Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Eiropā tiek īstenoti daudzi no tiem pasākumiem, kurus pirms tam prasīja opozicionāri

Nolemti pārmaiņām?

Sabiedriskās domas aptauju veicēju dati liecina, ka pandēmija vairākumā Eiropas valstu ir jūtami ietekmējusi labējo un par populistiskām dēvēto partiju un politiķu popularitāti – atbalsts šiem politiskajiem spēkiem samazinās, pie kam daudzviet ļoti jūtami.

Nekā neparasta šajā faktā gan nav. Kritiskos brīžos, protams, ja vien varas iestādes nav tieši vainojamas krīzes izraisīšanā, sāk darboties sava veida saliedētības efekts, kad iedzīvotāji saliedējas ap esošo varu. Klasisks šādas situācijas piemērs ir 2001. gada 11. septembra terora akti ASV, uzreiz pēc kuriem atbalsts toreizējam ASV prezidentam Džordžam Bušam jaunākajam pieauga no 51% līdz 90%.

Pirmām kārtām jau tas notiek tāpēc, ka opozicionāru (bet gandrīz visas minētās partijas atrodas opozīcijā) ierosinājumi attiecas uz stāvokli, kāds tas bija pirms krīzes sākuma, un jaunajos apstākļos zaudē aktualitāti. Papildus tam šādā laikā aktīva cīņa pret pie varas stūres esošajiem tiek uzskatīta par nepieņemamu, ja vien pēdējo darbības ir vairāk vai mazāk efektīvas. Tāpat cīņas pret pandēmiju ietvaros Eiropā tiek īstenoti daudzi no tiem pasākumiem, kurus pirms tam prasīja opozicionāri – ir slēgtas robežas, apturēta imigrācija utt.

Vienīgie Eiropas mēroga nesistēmiskie politiskie spēki, kuri šajā gadījumā izrādījušies ieguvēji, ir Polijas un Ungārijas varas partijas. Saliedētības efekts ir nodrošinājis tām papildu atbalstu, tāpat šo partiju līderi var bez īpašas kautrēšanās apgalvot, ka realitāte ir pierādījusi viņu nostājas pareizību. Iespējams, ka pie ieguvējiem varēs pieskaitīt arī Itālijas Ziemeļu līgu, taču, vai tā tiešām notiks, pagaidām nav skaidrs.

Jau cits jautājums ir – vai Eiropas sistēmiskajām partijām izdosies saglabāt sev labvēlīgos sabiedrības noskaņojumus arī pēc tam, kad pandēmija būs apturēta? Vai ja vēl konkrētāk – cik lielā mērā šīs partijas ir gatavas daudzas no apstākļu uzspiestajām izmaiņām padarīt par neatņemamu politikas sastāvdaļu?

Piemērs šajā ziņā varētu būt attieksme pret imigrāciju, jo imigrantu plūsmas ir labējā spektra opozicionāru galvenais mērķis. Ja attieksme atgriezīsies iepriekšējās sliedēs, ir maz šaubu, ka atjaunosies arī cīnītāju pret imigrāciju popularitāte. Vēl jo vairāk tāpēc, ka Eiropas ekonomiku, līdzīgi kā visu pasauli, pat optimistiska scenārija gadījumā gaida krass kritums un ilga atjaunošanās.

Reālais šādu jautājumu loks, protams, ir daudzkārt plašāks par visu acu priekšā esošajiem imigrantiem, kamdēļ sistēmiskajām Eiropas partijām būtībā nākas domāt jau par fundamentālām izmaiņām savās ideoloģijās. Daudzos gadījumos tas var izrādīties ļoti sāpīgs vai pat neīstenojams solis.

Top komentāri

Kad atjēgsies, ka tas bija stulbi
K
tad būs ļoti krasa noskaņojuma maiņa
Keramzīts
K
Tukša muldēšana.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē