Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pajautā: "Kā to var zināt?"

Viltus ziņas un sazvērestības teorijas ir temats, kas šopavasar tiek apspriests bieži. Sociālie tīkli, piemēram, Facebook, Twitter un citi, ir pavēruši ļoti plašas iespējas izpausties ikvienam to lietotājam, nenesot gandrīz nekādu atbildību par izteikto apgalvojumu patiesumu, un tam neapšaubāmi ir gan plusi, gan mīnusi. Par to tika spriests arī nesen Latvijas Radio 1 diskusiju raidījumā Krustpunkts, akcentējot, ka valdībai nevajadzētu ignorēt to, ka daļa sabiedrības dzīvo sociālo tīklu uzburtajā "greizo spoguļu karaļvalstī".

Saistībā ar pašreizējo aktualitāti – Covid-19 izplatības riskiem – virtuālajā vidē iesakņojušies divi pilnīgi pretēji apgalvojumi – "No mums slēpj patiesību! Ar Covid-19 saslimušo skaits ir lielāks, nekā minēts oficiālajā statistikā!" un "No mums slēpj patiesību! Covid-19 riski ir niecīgi, un izplatību ierobežojošie pasākumi ir pārspīlēti!". Jāteic gan, ka sociālo tīklu ieraksti latviešu valodā nav vienīgie, kuros pavīd šādi pretēji apgalvojumi. Ņemot vērā pandēmijas starptautisko raksturu, līdzīgi kā martā daudzās valstīs, no Latvijas līdz pat Austrālijai, cilvēki rīkojās identiski, izpērkot tukšus veikalus un veidojot mājās dažādu preču uzkrājumus, arī retorikai par tēmu "No mums slēpj patiesību!" ir globāls mērogs. 

Nenoliedzami sociālajos tīklos var atrast ļoti daudz noderīgas, argumentētas un kvalitatīvas informācijas, taču, pirms nekritiski uzticēties kādam apgalvojumam, tomēr būtu ieteicams uzdot jautājumu – kā apgalvojuma paudējs to zina? Ja cilvēks, kura izglītībai un profesijai nav nekādas saistības ar veselības aprūpi, farmāciju, bioloģiju vai ķīmiju, paziņo, ka labāk par vadošajiem epidemiologiem zina, kādas ir ieteicamās Covid-19 profilakses un ārstēšanas metodes, vai šim cilvēkam vērts ticēt? Ja cilvēks, kuram allaž bijusi raksturīga histēriska uzvedība un kura histēriskums ir pazīstams visiem viņa radiem, draugiem un kolēģiem, vēsta, ka Covid-19 prasa daudz vairāk upuru, nekā atklāj statistika, vai viņam vērts ticēt? Ja cilvēks, kura projektiem traucē aicinājumi ievērot distancēšanos, apgalvo, ka pasākumi, kas vērsti uz Covid-19 izplatības ierobežošanu, ir nevajadzīgi, vai šis apgalvojums ir pamatots ar faktiem vai arī ar pragmatiskām interesēm īstenot paša projektus? 

Jāuzsver arī, ka ne tikai sociālie tīkli, bet arī kopumā internets mums piedāvā ļoti plašu informācijas klāstu, taču, pirms noticēt jebkādam vēstījumam, der izanalizēt, cik daudz faktu tajā ir. Turklāt ir noderīgi atcerēties, ka vienpusīgi, emocionāli cilvēkstāsti ne vienmēr ir objektīvi un ka sakāpināta emocionalitāte nereti tiek izmantota tieši manipulēšanai ar sabiedrību.

Top komentāri

melnais humors
m
Pandēmijas, runājot par vīrusu, nav. Ir vīrusa infekcijas uzliesmojumi un epidēmijas atsevišķās valstīs. Bet pandēmijas nav. Tomēr tas, kas notiek sabiedrībā, manuprāt, ir apzināti un koordinēti radīta globāla panikas un histērijas pandēmija. Laikam jau kādam to ļoti vajag.
2018.g. miruši 28,8 tūkstoši
2
Saskaņā ar CSP datiem, 2018 gadā Latvijā mirušo skaits bija 28,8 tūkstoši cilvēku. C-19 vēl nemaz nebija konstatēts. Šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā miruši vairāk kā 7 tūkstoši cilvēku. Dažiem no viņiem tika konstatēta C-19 klātbūtne.
Vajag pagarināt ārkārtas stāvokli
V
ieviest vēl stingrākus ierobežojumus, uzlikt vēl augstākus Ģirģensodus un sodīt vēl vairāk cilvēku. Tā, lai ekonomika pilnībā nosēžas uz grunts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē