Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Par to, kas mūs vieno un šķeļ

Maija sākumā svinam vairākus, mūsu valstij svarīgus svētkus. Vakar, 1. maijā, svinējām Satversmes sapulces sasaukšanas dienu, 4. maijā svinēsim Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu.

Šie datumi liek aizdomāties par Latvijas nāciju vienojošajiem un šķeļošajiem aspektiem. Ekonomiskajā aspektā mūsu sabiedrību raksturo ienākumu nevienlīdzība. Tomēr finansiālās atšķirības nav tās, kas radītu lielāko šķelšanos. Latvijas politisko partiju spektrā nav vērojama orientēšanās uz elektorātu tikai pēc ienākumu līmeņa, un arī tas apliecina, ka materiālā nevienlīdzība mūsu sabiedrībā nerada būtisku polarizēšanos. Nopietna problēma nav arī pārejošas viedokļu atšķirības. Tā, piemēram, līdz ar Covid-19 izplatības mazināšanos aktualitāti zaudējuši konflikti par to, vajag vai nevajag vakcinēties.

Raugoties uz ilgtermiņa pretrunām, vērojams, ka jau gadiem mūsu sabiedrībā virmo liberāļu un konservatīvo strīdi par ģimenes jēdzienu un citām tēmām. Lai arī no liberāļu vides strāvo ne tikai ideālisms, bet pat naivums, ticot, ka ar labi zināmās konvencijas palīdzību var mazināt reālu vardarbību, tomēr liberāļu pozitīvais devums ir tas, ka viņi nodrošina opozīciju galēji konservatīvajām aprindām, no kurām savukārt strāvo arhaiska moralizēšana.

Viedokļu dažādība ir neatņemama demokrātijas sastāvdaļa, un Latvijas Republika ir demokrātiska valsts. Tomēr nav pieņemama šīs valsts nepieciešamības apšaubīšana. Respektīvi, diskusijas starp atšķirīgi domājošiem iedzīvotājiem ir vajadzīgas, taču nav iespējama jēgpilna diskusija ar tādiem cilvēkiem, kuri pauž naidīgumu pret neatkarīgu Latvijas valsti, gaida Kremļa ietekmes paplašināšanos rietumu virzienā un vaimanā, ka vairāk nekā 30 Latvijas neatkarības gadi atņēmuši viņiem okupantu privilēģijas. Krievijas sāktais karš Ukrainā spilgti parāda, ka Kremļa politikas radītie riski ir reāli, un jābūt naivākam par visnaivāko liberāli, lai šos riskus nepamanītu.

Jāatgādina, ka tuvojas 9. maijs – datums, kas izgaismo to, ka mūsu sabiedrībā diemžēl ir Latvijas valstiskuma un neatkarības nozākātāji un pat pretinieki. To apzinās arī Valsts drošības dienests, kas jau ir aicinājis iedzīvotājus ziņot par 9. maijā plānotām provokatīvām vai prettiesiskām darbībām. 9. maijā aizliegts rīkot tādus publiskus pasākumus, kas ir vērsti "uz Latvijas kā demokrātiskas un nacionālas valsts vērtību noniecināšanu un apdraudēšanu", atgādina aģentūra LETA.

Lai apliecinātu mūsu sabiedrības vairākuma rietumniecisko nostāju, svinēsim 9. maijā Eiropas dienu un neko citu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē