Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Partnerības demonstrēšana

Paziņojumi, kas izskanēja Ķīnas Tautas Republikas priekšsēdētāja Sji Dziņpiņa vizītes Maskavā laikā par Ķīnas un Krievijas stratēģisko partnerību, savstarpējo attiecību pacelšanos "iepriekš nekad nepiedzīvotos" augstumos, kā arī par vienotu atbalstu "starptautiskajās tiesībās balstītai" jeb daudzpolārai pasaules kārtībai liecina – arī Pekinas izvēle ir par ģeopolitisko konfrontāciju ar Rietumiem.

Jāpiebilst, Sji Dziņpiņa vizītei Maskavā abu valstu galvaspilsētās tiek piešķirta milzīga nozīme – tas ir viņa pirmais ārvalstu brauciens pēc atkārtotas pārvēlēšanas Ķīnas līdera amatā un atbilstīgi tradīcijai (kas Ķīnai ir ļoti svarīgi) iezīmē Pekinas ārpolitiskās prioritātes vismaz nākamajiem pieciem gadiem. Ierašanās Maskavā nevis īsā pieklājības, bet trīs dienas ilgā vizītē iespaidīgas delegācijas priekšgalā, parakstītie divpusējās sadarbības līgumi, kā arī stratēģiskie paziņojumi uzskatāmi rāda, kādas būs šīs prioritātes.

Šeit gan jāpiebilst, ka Ķīnas līdera izteikumi, tajā skaitā pirmsvizītes oficiālajā publikācijā Ķīnas presē, bija jūtami mazāk radikāli un diplomātiski daudz aizplīvurotāki par Krievijas prezidenta paziņojumiem, kas gan galvenokārt ir tikai nodeva Ķīnas diplomātijas tradīcijām. Ķīnas un Krievijas līderu publikācijās bija atrodamas arī vēl citas atšķirības, taču neviena no tām nebija tāda, kas liktu šaubīties par kopīgas ģeopolitiskās līnijas esamību.

Atsevišķa uzmanība, protams, tika pievērsta Ķīnas ierosinātajam, no 12 punktiem sastāvošajam miera plānam Ukrainai, galvenokārt tādēļ, ka Pekina tiek uzskatīta par vienīgo, kas ir spējīga vismaz kādā mērā ietekmēt Maskavas nostāju tās iebrukuma Ukrainā jautājumā. Tiesa, tā kā plāns de facto paredz Maskavas okupēto teritoriju atstāšanu tās rokās, iespēja, ka plānu varētu akceptēt arī Kijiva un to atbalstošās rietumvalstis, kuras bez tam ir kategoriski pret Ķīnas starpniecību, ir nekāda. Attiecīgi arī Pekinas plāns un Maskavas "cieņpilnā" attieksme pret to ir diplomātisks manevrs, kam nav reāla seguma.

Vienlaikus reāls segums ir abu lielvalstu ekonomiskās sadarbības, antirietumnieciskās nometnes saliedēšanas un līdzīgiem plāniem. Neatkarīgi no tā, kādi un kam izdevīgi ir šīs sadarbības noteikumi, perspektīvu netrūkst, tieši tāpat kā netrūkst tīkotāju pievienoties šai nometnei – BRICS, Šanhajas sadarbības organizācijai u. c. Un ja Rietumos netiks atrasti pretlīdzekļi, Sji Dziņpiņa Maskavas brauciens kļūs par ievērojamu stimulu šādu tendenču tālākam uzplaukumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē