Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pasaulē pesimistiski. Pie mums varbūt ne tik

Tautsaimniecības ekspertu vidū pašreizējā krīze potenciāli jau ir nodēvēta par smagāku nekā iepriekšējā pagājušās desmitgades beigās, kura bija saistīta ar pārmērīgas kreditēšanas izraisīto patēriņa ekonomikas sabrukumu. Iemesli visai sarežģītajai situācijai šobrīd ir daudz plašāki nekā tikai Covid-19 izraisītā cilvēku pazušana no ielām un līdz ar to mazāki naudas tēriņi kādā konkrētā ģeogrāfiskā punktā.

Atšķirībā no pašreizējās krīzes iepriekšējā neskāra tik plašu valstu loku, un, kamēr Rietumu ekonomikas sirga ar finanšu kraha izraisīto patērētāju aktivitātes samazināšanos, piemēram, Ķīna turpināja izaugsmi. Tiesa gan, stipri lēnāku nekā iepriekš, jo bija ciešā mērā saistīta ar rietumvalstu gatavību nopirkt Ķīnā ražotās preces. Šobrīd cietēji ir visi, un tas lielā mērā arī vedina domāt, ka krīze būs smagāka nekā iepriekš.

Iepriekšējā krīzē finanšu satricinājumu rezultātā bija nepieciešamas triljoniem dolāru, eiro un citu valūtu vērtas injekcijas, lai situāciju kaut cik saglābtu un ekonomikā parādītos naudas aprite. Lai arī finanšu plūsmu izdevās atgriezt, plašie glābšanas pasākumi gan finanšu sektoram, gan citām nozarēm, gan veselām valstīm ievērojami palielināja pasaules parādu kalnu, un, pēc atsevišķām aplēsēm, valdību līmenī tas ir kļuvis vairāk nekā divtik lielāks nekā 2007. gadā. Arī mājsaimniecības un uzņēmumi turpināja kāpināt kopējo parādu apjomu. Šobrīd daudzi iepriekšējie finanšu stimuli, kā procentu likmju samazināšana vai ekonomikas stutēšana, centrālajām bankām uzpērkot dažādus finanšu instrumentus, jau ir izsmelti. Tiesa, visticamāk, eirozonā sagaidīsim, ka valstu valdības cītīgi izlaidīs parāda vērtspapīrus un Eiropas Centrālā banka tos uzpirks, taču jādomā, ka ar šiem līdzekļiem izdosies vien nedaudz apdzēst pašreizējo ugunsgrēku, lai izvairītos no masveida uzņēmumu un mājsaimniecību bankrotu viļņa. Šis uzskatāms vien par ekonomikas amortizācijas pasākumu, kas vēl nenozīmē strauju tautsaimniecības atgūšanos, jo pieaugušo parādu dēļ aizvien lielāka nopelnītās naudas daļa būs nepieciešama iepriekš ņemto aizdevumu segšanai.

Pagaidām šķiet, ka Latvijas ekonomikas attīstības scenārijs varētu būt nedaudz optimistiskāks nekā caurmērā eirozonā vai pasaulē kopumā. Patlaban mēs varam priecāties ne tikai par to, ka Covid-19 izplatības līkne pie mums ir salīdzinoši lēzena, bet arī par to, ka atšķirībā no pasaules kopumā mūsu mājsaimniecību un uzņēmumu parādi kopš iepriekšējās krīzes ir samazinājušies, bet uzkrājumi pieauguši. Arī mūsu valsts kopējās finanses ir labā kondīcijā, un situācija šeit ir ievērojami labāka nekā citur eirozonā. Aizvien saglabājas iespējas lēti piesaistīt naudu investīcijām un saistību pārfinansēšanai. Līdz ar to Latvijai ir iespējas saglabāt naudas apriti ekonomikā un izvairīties no straujas piezemēšanās. Lai gan šķiet, ka iespējas eksportēt būs apgrūtinātas visai ilgi, un pagaidām nevar paredzēt, kādus pavērsienus nesīs pašreizējie satricinājumi, šobrīd ir pamats izvirzīt piesardzīgu hipotēzi, ka atšķirībā no daudzām citām pasaules un īpaši Eiropas valstīm šo ekonomikas krīzi Latvija pārdzīvos krietni vieglāk nekā iepriekšējo. 

Top komentāri

Pareizaissecinājums>VVZ
P
Patiesi, meža iemītniekus ar vilku nobiedēt ir grūti.
VVZ
V
Pie mums nav tik pesimistiski tāpēc, ka visu laiku konstanti esam dzīvojuši sūdos un degradācijā, tāpēc esam pie tā visa pieraduši- pie vājprātīgiem nodokļiem, nabadzības un nodokļu un administratīvā terora.
ES vidēji dienā mirst 17,8 tūkstoši
E
ES vidēji dienā mirst 17,8 tūkstoši cilvēku. Tātad, viena mēneša laikā visdažādāko iemeslu dēļ pēc vidējiem statistiskajiem rādītājiem ES ir nomirst vairāk nekā 500 tūkstoši cilvēku. 6% no šiem nāves gadījumiem ir sasaistīti ar C-19 klātbūtni. Turklāt, nāve ir nav no paša C-19, bet, galvenokārt, citu vainu dēļ. Līdzīgi kā to katru gadu dara gripa, arī nedaudz agresīvākais C-19 pats par sevi nenogalina, bet nedaudz paātrina dažkārt mokoši ieilgušo aiziešanu. Bet kāds ir lielais rezultāts? Ar apzināti vai neapzināti radītās histēriskās baiļu pandēmijas palīdzību tiek grauta ASV un Eiropas ekonomika, lai pa lēto varētu uzpirkt ASV un Eiropas lielo uzņēmumu akcijas
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē