Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Politika un narkokarteļi

Dienvidamerikas valstī Ekvadorā ir izcēlusies plaša narkokarteļu un ielu bandu rīkota vardarbība un uzbrukumi policijai, kas tiek uzskatīti par noziedznieku atbildi uz nesen par valsts prezidentu kļuvušā Daniela Noboas lēmumu izsludināt valstī ārkārtas stāvokli un pasludināt divus desmitus organizētās noziedzības grupējumu par teroristiskām organizācijām.

Šāds prezidenta lēmums tika pieņemts pēc tam, kad gada sākumā no valsts cietumiem ar dažu dienu starpību izbēga (vai drīzāk – tos pameta) divi no Ekvadoras narkokarteļu vadoņiem, viens no kuriem, Hosē Adolfo Masiass ar iesauku Fito, narkokarteļa Los Choneros līderis, bez tam tiek uzskatīts par Noboas konkurenta cīņā par prezidenta amatu, kreisā kandidāta Fernando Viljavisensio, slepkavības organizatoru. Šī slepkavība (un arī vēl citu, mazāka kalibra, politiķu slepkavības vai to mēģinājumi), kas notika neilgi pirms vēlēšanām, sajauca partiju kārtis un bija viens no būtiskiem iemesliem, kas ļāva gados jaunajam un nepieredzējušajam Noboa nonākt prezidenta krēslā.

Ekvadoras narkokarteļi, it īpaši Covid-19 pandēmijas laikā, ir ievērojami palielinājuši aktivitātes un de facto kļuvuši par valsts varai paralēlām struktūrām. Ar visām izrietošajām sekām, ieskaitot asiņainas cīņas par teritoriju pārdali, korupciju (kuras rezultāts ir iespēja diviem valsts bīstamākajiem noziedzniekiem pamest ieslodzījuma vietas) un arī ietekmi uz politiku.

Attiecīgi prezidenta izsludinātajai cīņai vajadzētu saņemt plašu iedzīvotāju atbalstu, taču ar pēdējo ir problēmas. Pirmkārt, jau piemēri liecina, ka labu risinājumu šajā ziņā nav. Pret narkokarteļiem vai ietekmīgiem organizētās noziedzības grupējumiem izvērstā cīņa, iesaistot armiju, noved pie nebeidzamas vardarbības, kā tas ir Meksikā, vai policejiskas valsts izveides – kā Salvadorā. No Ekvadoras iespējamās pārtapšanas par policejiski militāru valsti arī baidās liela daļa iedzīvotāju.

Papildus pastāv vēl citi vietējās nozīmes faktori, un tas, ka lielam skaitam nabadzīgo ekvadoriešu dalība narkokarteļos vai sadarbība ar tiem ir vienīgā gaisma tuneļa galā, ir tikai viens no tiem. Sava loma ir arī prezidenta vēlēšanu gaisotnei un (tiesa, nepierādītajām) aizdomām, ka arī jaunā prezidenta tēvs, miljardieris un valsts lielākais banānu magnāts Alvaro Noboa, pats ir cieši saistīts ar narkomafiju un ka notiekošais ir nevis cīņa pret pēdējo, bet rafinēta tirgus pārdale. Tas gan nemaina faktu, ka Ekvadora acīmredzami uz ilgu laiku kļūs par vardarbības un nestabilitātes pārņemtu valsti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē