Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Politiski kriminālā autoritāte

Viens no argumentiem, kādēļ tiek sargāta tiesā par vainīgu atzītā Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētāja Mārtiņa Bondara (AP) politiskā karjera, ir iebilde, ka par vainīgu viņš atzīts civiltiesiskā strīdā un nekā krimināla šī vārda burtiskā izpratnē jau tur nav. Ja nu ap kādu ir sabiezējusi krimināla aura, tad tas ir ap citu, ne mazāk ietekmīgas – Saeimas Juridiskās – komisijas priekšsēdētāja Jura Juraša (JKP) personu. Kriminālās autoritātes, tā kā izpausti, tā kā neizpausti valsts noslēpumi, tā kā piedāvāti, tā kā nepiedāvāti kukuļi… Ko šī persona dara šādā amatā? Varbūt, pirms šo jautājumu noskaidro tiesībsargi, ir pēdējais laiks to izdarīt koalīcijai?

Ap Jurašu ir savijusies tik blīva kriminālu un puskriminālu pazīšanos, norišu un aizdomu ķēpa, ka gadījumā, ja runa būtu par kādu vienkāršu ciema puisi, citu puišu vecāki vai jaunu meiteņu mātes par tādu teiktu – ''ar to gan labāk nepīties'' un ''nav dūmu bez uguns''.

Citiem vārdiem sakot, ir kāda nepatikšanu kritiskā masa, kurā viens cilvēks var iepīties nejauši, bet pienāk brīdis, kad grūti pat visnaivākajiem vērotājiem iestāstīt, ka puisis gluži vienkārši ir tik godīgs, ka cīņā par taisnīgumu viņam katras iespējamās nepatikšanas tā vien skrien virsū.

Juraša gadiem ilgi izmantotais legālais piesegs situācijām, kuras, maigi izsakoties, varētu izskatīties pēc interešu konflikta vai, nedod dievs, pēc dienesta stāvokļa izmantošanas, ir viņa dzīvesbiedres, advokātes Allas Jurašas, profesionālā darbība. Krievijas kriminālās autoritātes Sļivas ''jumtošana''? Ko jūs – viņš vienkārši ir sievas klients. 

Politiskās platformas izmantošana, lai taranētu Valsts drošības dienesta jaunās ēkas celtniecību, atriebībā par Aigara Sparāna aizturēšanu aizdomās par kukuļņemšanu lielā apmērā? Ko jūs – viņš vienkārši ir sievas klients. Pat savu oficiālo profilu sociālajā tīklā Twitter Jurašs izmanto, lai (protams, sakritības dēļ) atgādinātu par slikto reputāciju, kāda ir sievas klienta juridiskajam oponentam, uzņēmējam Gulamam Gulami.

Protams, piemērs ar Latvijas attīstībai/Par turēšanos pie Saeimas Budžeta un finanšu komisijas krēsla savam neaizvietojamajam tribīnes demagogam Mārtiņam Bondaram parāda, ka partijām ir tukša skaņa jebkādi publiski kauninājumi un argumentācija, kāpēc politiķim jānokāpj no skatuves.

Tomēr, uz procesiem skatoties ilgtermiņā, ir redzams, cik svarīgi stenderē atzīmēt katru publiskas figūras degradācijas centimetru.

Lai brīdī, kad sabiedrības pacietības vadzis lūst vai atklātībā beidzot nāk fakti, kas publiskajai karjerai pieliek punktu, nevienam nerastos jautājums, kā tad tā pēkšņi cienījams cilvēks tiktāl nonācis.

Ja Jurašs būtu ierindas deputāts, šo visu kriminālo fonu varētu atstāt viņa Jaunās konservatīvās partijas (JKP) biedru un vēlētāju izvērtēšanai. Bet Jurašs ir ne vairāk, ne mazāk kā tiesiskajā un likumdošanas procesā tik ietekmīgās Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs. Šādā amatā esot, runa pat vairs nav tikai par politisko ētiku, reputāciju, riskiem parlamenta prestižam, runa ir par vienkārši nepieļaujamu politiskās, likumdošanas un kriminālās vides sakušanu.

 

Top komentāri

tādi esam
t
Normālā valstī tāds tips nevarētu vadīt nozīmīgu parlamenta komisiju. Pats tiks tūlīt tiesāts par kriminālnoziegumu, sieva pārstāv bīstamus kriminālnoziedzniekus. Toties krusttēvs sludina absolūto/ bezkompromisa tiesiskumu. Tik tālu nu esam nozdzīvojušies.
Ekharts
E
Jā,līdz skandināvu atbildīgumam politikā,Latvijai ir kā līdz mēnesim..
komentārs
k
Vai tas, ka ,,nav dūmu bez uguns,, , par šiem tipiem jau nebija zināms pirms vēlēšanām? Aizdomu ēna bija jau tad. Taču viņus vienalga ievēlēja. Un ne tikai viņus tādus ievēlēja. Kāpēc tā notika? Kuri ir tie nekritiskie un situāciju nesaprotošie vēlētāji, kuri tādus ievēl? Kā mazināt vēlētāju vēlmi par šādiem kadriem vēlēt? Lūk par ko vajadzētu domāt un rakstīt pieredzējušai žurnālistei. Atstāstīt visiem jau zināmo un par to pagausties ir iesācēju līmenis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē