Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Protams, ir absurdi uzskatīt, ka agresivitāte ir raksturīga tikai mūsdienu Latvijai, ka senāk bijuši rāmāki laiki vai ka citur pasaulē viss notiek miermīlīgi. XXI gadsimtu no aizgājušajiem laikiem atšķir vien sociālo tīklu milzīgā loma ikdienas dzīvē, bet Latviju no citām valstīm atšķir tas, ka dažādām nācijām ir katrai savas vēsturiskās traumas un politiskās aktualitātes.

Metodes agresijas mazināšanai ir vairākas, un viena no tām ir nopietnas atbildības paredzēšana normatīvajā regulējumā. To apzinoties, Saeima ir pievērsusies Krimināllikuma grozījumiem. Tie paredz pastiprināt sodus par tādiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas ir saistīti ar vardarbību, to vidū arī par draudiem noslepkavot vai nodarīt smagus miesas bojājumus. Respektīvi, personai, kura mutiski vai rakstiski, piemēram, sociālajos tīklos ir draudējusi nogalināt citu personu vai arī nodarīt smagus miesas bojājumus, teorētiski varētu draudēt pat reāla brīvības atņemšana. Iespējams, tas visiem tiem, kuri virtuālajā vidē vai arī mutiskos izteikumos pieraduši draudēt, liks apzināties, ka par saviem vārdiem var nākties atbildēt. Plānots arī pastiprināt sodus par nolaupīšanu, novešanu līdz pašnāvībai un par citiem noziedzīgajiem nodarījumiem.

"Sabiedriskais darbs vai naudas sods par nodarījumiem, kas saistīti ar vardarbību, nav pietiekami efektīvs, jo neattur no jaunu noziegumu veikšanas," Krimināllikuma grozījumu ideju pamato Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (JV).

Saeimas Preses dienests īpaši uzsver to, ka deputāti ir atbalstījuši tādus grozījumus Krimināllikumā, kas paredz bargākus sodus par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Tiek paredzēts, ka par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas gājis bojā, kā arī par dzīvnieka spīdzināšanu, kuras rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots, varēs piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, bet, ja nežēlīga izturēšanās īstenota nepilngadīgas personas klātbūtnē, tad pat vēl uz ilgāku laiku. Jāuzsver, ka šīs izmaiņas rosinātas, reaģējot uz vairāk nekā 31 tūkstoša pilsoņu kolektīvo iesniegumu Reālu cietumsodu dzīvnieku spīdzinātājiem un slepkavām.

Lai Krimināllikuma grozījumi, par kuriem plašāk lasāms Saeimas interneta vietnē, stātos spēkā, tie vēl jāapstiprina galīgajā lasījumā. Taču jau tagad skaidrs, ka normatīvā regulējuma virzība vērsta uz to, lai agresivitāte netiktu uztverta kā nenozīmīga, nesodāma parādība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē