Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Reitingi emocionālā laikā

Tuvojoties 1. oktobrim – Saeimas vēlēšanu dienai –, aizvien lielāka uzmanība tiek pievērsta politisko spēku reitingiem, un likumsakarīgi ir tas, ka it īpaši šos reitingus popularizē tie politiķi, kuru partijām reitings ir kāpis.

Savukārt pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš nesen sociālajos tīklos vēstīja, ka reitingiem uzticas 26% aptaujāto iedzīvotāju, bet neuzticas ievērojami vairāk – 57% respondentu.

Teorētiski var pieļaut, ka balsotāja izvēli vēlēšanu dienā reitingi var ietekmēt tādā gadījumā, ja ir divi simpatizējoši politiskie spēki un vēlētājs nevar izlemt, kuram no tiem dot priekšroku. Tomēr varianti, kā vēlētājs var rīkoties, arī ir divi – var nobalsot par to partiju, kuras reitings ir augstāks, uzskatot, ka tad ir lielāka iespēja, ka viņa balss tiks pārstāvēta Saeimā, bet var arī atbalstīt to partiju, kuras reitings ir zemāks, uzskatot, ka tai viņa balss būs noderīgāka. Saistībā ar to, ka vairāk nekā puse respondentu neuzticas reitingiem, jāteic – ja politisko spēku reitingi un 14. Saeimas

vēlēšanu rezultāti atšķirsies, tas nebūs nekas pārsteidzošs. Arī senāk bijuši gan tādi cilvēki, kuri klusībā savu izvēli jau ir izdarījuši, bet savas politiskās simpātijas neatklāj, gan arī tādi, kuri to, vai doties balsot, izlemj tikai vēlēšanu dienā, bet to, par kuru sarakstu balsot, – tikai pa ceļam uz vēlēšanu iecirkni vai arī jau balsošanas brīdī. T

urklāt jāņem vērā arī tas, ka pašreizējā situācija Latvijā ir ārkārtīgi sarežģīta un pat unikāla, jo mūsu sabiedrībā spriedzi rada vienlaikus trīs faktori – gan joprojām pastāvošie Covid-19 riski un ar tiem saistīto ierobežojumu iespējamība, gan iespaidīgā inflācija, kura finansiālu nedrošību liek izjust ne tikai trūcīgākajiem iedzīvotājiem, bet arī vidusslānim, gan Krievijas sāktais karš Ukrainā, kas ir izgaismojis to, ka mūsu līdzcilvēku vidū ir latviskā un ukrainiskā nīdēji – Maskavas propagandas upuri. Šāda trīskārša spriedze var novest pie ļoti emocionālām izvēlēm vēlēšanu dienā, jo, visticamāk, tuvāko trīs nedēļu laikā spriedzi raisošie faktori vēl nezudīs – Covid-19 nepagaisīs, inflācija nesaruks un karš Ukrainā nebeigsies.

Līdz ar to ir visai ticams, ka neatkarīgi no reitingiem labas izredzes būs tiem politiskajiem spēkiem, kuri vēlētājiem spēs iedvest drošības izjūtu un pārliecību par to, ka pieņems saprātīgus lēmumus, ja augs Covid-19 izplatība, neļaus nevienam nosalt vai ciest badu gaidāmajā ziemā un pasargās Latvijas Republikas pilsoņus no tādām personām, kuras trako naidā, kad ziņās un diskusiju radījumos dzird par mūsu valsts atbalstu Ukrainai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē