Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Runas un darbi

Tagad jau Ministru prezidente Evika Siliņa piektdien no rīta pēc jaunās valdības deklarācijas parakstīšanas, bet vēl pirms valdības apstiprināšanas Saeimā sociālajā vietnē X (iepriekš – Twitter) publicēja ierakstu, kurā, manuprāt, pati būtiskākā daļa ir pats pēdējais teikums.

Proti: "Jaunās valdības deklarācija ir parakstīta, tās centrā – Latvijas cilvēks kā valsts galvenā vērtība. Apņemamies godprātīgi kopīgi strādāt Latvijas drošības stiprināšanai, sabiedrības kopīgai izaugsmei, labklājībai šodienas un nākamajām paaudzēm. Vērtējiet pēc darbiem!"

Lūk – politiķe aicina sabiedrību viņas valdību vērtēt pēc darbiem. Tieši šo niansi un aicinājumu ir jo īpaši svarīgi atcerēties ikkatram visās nākamajās vēlēšanās, pirms izvēlēties to īsto vienīgo sarakstu, kuru ievietot vēlēšanu aploksnē un pēc tam vēlēšanu urnā.

Vairāk nekā 30 gadu laikā politiķi pirms katrām vēlēšanām, pirms katras valdības apstiprināšanas ir būtībā nepārtraukti atkārtojuši vienus un tos pašus solījumus – mazināt birokrātiju un tās radīto slogu nodokļu maksātājiem, sekmēt vietējo uzņēmēju attīstību un izaugsmi, uzlabot un padarīt ikvienam cilvēkam ērti un laikus pieejamus veselības aprūpes pakalpojumus, atbalstīt izcilas izglītības sistēmas izveidi, atbalstīt zinātni un inovācijas, palielināt iekšējo un ārējo drošību, stiprināt valsts (latviešu) valodu, apkarot nelegālo biznesu, dažādus shēmotājus un citādus blēžus. Ar šiem solījumiem bijušas piebārstītas partiju priekšvēlēšanu programmas, izveidoto valdību deklarācijas, neskaitāmie ierēdniecības izstrādātie attīstības plāni, programmas un citi pompoza satura dokumenti. Taču šodien esam tur, kur esam – aizvien nekam nepietiek naudas, aizvien taisām jaunas reformas bez skaidra mērķa, plāna un sistēmiskas pieejas.

Nav tā, ka "vissirslikti" Latvijā. Esam pilntiesīga Eiropas Savienības valsts, esam būtisku starptautisku koalīciju dalībnieki un neesam vairs tik ievainojami kā pirms 20 gadiem. Arī ekonomika kopumā ir augusi, mēs dzīvojam noteikti labāk nekā pirms 30 un 20 gadiem.

Bet lielākoties tas ir nevis pateicoties, bet par spīti politiķu darbībai (vai bezdarbībai). Gana esam muļķoti ar solījumiem, tāpēc šodien daudzi mani sarunbiedri pat nevēlas iedziļināties valdības deklarācijas tekstā, jo tur būtībā ir tie paši apnikušie solījumi. Kā intervijā Dienai teica ekspremjers Ivars Godmanis, runāšana par darbu nav darbs. Tieši tādēļ izcēlu E. Siliņas vārdus: "Vērtējiet pēc darbiem!" Paskatīsimies – ar ko vēsturē ieies viņas vadītā valdība – ar runām vai darbiem?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē