Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Šķelšanās liberāļu galā

Peripetijas ap vides un reģionālās attīstības (VARAM) ministra Artūra Toma Pleša (Latvijas attīstībai/LA) lēmumu neapstiprināt Rīgas teritorijas plānu, Rīgas mēra Mārtiņa Staķa izstāšanos no LA partneres Kustības " Par !" ( Par! ) un gaidāmo tiesāšanos starp Rīgas domi un VARAM, protams, var skatīt no dažādu biznesa interešu aspekta.

Taču šim skandālam daudz būtiskāka ir tieši politiskā ietekme, kas var pamainīt politisko konfigurāciju pirms gaidāmajām Saeimas vēlēšanām. Pirmkārt, jāpiemin fakts, ka beidzot uz āru ir izlauzusies patiesā situācija apvienībā Attīstībai/Par!, un, proti, ka nekādas apvienības realitātē nav, tikai uz papīra. Ilgi gruzdošā iekšējā sāncensība, kas publiski tika pietušēta, beigās izauga līdz situācijai, kurā vienā politiskajā apvienībā esošs ministrs ilgstoši nespēja vienoties ar tajā pašā apvienībā esošu pašvaldības vadītāju. Kas patiesībā jau šajā stadijā parādīja šīs politiskās "draudzības" krahu, kuras vienīgais pamats acīmredzot bija un ir A/Par! lejupejošais reitings, kas katrai apvienības partijai atsevišķi, protams, ir vēl zemāks. Pēc pēdējiem SKDS aptaujas datiem, par A/Par! kopā Saeimas vēlēšanās būtu gatavi balsot tikai 4,2% vēlētāju. Cik lielu daļu no šā procenta veido katras partijas pienesums, publiskajos reitingos mēs neredzam, bet nav šaubu, ka partijas to redz. Un šķiet, ka šī proporcija nebūt nav par labu Par!, kas droši vien bija viens no apsvērumiem, lai Staķis kā pietiekami racionāls politiķis to atstātu!

Nākamais būtiskais elements stāstā ir Par! Rīgas domes frakcijas partneru Progresīvo asā reakcija uz LA "uzbrukumu" Rīgas domei, nekavējoties pieprasot premjeram Krišjānim Kariņam ministra Pleša demisiju. Tas, ka Progresīvie kā ārpussaeimas opozīcija premjeram neko nevar pieprasīt, ir otršķirīgs jautājums. Svarīgāk, ka viņi skaidri parādīja Par! biedriem – laipni aicināti pie mums, izšķirieties taču beidzot no tiem bezgožiem attīstībniekiem! Visticamāk, arī Staķa politiskā karjera turpināsies Progresīvajos.

Savukārt paristi ir nonākuši pamatīgā apjukumā, jo pēc visa notikušā Par! draud politiskā marginalizācija. Daļa biedru ierosinājuši vākt parakstus par šķiršanos no LA, daļa nāk klajā ar dīvainu paziņojumu tviterī par mazpazīstamo Rīgas domnieku tēlnieku Ivaru Drulli kā nākamo mēra kandidātu, lai nākamajā dienā to atsauktu. Skaidrs, ka pēc Staķa aiziešanas Par! manevra iespējas ir būtiski samazinājušās, un arī partijas galvenais politiskais resurss – ministri Daniels Pavļuts un Marija Golubeva – nekādu sabiedrības uzticību nebauda. Pieļaujams, ka šādos apstākļos daļa Par! piekritēju labprāt pieslietos Progresīvajiem, kuru 3,9% reitings nu ir gandrīz tikpat augsts kā A/Par! kopā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē