Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Slīpēsim politisko gudrību!

Politiķu drosme pēdējā laikā mēdz izpausties visai dažādi. Tā, piemēram, kā milzīga drosme tiek prezentēta kādas ministres publiskā relaksācija ballītes ritmos. Taču drosme ir arī atzīt, ka tad, ja patlaban pie varas esošā politiskā elite neatradīs veiksmīgus risinājumus Covid-19 krīzes pārvarēšanai, šī elite tiks aizslaucīta, zaudējot gan varu, gan amatus, gan vispār jebkādu ietekmi.

Šādu prognozi, ka tad, ja krīze netiks pārvarēta labākajā iespējamajā veidā, politiskā elite tiks aizslaucīta, runājot par situāciju Eiropas Savienības dalībvalstīs kopumā, ir izteicis pieredzējušais politiķis, Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Roberts Zīle, un šī prognoze ir aktuāla arī tieši mūsu valstij.

Saistībā ar politisko vidi Latvijā šopavasar spilgti izpaužas divas tendences, no kurām viena attiecas uz sabiedrības noskaņojumu, otra – uz politisko procesu analītiku.

Sabiedrības noskaņojumā aizvien spēcīgāk ir manāma nedrošība par nākotni, kas, ņemot vērā Covid-19 radītos riskus veselībai un labklājībai, ir labi saprotams.

Taču visai bīstama ir indivīdu bezpalīdzības un upura lomas kultivēšana, kam raksturīgi apgalvojumi, ka krīzes izraisītajās grūtībās nonākušie cilvēki savu situāciju uzlabot vispār nekādi nespēj. Iespējams, psiholoģiski tas skaidrojams ar to, ka jau divus mēnešus ir jārēķinās ar tādiem ierobežojumiem, kādi tiešā veidā nav piedzīvoti nekad, turklāt kopš 1990. gada 4. maija indivīda brīvībai nav bijis vispār gandrīz nekādu ierobežojumu, un līdz ar to ierobežojumi varētu radīt šo bezpalīdzības izjūtu. Taču ir svarīgi apzināties, ka bīstamība šajā ''bezpalīdzīgo upuru'' domāšanas kultivēšanā ir tā, ka tiek radīta lieliska augsne kādam nekaunīgam, populistiskam politiskajam spēkam, kurš nekautrēsies ar solījumiem ''rīt uz brokastlaiku padarīt labāku jūsu dzīvi'' piesaistīt sev elektorātu.

Ir ticams, ka uz tukšo solījumu āķa daļa sabiedrības arī uzķersies, it īpaši tie cilvēki, kuri uzskata, ka viņi paši savu dzīvi sakārtot nevar, bet viņu vietā to var izdarīt politiskais Laimes lācis.

Otra tendence ir tā, ka šobrīd Latvijā ir daži intelektuāli spēcīgi, profesionāli politologi, bet viņu skaits ir tik mazs, ka ļoti reti ir vērojamas tiešām analītiskas politologu diskusijas. Turklāt Covid-19 krīze ir sakoncentrējusi sabiedrības uzmanību uz veselību un ekonomiku, bet politiskie procesi palikuši novārtā. Taču, gluži tāpat kā ikvienas krīzes laikā daži uzņēmumi piedzimst, bet citi darbību beidz, arī politiskie spēki krīzē var gan dzimt, gan aiziet nebūtībā. Tas, kādi būs tie politiķi, kuri iegūs varu nākamajās vēlēšanās, ir atkarīgs gan no pašreizējās valdības un Saeimas, gan arī no mūsu pašu – t. i., vēlētāju, – politiskās gudrības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē