Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Starp vēsturi un ģeopolitiku

Kembridžas Universitāte ir izslēgusi no savas programmas apgalvojumus par anglosakšiem kā atsevišķu etnisko grupu, pamatojot šo lēmumu ar nevēlēšanos veicināt "mītu par nacionālismu" izplatību, kā arī ar cīņu pret rasismu, vēsta britu laikraksts The Telegraph.

Minētais lēmums acīmredzami ir vienlaikus kā akadēmisks, tā ideoloģisks, turklāt ideoloģiskās sekas var izrādīties krietni tālejošākas nekā akadēmiskās. Kas attiecas uz tīri akadēmiskajiem (vēsturiskajiem) aspektiem, tad var īpaši nešaubīties, ka vairākums speciālistu bez ierunām piekritīs tēzei, ka etniskā grupa anglosakši nekad nav pastāvējusi. Par anglosakšu periodu britu vēsturē tradicionāli tiek dēvēts laika posms no V līdz XI gadsimtam, kad salās pastāvēja vietējo un ieceļojušo cilšu kausējamais katls, apvienots ar dažādām, gandrīz nemitīgā dinamikā esošām karalistēm.

Angļi un ieceļojušo sakšu atzari bija tikai redzamākie no šo procesu dalībniekiem, anglosakšu karalistes nekad neaizņēma visas salas, un neviena no tām arī nekad nav bijusi tīri anglosakšu karaliste. Ne mazāka ietekme, jāpiebilst, ir bijusi arī ķeltiem, normaņu iekarotājiem, vēlāk ieceļojušajiem skandināviem u. c., tāpēc, no akadēmiskā viedokļa raugoties, termina "anglosakši" izmantošanai nekāda reāla pamatojuma nav.

Vienlaikus, ja naratīvs, ka nekādu anglosakšu nav un nekad nav bijis, tiks virzīts tālāk (bet visas pazīmes liecina, ka tā arī notiks), radīsies jau pavisam cita veida jautājumi. Pirmkārt – viss iepriekšminētais, kā norādīts atsevišķi, attiecas arī uz skotiem, velsiešiem un īriem, kas ir pamatīgs akmens viņu neatkarības piekritēju dārziņā. Ja paraugās vēl plašāk, tad šādi var nonākt pie secinājuma, ka jebkura nacionālā identitāte ir mākslīga, kā arī plaši izmantot šo tēzi dažāda līmeņa politiskajās spēlēs. 

Otrkārt – ja tieši britiem anglosakšu tēma ir viņu vēstures jautājums, tad pārējā pasaulē ar anglosakšiem tiek saprasta galvenokārt kā britu koloniālā impērija, tā valstis, kuras tādā vai citādā ziņā uzskatāmas par tās mantiniecēm, un īpaši jau ASV, kur anglosakšu tēma bez tam ir nozīmīgs iekšpolitiskais faktors – daļa no kopējām iekšpolitiskajām problēmām. Jeb, ja citiem vārdiem, tad termins "anglosakši" ir ne tikai kopīgas izcelsmes, bet arī kopīga (vai vismaz līdzīga un savstarpēji saskaņota) pasaules redzējuma un ģeopolitisko ambīciju apzīmējums. Šā iemesla dēļ minētais termins, visticamāk, pakāpeniski izzudīs no akadēmiskās, taču ne no ģeopolitiskās un ideoloģiskās aprites.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē