Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Tērēšanas kāre

Jāatzīst, pašreizējā valdība īpaši neatšķiras no iepriekšējām, ja vērtējam arogances līmeni, nodokļu maksātāju naudas tērēšanas kāri un apjomus un spēju jebkurā veidā un ar jebkuriem līdzekļiem izvairīties no tiešas, personīgas atbildības uzņemšanās par izdarīto un arī neizdarīto.

Vairāk kā 30 gadu laikā, šķiet, nav bijis nevienas valdības un nevienas koalīcijas, kas nebūtu demonstrējusi savus talantus skandālu jomā.

Paradoksālā kārtā politiķiem ar katru nākamo Saeimas sasaukumu un katru nākamo valdību aizvien izdodas pārsteigt sabiedrību – vēlētājus un nodokļu maksātājus –, ka patiesībā var un būs vēl trakāk nekā iepriekš. Turklāt pieaug arī finanšu apjoms tajos skandālos, kas saistīti ar naudas nepamatotu izlietošanu.

Protams, nav jau tā, ka viss mums kļūst tikai sliktāk un sliktāk. Šajos 30 gados notikušas daudzas labas lietas, ir attīstījusies ekonomika, lai kā brīžiem šķistu, esam kļuvuši turīgāki. Taču ir diezgan skaidrs, ka mēs visi kopā dzīvotu vēl labāk, ja politiķi un arī liela daļa ierēdņu nedzīvotu pašu iedomātā karaļvalstī, kurā, pēc viņu ieskata, nodokļu maksātāju pamata uzdevums ir uzturēt viņus, apmaksāt visdažādākos tēriņus, no kuriem liela daļa tomēr ir ja ne totāli bezjēdzīgi, tad pilnīgi noteikti apšaubāmi. Turklāt ne vienmēr šie nelietderīgie tēriņi mērāmi daudzos miljonos, par to liecina nupat gaismā nākušais gadījums ar nolietotu tanku uz podesta. Taču jautājums – cik vēl ir šādu dažsimtu vai pat tikai daždesmitu tūkstošu eiro tēriņu, kuru lietderība pilnīgi noteikti būtu apšaubāma.

Protams, var tikai pasmīnēt, kā nu aizsardzības resora augstākās amatpersonas jau nākamajā dienā pēc informācijas publiskošanas par šo "tanku uz pjedestāla" centās atkratīties no atbildības un rosināja visvisādas dienesta pārbaudes, lai atrastu galveno vainīgo par nelietderīgu naudas iztērēšanu. Taču man ir tāds retorisks jautājums šiem aktīvajiem patiesības meklētājiem – ja sabiedrība nebūtu tik asi reaģējusi uz šo naudas šķērdēšanas aktu, vai arī tad sekotu tik "barga vadoņu reakcija"? Es dziļi šaubos.

Taču šajā kontekstā ir vēl kāda būtiska nianse – Valsts ieņēmumu dienests (VID) strādā, lai mazinātu ēnu ekonomiku – gan ar represīviem, gan mudinošiem paņēmieniem, kas ir arī normāli. Tostarp VID sūta "slavenās vēstules", kas nemaz nav nekas slikts – normāla VID darba ikdiena.

Un pajautāsim katrs pats sev – kā lai jūtas labs VID darbinieks, skaidrojoties ar kādu nodokļu maksātāju par neatbilstībām, ja vienlaikus gaisā virmo ziņas par politiķu un ierēdniecības neremdināmo šķērdēt kāri. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē