Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tumst finanšu padebeši

Atsevišķu hedžfondu bankrots, sabrukums kriptovalūtu tirgū – tie varētu būt atsevišķi notikumi, tomēr iegūst draudīgāku ēnu, ja raugāmies uz tiem kā funkcionējošas mozaīkas gabaliņiem finanšu tirgū un galu galā arī pasaules ekonomikā.

Jāpiebilst, ka vērojama burbuļu veidošanās arī pasaules preču biržās, kur koksnes cenas sasniegušas nebijušus augstumus un strauji sadārdzinājušies gan metāli, gan nafta, šīm norisēm zināmā mērā atgādinot 2008. gada pavasari. Runājot par zāģmateriālu kontraktu cenu Čikāgas biržā, šā mēneša vidū tirgus jau piedzīvoja visai ievērojamu korekciju, kad laika posmā no 13. maija rekordatzīmes dažu dienu laikā cena kritās turpat par 30%. Tas daudziem var būt visai nepatīkams signāls, jo vedina domāt, ka cenas īstermiņā varētu būt sasniegušas griestus. Tomēr kopš 19. maija līdz pirmdienas pusdienlaikam cenas pakāpās apmēram par 20%, cenu zigzagiem norādot uz visai spekulatīvu tirdzniecības norisi. Pašreizējās cenas var šķist labas mežizstrādātājiem, tomēr jau pie zemāka cenu līmeņa tirgū ik pa laikam izskanēja atskārsmes, ka dārgie kokmateriāli var kļūt par traucēkli tālākai mājokļu tirgus attīstībai ASV. Ja cenas samazinātos pakāpeniski, varētu uzskatīt, ka pieprasījums un piedāvājums kļuvis sabalansēts, taču pēdējā laikā aizvien biežāk ir novērojams, ka cenu korekcijas notiek "lavīnveidā", radot satraukumu arī citos finanšu tirgus segmentos.

Raugoties uz situāciju kopumā, patlaban notiekošais gan ar kokmateriāliem, gan kriptovalūtām, gan iepriekš strauji augušu uzņēmumu akcijām, piemēram, plašu rezonansi ieguvušo elektroauto ražotāju Tesla, norāda uz jau esošu vai drīzumā gaidāmu naudas aizplūšanu no riskantākajiem tirgus segmentiem. Šādas kapitāla kustības nereti pavada dažāda mēroga finanšu satricinājumi. Attiecībā uz biržām kritumu var paātrināt arī ASV Centrālās bankas nodomi kāpināt procentu likmes, kas nozīmē investīciju sadārdzināšanos pasaules lielākajā ekonomikā un iespējamas valūtu krīzes pārejas ekonomikas valstīs. Potenciālo situācijas attīstību nekādi neuzlabo Covid-19 nodarītais posts un ar to saistītā daudzu uzņēmumu finanšu situācijas pasliktināšanās, turklāt jārēķinās, ka valdību spējas sniegt atbalstu uzņēmējdarbībai samazināsies. Vai minētie notikumi izvērtīsies plašākos globālos ekonomikas satricinājumos, ir sarežģīti spriest, jo dažādu nezināmo faktoru ir daudz. Iespējams, ar jauniem liela mēroga monetāriem pasākumiem krīzi var izdoties novērst. Tomēr finanšu un ekonomiskie nosacījumi pasaulē mainīsies, un nenoteiktība varētu būt lielāka nekā līdz šim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē