Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris
Kad noteicošā ir subjektīva attieksme, loģiskus argumentus neviens nepieņem

Uzklausīt arī "nepareizos" vai patriekt no mikrofona?

Diezgan pamatīgu "šūmēšanos" interneta saziņas vietnēs raisījusi vokālā pedagoga Edgara Kramiņa un Saeimas deputātes Ilzes Viņķeles saruna Rīga TV24 raidījumā Preses klubs, kas beidzās ar politiķes asarām un aiziešanu no studijas, nespējot izturēt sarunas biedra pārmetumus, ka pie visa (arī terorisma Zviedrijā?) esot vainīgi liberāļi, ko Latvijā pārstāv Vienotība un tātad arī Viņķele.

Kaislības pastiprināja deputātes paustais, ka raidījumam par "šādu ākstīšanos" var atņemt valsts finansējumu, un arī Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pārstāvju apliecinājums, ka valsts finansējuma piešķiršana šai komerctelevīzijai tiešām tiks izvērtēta (gan piebilstot, ka tas notiks parastajā kārtībā un nesaistīti ar pieminēto diskusiju).

Neiesaistīšos polemikā, kurš labais, kurš sliktais, kuram taisnība, kuram ne, piedodiet, nenostāšos arī ne Kramiņa, ne Viņķeles pusē – šķēpus par to var lauzt bezgalīgi un, jāatzīst, arī bezjēdzīgi, jo, kad noteicošā ir subjektīva attieksme, loģiskus argumentus neviens nepieņem. Cita lieta, ka šis notikums aktualizē vairākas tēmas, par ko gribētos parunāt.

Kaut vai par diskusiju kultūru. Mums tiešām tā ir zemā līmenī. Gan tāpēc, ka ļoti liela daļa dažādu viedokļu paudēju gluži vienkārši nav gatavi pieņemt, ka citam sarunas dalībniekam var būt pat radikāli atšķirīgs viedoklis, gan tāpēc, ka mums nav attīstītas, ja tā var teikt, treniņu vietas.

Sāksim ar pirmo tēzi. Kurā brīdī politiķis var atļauties būt skarbs un neiecietīgs pret saviem oponentiem, un kurā viņam ir pamats pieprasīt cieņpilnu attieksmi pret sevi? Manuprāt, šo robežu novilkt ir ne tikai neiespējami, bet arī lieki, jo viena no lielākajām demokrātiskās sabiedrības vērtībām ir viedokļu dažādība un politikā ir brīvā konkurence, kurā uzvar stiprākais – jā, tas, kurš spējīgs tikt galā pat ar vislielāko demagogu un populistu. Valda džungļu likums – ja esi vājš, nekāda līdzi jušana nelīdzēs...

Taču diskusiju kultūru pilnveidot gan ir iespējams, un tieši NEPLP to vajadzētu definēt par vienu no saviem tuvākā laika uzdevumiem. Mēs varam daudz un droši vien arī pamatoti kritizēt jau sākumā pieminēto raidījumu gan par dalībnieku atlasi, gan diskusiju saturisko "dziļumu", bet, manuprāt, daudz lielāku kritiku pelnījusi sabiedriskā televīzija – par to, ka tai (pat atšķirībā arī no sabiedriskā radio) šāda viedokļu apmaiņas formāta raidījumu gandrīz nemaz nav. Bet tieši sabiedrisko mediju misija būtu veicināt demokrātiju, politisko kultūru, atklātību. Mēs bieži žēlojamies par vēlētāju zemo aktivitāti vēlēšanās, par cilvēku zemo līdzdalību dažādos sabiedriski politiskos procesos. Kur tā var rasties, ja to neveicinām un ja katrā gadījumā, kad kāds viedokļa paudējs nepatīk, visskaļākos aplausus izpelnās saucieni par šāda "nepareizā" padzīšanu no mikrofona?! Dzīvojam brīvā Latvijā, bet brīžiem uzvedamies kā padomijā...

Top komentāri

haha
h
Vai grūti ir organizēt smilšu pulksteņa principu, lai pārtrauktu pieaicināto un pašu diskusiju moderātoru runu plūdus? Nez vai kāds pēc tam apvainos smilšu pulksteni... :-)
Agrokrēsls
A
Gribu izteikt nosodījumu par jaunu blēdīšanās metodi diena.lv. Spiežot uz rakstu četras reizes slēpta saite aizsvieda uz kaut kādu agrokrēslu reklāmu, lai gan reklāmas uzpeldošo logu blokators ieslēgts. Tādā veidā laikraksta interneta versija māna lasītāju. Ja mānās ar reklāmu, nav jēgas ticēt uzrakstītajam. Vēl sadomās sūdzēties, ka bez reklāmas nevar pastāvēt, tad dariet tā, lai netraucētu un neuzbāztos.
reptilis
r
Ar vārdiem - ""Neiesaistīšos polemikā, kurš labais, kurš sliktais, kuram taisnība, kuram ne, piedodiet, nenostāšos arī ne Kramiņa, ne Viņķeles pusē – šķēpus par to var lauzt bezgalīgi un, jāatzīst, arī bezjēdzīgi, jo, kad noteicošā ir subjektīva attieksme, loģiskus argumentus neviens nepieņem. Cita lieta, ka šis notikums aktualizē vairākas tēmas, par ko gribētos parunāt."" -autors jau parāda savu neloģismu un faktu nepieņemšanu,un pat cēloņu un likumsakarību nesaprašanu. Tēma ir aktuāla,bet raksts ir vājš:((((
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē