Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vai spēs no runām pāriet arī pie darbiem?

Atbildot uz ASV senatoru nodomu pastiprināt pret gāzes vadu Ziemeļu straume 2 vērstās sankcijas, virkne ietekmīgu Vācijas politiķu aicina noteikt sankcijas jau pret ASV, bet Vācijas kanclere Angela Merkele ir paziņojusi par nepieciešamību pabeigt gāzes vada būvniecību.

Nosacītās sankciju kaislības starp Vašingtonu un Berlīni dienaskārtībā atgriezās šā gada jūnijā sākumā, kad uzreiz vairāki ASV senatori republikāņi paziņoja par plāniem "papildināt" pagājušā gada beigās pret Ziemeļu straumi 2 noteiktos ierobežojumus. Atbilstīgi viņu iecerei ASV sankcijām nepieciešams pakļaut arī jebkuru ar gāzes vada būvniecību saistītu institūciju, tajā skaitā Vācijas (un jebkuras citas Eiropas valsts) atbildīgās iestādes, kuras izsniedz dažādas atļaujas, sertifikācijas dokumentus utt.

Idejas būtība ir ļoti vienkārša. Tā kā uz Krieviju ASV sankcijas atstāj atklāti necilu ietekmi un ir spējīgas vienīgi piebremzēt, taču ne apturēt Ziemeļu straumes 2 būvniecību, ierobežojumus nepieciešams vērst pret otru projektā iesaistīto pusi – Vāciju un vēl vairākām citām tā dēvētās vecās Eiropas valstīm.

It īpaši Vācijas gadījumā runa tikmēr ir ne jau tikai par daudzmiljardu investīcijām, kuras ies zudumā, Berlīnei atsakoties no ieceres īstenošanas. Runa ir galvenokārt par rūpniecības konkurētspēju, kuras viens no stūrakmeņiem ir Krievijas lētie energoresursi. Un Vācijā lieliski saprot, ka, piemēram, tās ķīmiskajai rūpniecībai pārejot uz ievērojami dārgākajām sašķidrinātās gāzes piegādēm, šī rūpniecība (kas ir viens no Vācijas ekonomikas pīlāriem) neizbēgami zaudēs cīņā ar aizokeāna un jebkuriem citiem konkurentiem, kam būs pieejamas lētas gāzes piegādes.

Berlīnē arī diezin vai lolo ilūzijas, ka Krievijas gāzes piegādēm Vācijai caur Ukrainu un Poliju ir palicis ilgs mūžs. Lai kas arī tiktu apgalvots oficiāli, prakse liecina, ka abas šīs valstis dara visu iespējamo, lai šie piegāžu maršruti pārstātu darboties jau pārskatāmā nākotnē.

Būtisks papildu faktors ir, ka virkne Vācijas politiķu šobrīd saskata iespējas valsts izkļūšanai no ASV pakļautības, pie kam ar perspektīvu atgriezties globālās ģeopolitikas augstākajā līgā (lai arī tandēmā ar Franciju). ASV pārņēmušais iekšpolitiskais haoss rada tam priekšnoteikumus, ir nepieciešama vienīgi tā dēvētā politiskā griba, izlēmīga rīcība un arī iemesls, uz kuru atsaukties.

Par iemeslu jau kalpo ne tikai sankcijas pret Ziemeļu straumi 2, bet arī vēl vairāki citi pret Berlīni vērsti Vašingtonas soļi, ļoti pieklājīgi nodēvēti par nedraudzīgiem. Attiecīgi atklāti paliek jautājumi par politisko gribu un izlēmīgu rīcību.

Atbildes uz šiem jautājumiem būs iespējams saņemt jau tuvāko mēnešu laikā. Ja Vācija, kura šobrīd rotācijas kārtībā ir sākusi pildīt Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts pienākumus, no runām spēs pāriet arī pie darbiem, tad tas nozīmēs, tēlaini izsakoties, ka kauliņi ir mesti. Savukārt, ja nespēs, tad arī runas par ģeopolitisko lielvaru Eiropu ar vienu no centriem Berlīnē paliks tikai runas.

Top komentāri

Ja darbi ir ĻAUNI,
J
tad gudrāk ir tos nedarīt. Visi (Šķēle, Šļesers etc) aurēja, ka ATNĀKUŠI strādāt, bet redziet - sūdus vien sastrādāja!
Dostojevskis
D
Bērniņi, lai kādi arī nebūtu jūsu nolūki apņirgājot Krievijas un Vācijas gāzes darījumus... atcerieties, ka no Vācijas, galvenās ES donorvalsts, labklājības ir proporcionāli atkarīgs, cik "Eiropas naudas" varenā Latvija varēs izdīkt. Ja jūs vēlaties, lai Rietum-Eiropa vēl vairāk zaudē konkurētspēju... tad jūs esat tikpat gudri, kā muļķītis, laivā sēdēdams urbj grīdā caurumu.
:)
:
Un kāda ir Latvijas nostāja? Mēs nostājamies Vācijas vai ASV pusē? Šis ir jautājums ko gribēju dzirdēt Saeimas ārpolitikas debatēs, bet nekā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē