Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 15. septembris
Sandra, Gunvaldis, Gunvaris, Sondra

Varas partiju katastrofa

Iepriekšējās nedēļas nogalē divās bijušās Austrumvācijas pašās labklājīgākajās federālajās zemēs – Tīringenē un Saksijā – notika vietējo landtāgu (federālo zemju parlamentu) vēlēšanas, kurās sagrāvi piedzīvoja federālā līmeņa koalīcijas partijas, bet ievērojamu vēlētāju atbalstu saņēma par labējiem un kreisajiem populistiem dēvētie nesistēmiski politiskie spēki.

Turklāt Tīringene ir kļuvusi ir par pirmo federālo zemi Vācijas jaunāko laiku vēsturē, kur labējā Alternatīva Vācijai (AfD) ir saņēmusi pašu lielāko vēlētāju atbalstu (32,8%), apsteidzot Kristīgos demokrātus (23,6%) un kreisi nesistēmisko Sāras Vāgenknehtas savienību (BSW). Vienīgā no federālajām varas partijām, kas spēja pārvarēt iekļūšanai landtāgā noteikto 5% barjeru, Tīringenē izrādījās sociāldemokrāti (6,1%).

Saksijā sistēmiskajām partijām rezultāti ir nedaudz labāki, un tur ar pavisam nelielu pārsvaru pirmajā vietā tomēr atrodas Kristīgie demokrāti, apsteidzot AfD, kamēr trešā, tāpat kā Tīringenē, ir BSW. Turklāt pateikties par uzvaru Kristīgie demokrāti var tikai un vienīgi Saksijas premjerministram, federālajā līmenī populārajam un ar partijas vadību savu no tās atšķirīgo uzskatu dēļ regulāri konfliktējošajam Mihaēlam Krečmeram.

Krečmera izredzes saglabāt Saksijas premjera krēslu arī tiek vērtētas kā augstas – lai to izdarītu, pietiek vai nu piesaistīt koalīcijai pussistēmiskos kreisos (Die Linke), vai arī vienoties ar nesistēmisko BSW, kas solās būt grūti, taču ne neiespējami, tostarp Saksijas premjera īpašā viedokļa daudzos jautājumos dēļ.

Tīringenē situācija tikmēr ir cita – AfD un BSW matemātiski ir koalīcijas izveidei nepieciešamais vairākums, un, ja šie spēki spēs atrast kopīgu valodu, tad koalīcijā nebūs vispār nevienas sistēmiskas partijas. Galvenais šķērslis šeit, protams, ir radikāli atšķirīgās ideoloģijas, taču virknē jautājumu abām partijām ir līdzīga nostāja, un vienmēr ir iespējams aizbildināties, ka runa tomēr ir par vietējo līmeni, kur ideoloģija ir mazāk svarīga nekā federālajā mērogā.

BSW, protams, centīsies pārdabūt savā nometnē arī Kristīgie demokrāti, tomēr problēma ir tur, ka it īpaši bijušajā Austrumvācijā nesistēmisko spēku pāriešana varas nometnē nozīmē arī to popularitātes ievērojamu kritumu, par ko uzskatāmi varēja pārliecināties Die Linke. Federālās vēlēšanas Vācijā savukārt ir gaidāmas jau pēc gada, un pagaidām vienīgais, par ko var īpaši nešaubīties, ka valdošo koalīciju tajās gaida Vācijas vēsturē vēl nepieredzēta sagrāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē