Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vienotība vēl cer, ka kritiens apstāsies

Pirmie partiju reitingi pēc mēnešiem ilgās jezgas ap valdības koalīcijas nomaiņu parāda, ka lielākās zaudētājas no visa šī bijušas divas partijas, kuru vēlētājs gaidīja un nav sagaidījis apmierinošu izskaidrojumu tam, kāpēc šī juku vasara ar maz un vēl mazāk ticamu blēņu runāšanu vispār bija vajadzīga. Un tās ir Jaunā Vienotība (JV) un Apvienotais saraksts (AS), kas piedzīvojušas attiecīgi 2,6 un 0,5 procentpunktu kritumu.

Zaļo un zemnieku savienības un Progresīvo vēlētājs pārmaiņas sagaidījis ar paceltu īkšķi, jo ne neviens no tevis negaida taisnošanos par iešanu varā, īpaši, ja tu pievienojies politiskajā tirgū ejošākajam partnerim – JV. 

Protams, SKDS veiktais vēlētāju noskaņojuma mērījums, kas tapis pēc sabiedriskā medija pasūtījuma, veikts brīdī, kad putekļi vēl nebija nosēdušies, un aptver tikai trīs dienas pēc valdības apstiprināšanas. Tāpēc JV valda cerība, ka nepatīkamais kritiens de facto jau ir apstājies un nākamais vēlētāju noskaņojuma mērījums novembrī to parādīs. Līdz tam neviens ar pieri sienā tur skriet nemetas, un to atspoguļoja arī JV kongress sestdien, kur bija daži nepatīkami pārsteigumi, kā, piemēram, zatleriešu blokam piederīgās tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres neievēlēšana partijas valdē, kas tiek skaidrota nevis ar kādu iekšējo cilšu karu uz nervu sabrukuma pamata, bet ar to, ka ikdienas darbu ar reģionu biedriem neviens nav atcēlis pat ne citādi veiksmīgiem un populāriem ministriem.

Protams, kopš valdībā nav Nacionālās apvienības (NA), kas ierasti kalpoja kā tāds auseklītis, ko piespraust kā kvalitātes zīmi, ka šī koalīcija ir par nacionālām vērtībām, JV būs zināmi sarežģījumi. JV komfortu nevairo arī Progresīvo nemācēšana un nevēlēšanās runāt pustoņos, bet ar pilnu krūti būt karojošā pretpolā it visur, kur valdības nacionālistiskā opozīcija koalīcijai pat pārspīlēti vai apzināti provokatīvi pārmet prokrieviskumu vai novēršanos no latviskas valsts interesēm. Tā dēļ JV ik pa laikam nāksies publiski demonstrēt, ka tā nav kļuvusi mazāk nacionāla, lai tās vēlētājam apziņā nenogultos opozīcijā iesēdušos NA un AS nemitīgā retorika par to, ka JV šos tautiskos rakstus piemēra tikai uz vēlēšanām, lai dullinātu latviešus, bet starp vēlēšanām ganās liberālās pļavās kopā ar Progresīvajiem. Bet tur, kur sākas taisnošanās, tur gluži automātiski piezogas tipiski latviskā sajūta, ka nav dūmu bez uguns. Tā ka, no polittehnoloģiju viedokļa, opozīcijas uzņemtais meldiņš izskatās visādā ziņā perspektīvs, jo piedevām visam agri vai vēlu sāks spēlēt uz nerviem un nervozēt ja ne JV rūdītos politiķus Rīgā, tad reģionu cilvēkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē