Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 12. septembris
Erna, Eva, Evita

LOSP: Lauksaimniekiem jāiet līdzi laikam jaunāko tehnoloģiju izmantošanā

Lauksaimniekiem nepieciešams iet līdzi laikam un izmantot jaunākās tehnoloģijas, teica Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis.

Jūlija sākumā LOSP valdes sēdē izskatīja jautājumus par mākslīgā intelekta izmantošanu lauksaimniecībā. Uz jautājumu par to, kā mākslīgā intelekta risinājumus var izmantot lauksaimniecībā, Gūtmanis atbildēja, ka LOSP tikās ar informāciju tehnoloģiju (IT) kompāniju, kura atradusi risinājumu, kā mākslīgo intelektu var savienot ar novērošanas kamerām.

Viņš atzīmēja, ka mākslīgajam intelektam var iemācīt atpazīt darbības, kas atšķiras no normas. Filmējot lopu novietni vai lauku, mākslīgajam intelektam var iemācīt informēt, ja, piemēram, novērota netipiska lopu uzvedība vai arī teritorijā atrodas personas, kurām tur nebūtu jāatrodas.
Gūtmanis minēja, ka mākslīgā intelekta joma attīstās ļoti strauji, un patlaban ļoti iespējams nevar pat nojaust, kas tajā notiks pēc pieciem gadiem. Tādēļ ir nepieciešams šajā jomā iesaistīties un sekot līdzi jaunākajām tendencēm.
 
"Mani baida tas, ka zemnieks pēc savas būtības ir diezgan konservatīvs, un es pēc pieredzes zinu, ka jaunu lietu pieņemšana notiek diezgan grūti, pat ar argumentiem, ka tā darīja mana mamma, vectēvs un vecvectēvs, kādēļ man tagad būtu jārīkojas citādāk. Mani baida, ka veidosies ļoti liela plaisa starp tiem, kuri ies līdzi mākslīgā intelekta attīstībai, un tiem, kuri neies. Man gribētos, lai lauksaimnieki iet līdzi un iemācās savā labā izmantot labās lietas, ko dod jaunākās tehnoloģijas, vienlaikus apzinoties, kur tas rada arī potenciālu bīstamību," sacīja LOSP valdes priekšsēdētājs.
 
Patlaban mākslīgo intelekts lauksaimniecībā īpaši neizmanto, norādīja Gūtmanis, izsakot cerību, ka nākotnē to izmantos arvien vairāk. Viņš uzsvēra, ka lauksaimniekiem ik pa laikam tiek nozagta diez gan dārga tehnika. Reizēm zagļi noslāpē interneta signālu, lai nedarbotos novērošanas kameras un tāpēc laicīgi to nepamanot, nav iespējams neko izdarīt, lai zādzību apturētu.
 
Viņš akcentē, ka šo problēmu var risināt iemācot mākslīgajam intelektam informēt tiklīdz kaut kas nav kārtībā ar novērošanas kamerām.
Tāpat mākslīgais intelekts varētu palīdzēt lopkopībā noteikt, vai lopiem nav sākušās slimības, laicīgi pamanot netipisku dzīvnieku uzvedību un uzraugot to temperatūru.
LOSP ir biedrība, kas apvieno 54 valsts mēroga ražotāju un pārstrādātāju nevalstiskās organizācijas, kas aptver visu Latvijas teritoriju un visus ražošanas sektorus. Organizācija formulē vienotu lauksaimnieku viedokli ražotāju interešu aizstāvībai un tālākām sarunām ar valsts pārvaldes institūcijām, kā arī citiem sadarbības partneriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nebeidzamie eksperimenti

Jaunais mācību gads tikko sācies, taču jau tagad skaidrs, ka tas līdzi nes ne tikai aizvien aktuālo pedagogu deficītu, kas attiecīgi rada galvassāpes gan skolu vadībai, gan skolēniem, bet arī diezgan...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē