Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vecāku organizācija: Vecāku pārstāvniecībai jautājumos par skolas vidi jābūt lielākai

Jautājumos par norisēm izglītības nozarē nepieciešama lielāka vecāku pārstāvniecība, vienisprātis ir gan izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV), gan vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" veiktajā tiešsaistes aptaujā 90% skolēnu vecāku sadarbību ar klases audzinātāju vērtē pozitīvi, kamēr 10% pauduši pretēju nostāju.

Akmentiņa-Smildziņa pauda, ka vecāki nereti uzskata - viņus izglītības iestādē neviens īsti negaida. "Vecākiem ir jābūt gataviem atstāt [skolā] savu bērnu, apzinoties, piemēram, mobinga iespējamību izglītības iestādē. Pieļauju, ka tas ir iemesls, kāpēc vecākiem un skolām ir grūti ar komunikāciju," sacīja "Mammamuntetiem.lv" vadītāja.

Čakša (JV) piekrita tam, ka vecāki nereti "tiek izstumti ārā", runājot par sadarbību starp skolu un bērnu. Tāpat viņa ir pārliecināta, ka vecākiem varētu nebūt īsti saprotams, ko Izglītības un zinātnes ministrija definējusi ar "labu skolu". "Vislabākā skola ir tuvu mājām, un ar to mēs saprotam, ka visas skolas ir vienādi labas," sacīja ministre.

Lai arī absolūtais vairākums - 96% aptaujāto skolēnu vecāku - uzskata, ka izglītības kvalitāte skolās atšķiras, 54% vecāku skolas izvēlē nevadījās pēc kādiem kritērijiem. 16% vecāku vadījās pēc mācību sasniegumiem izglītības iestādē, 11% - pēc piedāvātā izglītības novirziena vai atbalsta programmas, bet 8% vecāku ņēma vērā citu izteiktās atsauksmes.

No respondentu sniegtajām atbildēm izriet, ka skolai būtu jānodrošina augsti kvalificēti un profesionāli skolotāji, laba pārvaldība un plašs, daudzveidīgs izglītības piedāvājums.

Laba pārvaldība, Čakšas vērtējumā, ir "ļoti svarīgs iekšējās kultūras veidotājs", jo skolas direktoram ir jārūpējas par cilvēkresursu attīstību un iekšējās kultūras veidošanu. Viņa sacīja, ka skolās ar labu pārvaldību ir mazāk vardarbības gadījumu, tai skaitā starp pedagogiem.

Šā gada septembrī un oktobrī veiktajā aptaujā "Kas jūs satrauc un iepriecina, domājot par sava bērna dzīvi?" piedalījās 1002 respondenti no visas Latvijas, no kuriem 36% bija no Rīgas, 17% no Vidzemes, 16% no Kurzemes, 14% no Pierīgas, 12% no Zemgales un 5% no Latgales. Aptauja norisinājās tiešsaistes vietnē un tam piesaistītajos sociālajos tīklos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē