Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs: Ukraina neatteiksies ne no centimetra savas teritorijas

Ukraina neatteiksies ne no centimetra savas teritorijas, ceturtdien Starptautiskās Krimas platformas trešajā parlamentārajā samitā Rīgā uzsvēra Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks.

Viņš norādīja, ka Latvijas okupācija, Krimas tatāru deportācija, Krievijas agresija pret Ukrainu ir vienas ķēdes daļa un tā ir Krievijas nesodāmība. Stefančuks norādīja, ka ļaunums, kas nav iepriekš sodīts, izpaužas šodien, savukārt ļaunums, kas netiek sodīts šodien, izpaudīsies nākotnē. Tas ir tikai laika jautājums.

Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs klāstīja, ka pagājuši desmit gadi kopš Krimas okupācijas. Pēc viņa paustā, lai gan Krievijas okupācijas spēki ir darījuši visu iespējamo, lai pārvērstu Krimu par savu militāro bāzi, mainītu iedzīvotāju sastāvu un sētu viņos bailes, Ukraina nekādā veidā nav atkāpusies no Krimas, pavisam otrādi - tā tai ir kļuvusi vēl dārgāka un nozīmīgāka.

"Mēs nekad neatteiksimies no Krimas. Mēs neatteiksimies ne no centimetra Ukrainas teritorijas, ko okupējusi agresorvalsts. Mums nav nekādu alternatīvu. Tā ir mūsu zeme, kur dzīvo mūsu tauta. Cīņa par Krimu ir daļa no Ukrainas cīņas par brīvību," teica Stefančuks.

Viņš aicināja valstu pārstāvjus palielināt militāro atbalstu Ukrainai. Tāpat Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs norādīja, ka Ukrainas pilsētām vajag gaisa aizsardzību. Viņaprāt, ir jāslēdz gaisa telpa un jāsargā iedzīvotāji. Stefančuks aicināja nodrošināt, ka ap Ukrainu esošās NATO un Eiropas Savienības dalībvalstis arī slēgtu savu gaisa telpu jebkādiem lidojošiem objektiem no Krievijas un notriektu jebkādus dronus, kas ielido svešas valsts teritorijā.

"Ukrainai vajag atļauju vērsties pret militāriem mērķiem Krievijas teritorijā. Mēs gaidām iznīcinātājus "F-16". Tuvojas ziema, tāpēc mēs aicinām atbalstīt arī Ukrainas enerģētikas nozari. Mēs vēlamies, lai tiktu pastiprinātas sankcijas pret Krieviju un palielināti sodi par sankciju apiešanu," sacīja Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs.

Viņš klāstīja, ka Krievija ir jāsauc pie atbildības par visiem pastrādātajiem noziegumiem. Tāpat prioritātei ir jābūt starptautiska kompensācijas mehānisma izveidei. Stefančuks uzsvēra, ka Ukraina cīnās par mieru, turklāt visās starptautiskajās platformās Ukrainas pārstāvji runā par Ukrainas prezidenta "miera plānu".

Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja ieskatā ir sperti nozīmīgi soļi, lai "miera plānu" īstenotu. Viņš atzīmēja, ka jūnijā notika pirmais Ukrainas miera samits, kas bija skaidrs signāls Krievijai, ka starptautiskā sabiedrība neatbalsta tās agresiju Ukrainā. Stefančuks uzsvēra, ka visi samita dalībnieki atbalstīja Ukrainas teritoriālo nedalāmību tās starptautiski atzītajās robežās.

"Ir pienācis izšķirošs brīdis karā. Ukrainai ir skaidra vīzija, kā karā panākt pavērsiena punktu. Pagājušajā nedēļā Ukrainas prezidents nāca klajā ar "uzvaras plānu" un mēs sagaidām, ka Ukraina drīzumā tiks uzaicināta iestāties NATO. Tas būtu svarīgi, lai demonstrētu Krievijai, ka tās ģeopolitiskie aprēķini ir nepareizi," teica Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs.

Viņš norādīja, ka ir svarīgi stiprināt Ukrainas aizsardzību. Tāpat Ukrainas bruņotajiem spēkiem ir jābūt iespējai iznīcināt militārus mērķus Krievijas teritorijā. Pēc Stefančuka paustā, ir jānodrošina turpmāka Krievijas agresijas atturēšana. Viņš skaidroja, ka ir arī jānosaka vīzija, kas notiks pēc kara, kas varētu paredzēt arī Ukrainas iekļaušanu Eiropas aizsardzības sistēmā. 

"Mēs būsim gatavi nodrošināt Eiropu ar profesionālām un pieredzējušām Ukrainas bruņoto spēku vienībām. Aicinu atbalstīt "uzvaras plānu", kā to ir atbalstījuši Ukrainas parlamenta pārstāvji. Dārgie draugi, Ukraina turpina savu cīņu par brīvību un neatkarību katru dienu, katru stundu, katru minūti," atzīmēja Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs.

Kā vēstīts, lai vairotu starptautiskās sabiedrības izpratni un atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās Rīgā norisinās starptautiskās Krimas platformas trešais parlamentārais samits. Tā mērķis ir izcelt Krievijas agresijas globālo ietekmi un turpināt starptautiski izgaismot agresora pastrādātos noziegumus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē