Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

ASV

Herisu kritizē imigrācijas problēmu dēļ © DIENA

Kritikas krustugunīs pēc savas pirmās ārzemju vizītes Gvatemalā un Meksikā nonākusi ASV viceprezidente Kamala Herisa, kurai prezidents Džo Baidens uzticējis risināt nelegālās imigrācijas problēmas. Republikāņi pārmet, ka viņa nav apmeklējusi ASV un Meksikas pierobežu, kur migrantu plūsmas dēļ izveidojusies kritiska situācija. Bet demokrātu kreisā spārna pārstāvji nav apmierināti, ka Herisa stingri aicinājusi Centrālamerikas valstu iedzīvotājus nedoties uz ASV.

Baidens dodas savā Eiropas tūrē

ASV prezidents Džo Baidens trešdien devies pirmajā ārvalstu tūrē, kuras laikā viņam paredzēta dalība G7 un NATO samitos, tikšanās ar Eiropas Savienības (ES) līderiem, kā arī sarunas ar viņa krievu kolēģi Vladimiru Putinu.

Afgāņu tulkus sola nepamest likteņa varā © DIENA

Līdz septembrim ASV un to sabiedroto spēki pametīs Afganistānu. Viss liecina, ka vietējā valdība nespēs kontrolēt situāciju valstī, un varā tai nāksies dalīties ar islāmistiem no kustības Taliban. Tādēļ sabiedrotajiem jāparūpējas arī par tiem vietējiem iedzīvotājiem, kuri viņiem palīdzējuši, bet tagad riskē kļūt par talibu atriebības upuriem – galvenokārt tas attiecas uz tulkiem.

ASV sola palīdzēt Gazas joslas atjaunošanai © DIENA

Savas pirmās vizītes laikā Tuvajos Austrumos ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pavēstījis par būtisku ekonomisko palīdzību palestīniešiem un nodomu atkal Jeruzalemē atvērt Savienoto Valstu ģenerālkonsulātu. Šie paziņojumi liecina par prezidenta Džo Baidena vēlmi uzlabot attiecības ar palestīniešiem, kas tika iedragātas viņa priekšteča Donalda Trampa valdīšanas gados.

ASV sola palīdzību Gazas atjaunošanā

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens otrdien solīja, ka viņa valsts palīdzēs atjaunot Gazas joslu, vienlaikus uzsverot, ka kustība Hamas, kas valda palestīniešu anklāvā, no šīs palīdzības nedrīkst gūt labumu.

ASV reveranss Krievijai un Vācijai © DIENA

Neizpratni ne tikai ASV opozīcijā esošo republikāņu, bet arī valdošo demokrātu rindās izraisījis prezidenta Džo Baidena administrācijas lēmums nepiemērot ekonomiskās sankcijas pret gāzes vada Nord Stream 2 galvenajiem būvniekiem, kas reģistrēti Vācijā. Lai gan vienlaikus stājušās spēkā sankcijas pret vairākiem citiem apakšuzņēmumiem, kas iesaistīti gāzes vada celtniecībā Baltijas jūrā, prezidenta lēmums ir nepatīkams pārsteigums lielai daļai politiķu Vašingtonā un daudziem arī Austrumeiropā.

Baidens atjauno Trampa pārtraukto tradīciju © DIENA

Baltais nams publiskojis ASV prezidenta Džo Baidena un viceprezidentes Kamalas Herisas federālo ienākumu deklarācijas par pagājušo gadu, tā atjaunojot vēsturisko tradīciju, ko savas prezidentūras laikā atteicās ievērot Donalds Tramps, vēsta CNN.