Dažādi dīgsti un mikrozaļumi cauru gadu pieejami lielveikalu dārzeņu stendos, ar tiem tiek papildināti salāti, zupas un pat deserti restorānos. Vietējie audzētāji tos piegādā tirdziņos un ekobodītēs. Taču itin viegli šos vitamīniem un citām uzturvielām bagātīgos zaļumus varam izaudzēt arī paši.
Janvārī dienas sāk kļūt pa kripatiņai garākas, arī saule biežāk parādās un kopumā gaismas ir vairāk nekā iepriekšējos mēnešos, kaut arī gaisa temperatūra ir zemāka. Taču mēneša otrajā pusē jau droši varat ķerties klāt mikrozaļumu diedzēšanai, novietojot traukus uz visgaišākās palodzes. Dīgšanas sākuma posmā gan gaisma nav nozīmīgākais faktors – tad svarīgāks ir siltums un mitrums!
Vieni no vieglāk izaudzējamajiem, gardākajiem un arī dekoratīvākajiem mikrozaļumiem ir zirņu dīgsti. Tie samērā drīz izdzen asnus un aug strauji, turklāt pēc apgriešanas ražu iespējams izaudzēt vēlreiz. Ja lielākoties veikalos varam nopirkt redīsu, rukolas, kressalātu dīgstus, tad zirņi gan parādās pārsvarā ziemas otrajā pusē un liecina, ka pavasaris jau nemaz vairs nav aiz kalniem.
Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 9. janvāra, numurā! Ja ir vēlme laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!