Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Latvijas saliedētība ir vislielākā vērtība

Latvijai ir divas saules: viena spīd debesīs, otra - Briselē. Eiropā laimes ēkā vislielākā ir uzgaidāmā telpa - rindā pēc laimes nav pēdējo, visi grib būt paši pirmie, raksta laikraksta Diena pielikums Senioru Diena

Migrācijas politika stimulē ieceļotāju intereses. Svešais gars septiņjūdžu soļiem iedzīvojas latviešu telpā, no latvietības diemžēl palikusi vairs tikai trauksmaina pacietība, jo bez latviešu valodas valsts var kļūt tikai par teritoriālo veidojumu, kur latvietis jutīsies kā iznomātajā zemē.

Vajadzīgas bākas 

Latvijā nav jūtama vienprātība kontekstā ar nācijas dzīvi. Šobrīd vislielākais drauds ir tieši pašu latviešu demokrātija. Savairojies tik daudz partiju! Tautai gluži kā dzelzij bīstamāka ir rūsa, kas rodas pašā dzelzī. Valstī nav latviešu nacionālās aristokrātijas, nav vērtību hierarhijas, pietrūkst nacionālās ideoloģijas - nacionālā ideāla, kas vienmēr saistīts ar taisnīguma ideju.

Latvijā vajadzīgas bākas - nepieciešams apstiprināt eliti, bez tās nevar būt nācijas pilnvērtīga esamība. Skumji, ka 22 neatkarības gados valsts nav pratusi izveidot pilnvērtīgi tiesisku, apzinīgu, politiski nobriedušu Latvijas nāciju, kas būtu par mūsu valstiskuma solīdu balstu. Nepatriotiska rīcība rada iekšējās krīzes draudus identitātei un vērtību orientācijai. Kāda zināma daļa ir pārkrievota - tā nav viņu vaina, bet gan nelaime. Visbriesmīgākā problēma - kas dzīvos uz svešinieku privatizētās zemes? Kas būs ar ģenētisko kodu? Diemžēl tagad globalizācijas apstākļos nacionāļu perspektīva sašaurinās, tāpēc ļoti svarīgi apturēt nacionālo vērtību tālāku devalvāciju, nacionālās identitātes zudumu.

Tēvzeme ir viena 

Tēvzeme ikvienam ir viena vienīga visā dzīvē, tāpēc jau tā arī ir vienskaitlī. Galvenais - nedrīkst pagaidu ekonomikas peļņu apmainīt pret tautas latviskuma saglabāšanas nemateriālo faktoru nemainīgām vērtībām. Gods iet bojā, kad to pārdod, tirgošanās ar godu nepadara bagātākus. Citu vainas skatām ar ērgļa aso redzi, bet uz savām raugāmies ar kurmja aklām acīm.

Agrāk taču visus vienoja nacionālo domu alkas izveidot latvisku Latviju Latvijā, uzcelt nacionālās savdabības kopēju māju ar senām tradīcijām un Eiropas nākotni. Ķīniešu gudrība: ja trijiem ir kopīgs mērķis, viņi pat mālus pārveidos par zeltu, ja mērķi ir dažādi - arī zeltu pārveidos par māliem. Esot tolerantiem pret daudzveidīgo informācijas telpu, kas ne vienmēr mums ir labvēlīga, aktuāli ir neatteikties no savējā visās izpausmēs un pretiniekus ar stingriem argumentiem nevis sarūgtināt, bet pārliecināt.

Stiprā tautā bēdas raud 

Latvijas saliedētība ir vislielākā tās vērtība. Solidaritāte ir antiideja pamatnācijas spēku un resursu vājināšanai, tās nacionālās apziņas, identitātes un vienojoša potenciāla mazināšanai. Tāpēc saliedētība ir Latvijas idejas stratēģiska sastāvdaļa, kas parāda nācijas spēju kopā strādāt un veicināt labklājības izaugsmi. Latviska Latvija - saliedēta Latvijas tauta, kas realizē nacionālo ideju un nacionālo diženumu, veido latviešu nācijas cildenuma pamatu. Stiprā tautā bēdas raud! Tomēr saliedētības dēļ nedrīkst upurēt drošību un godu, bet gan tos glabāt kā zīmoga gredzenu, demonstrēt nelokāmību un konsekvenci daudzos principiālos jautājumos.

Pasaule patiesībā nemīl vājos. Pasaule rēķinās ar stiprajiem! Būt stipriem, ticēt saviem spēkiem un panākumiem, stāvēt patiesības un skaistuma sardzē, konsolidēties stratēģiskos jautājumos un virzienos! Tas ir vēsturiskās perspektīvas jautājums.

Kaut esam atkarīgi no instinktiem un tikumiem, tomēr izvairīšanās no šīm problēmām ir 30 sudraba graši. Lai neizkalstu tautas saknes, ne tikai ar prātu, bet ar sirdi iepazīt dūņām klātos vārdus gadu gadskārtās. Likumi noveco, bet vēsturiskā patiesība nekad!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits