Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Seniori ir vispatriotiskākie

Vecāka gadagājuma cilvēki biežāk nekā citas vecuma grupas izvēlas Latvijas ražotāju produkciju – priekšroku pašmāju ražotai pārtikai pēdējā gada laikā devuši 33% iedzīvotāju vecumā no 64 līdz 75 gadiem, liecina jaunākā nozares apskata Maxima mazumtirdzniecības kompass pētījuma rezultāti.

Savukārt jaunieši vairāk uzmanības pievērš veselīgākas pārtikas iegādei neatkarīgi no tās ražotāja – gandrīz 30% vecumā no 18 līdz 24 gadiem atzinuši, ka pēdējo 12 mēnešu laikā centušies iegādāties veselīgākus produktus bez e-vielām un ar zemu tauku un cukura saturu. Turpretim iedzīvotāji vecumā no 45 līdz 54 gadiem vairāk koncentrējas uz pirmās nepieciešamības precēm – šādu izvēli izdarījuši 40% respondentu.

Jau trešo gadu pēc kārtas ir stabils Latvijas iedzīvotāju skaits – aptuveni trešdaļa, kuri nemaina savus paradumus attiecībā uz produktu izvēli, kamēr 2017. gadā tādu bija tikai nepilni 16%. Tādējādi kopumā ar katru gadu pircēji kļūst arvien racionālāki un konservatīvāki savos iepirkšanās paradumos, pieturoties pie pārbaudītām vērtībām.

"Ikkatrs cilvēks ir atšķirīgs, un to arī parāda pētījuma dati par iedzīvotāju iepirkšanās paradumiem gan vecuma, gan dzimuma šķērsgriezumā – katrs produktus izvēlas pēc savas vērtību skalas un sev nozīmīgākajiem parametriem. Vecākā paaudze vēlas iegādāties produktus ar Latvijas izcelsmi, jo viņi ir pārliecināti, ka nevilsies to garšā un kvalitātē, toties jaunieši jau vairāk izvēlas produktus, kas atbilst viņu dzīvesstilam – lai tas ir veselīgs un svaigs," norāda Dace Grava, Maxima Latvija Kvalitātes un procesu vadības departamenta direktore. Viņa piebilst: "Ar šo atšķirīgo izvēli rēķināmies, iedzīvotājiem piedāvājot ļoti plašu gan vietējās produkcijas sortimentu, gan augstas kvalitātes produktus par zemām cenām, kā arī virkni pasaules vadošo zīmolu preču."

Kā liecina Maxima mazumtirdzniecības kompasa pētījums, savus iepirkšanās paradumus biežāk maina tieši sievietes – pēc jaunākajiem pētījuma datiem, iepirkšanās paradumus nav mainījuši 37% vīriešu un tikai 24% sieviešu. Šādu tendenci sieviešu vidū var skaidrot ar to, ka viņām patīk eksperimentēt – pētījums apliecina, ka, pamanot jaunu produktu, 90% sieviešu to arī iegādājas, turpretim šādi rīkojas 67% vīriešu. Turklāt pret iepirkšanās procesu sievietes izturas rūpīgāk un ir gatavas ieguldīt laiku un enerģiju produktu izpētei un salīdzināšanai, piemēram, izpētot marķējumus, salīdzinot preču cenas un attiecīgi pielāgojot šiem kritērijiem savu iepirkumu sarakstu.

Maxima mazumtirdzniecības kompass ir visaptverošs mazumtirdzniecības nozares apskats, kurā Maxima Latvija eksperti sniedz savu vērtējumu par situāciju mazumtirdzniecībā un tās attīstības tendencēm un piesaista nozares labākos pētniekus no pētījumu centra SKDS. Šajā pētījumā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotāji. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits