Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mēness aptieka: Gandrīz puse aptaujāto veselības stiprināšanai ziemā izmantos arī uztura bagātinātājus

Rūpējoties par pietiekamu vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu rudens un ziemas periodā, 47% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju veikalā vai tirgū iegādāsies augļus un dārzeņus, gandrīz tikpat 44% izmantos dažādu uztura bagātinātāju piedāvājumu, noskaidrots Mēness aptiekas un pētījumu aģentūras Norstat veiktajā aptaujā. 13% respondenti norādījuši, ka īpaši nerūpējas par vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu gada aukstākajā laikā – vīrieši uz pusi vairāk nekā sievietes.

"Vitamīnu un minerālvielu uzņemšana ik dienu ir nozīmīga katrā sezonā, taču apzināmies, ka ziemas periodā visu vajadzīgo uzņemt ar pārtiku dažkārt ir grūtāk un par to ir jāparūpējas īpaši, tādēļ pēc konsultācijas ar farmaceitu vai ārstu vietā būtu izmantot arī iespējas, ko šim mērķim sniedz dažādi uztura bagātinātāji. Aptauja apliecina, ka sievietes par pilnvērtīga uztura nozīmi interesējas vairāk, domājams, ka arī pret savu un tuvinieku veselību izturas atbildīgāk. No visām aptaujātajām sievietēm tieši puse norādījušas, ka izmanto arī dažādu uztura bagātinātāju piedāvājumu, rūpējoties par pietiekamu vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu, bet no vīriešiem šo piedāvājumu izmanto daudz mazāk – 32%," aptaujas datus vērtē Mēness aptiekas farmaceite Ērika Pētersone.

Augļus un dārzeņus iegādājas veikalā vai tirgū 47% respondenti, lai rūpētos par pietiekamu vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu. Visretāk šādi rīkojas iedzīvotāji vecumā no 40-49 gadiem – 39%, pārējās vecuma grupās no 45-51%. Tā visvairāk dara Rīgā un Pierīgā.

Dažādu uztura bagātinātāju piedāvājumu vitamīnu un minerālvielu uzņemšanai izmantos 44% no aptaujātajiem, visvairāk – 52% vecumā no 18-29 gadiem, bet vismazāk vecumā no 60-74 gadiem. Šādi rīkosies puse no Kurzemē un Rīgā aptaujātajiem, Zemgalē 41%, Pierīgā 38%, Vidzemē 36%, bet Latgalē vien 33%.

Savukārt 26% respondentu cer vajadzīgo vitamīnu un minerālvielu devu sev nodrošināt, paši marinējot un konservējot augļus, dārzeņus. Vairāk nekā 30% šādi rīkojas vecumā no 50-74 gadiem, vecumā no 40-49 gadiem 25%, bet jaunākajās vecuma grupās 19%. Visiecienītākā augļu un dārzeņu marinēšana ir Vidzemē, kur šādi ziemai gatavojas 39% aptaujāto iedzīvotāju, tikmēr Rīgā tikai 17%.

41% respondentu saldē augļus un dārzeņus, lai rūpētos par vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu, visvairāk – puse no aptaujātajiem – šādi rīkojas 60-74 gadus vecie respondenti, kā arī 45% iedzīvotāji vecumā no 50-59 gadiem. Visiecienītākā vitamīnu saglabāšana, augļus un dārzeņus saldējot, ir Vidzemē, Zemgalē, Latgalē un Pierīgā. 

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauja Mēness aptieka sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat 2023. gada septembrī veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Respondenti aptaujā uz sešiem jautājumiem snieguši atbildes, izvēloties vairākus to variantus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits