Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ko darīt, lai lūpas vasarā būtu veselīgas un skaistas

Higiēnisko lūpu krāsu ikdienā ierasts vairāk lietot gada aukstajā laikā, tomēr arī pavasarī un vasarā tā ir ne mazāk nepieciešama, jo spēj pasargāt maigo lūpu ādu gan no nelabvēlīgiem vides apstākļiem, gan no saules ultravioletā starojuma. Protams, šim līdzeklim jāpiemīt noteiktām īpašībām, citādi tā lietošanai nebūs jēgas. Par visām tām labajām lietām – pavisam četrām –, ko vasarā jāspēj paveikt higiēniskajai lūpu krāsai, stāsta Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā esošās Mēness aptiekas vadītāja, farmaceite Jeļena Bebre.

1.Aizsargāt no saules starojuma ietekmes.

Tas ir nepieciešams vienkārša iemesla dēļ: mūsu lūpu āda ir ļoti plāna, tajā nav tauku dziedzeru (tie pavisam nedaudz atrodas tikai lūpu kaktiņos), arī tās asinsvadi izvietoti virspusēji, tāpēc lūpu āda ir krietni vien maigāka un neaizsargātāka nekā sejas āda. Turklāt tajā atrodas ļoti maz melatonīna – pigmenta, kas piešķir ādai tumšāku nokrāsu.

Līdzīgi kā ziemā plāna āda cieš no sala un vēja iedarbības vasarā to ietekmē pamatīga UVA un UVB starojuma deva. Pirmajā gadījumā tas izraisa ādas fotonovecošanos, bet otrajā –  saules apdegumus. Lūpas jau nekā nepaslēpsi, tāpēc tās visu laiku ir pakļautas saules iedarbībai – pat ja ikdienā lietojat kādu balzamu, tas nepasargā ādu no ultravioletā starojuma. Īpaši, ja daudz strādājat vai uzturaties ārā, neaizsargātā lūpu āda pastāvīgi apdeg, brīžiem pat burtiski savelkas krunciņās, bet tās jau ir riska situācijas, kas var izprovocēt audzēju, ieskaitot melanomas, attīstību.

Tāpēc vienmēr pa ķērienam jābūt īpašai higiēniskajai lūpu krāsai – vasarā tādai, kas pasargā no ultravioletā starojuma ietekmes, tātad ar saules aizsardzības faktoru SPF15–SPF25 (šie cipari tiek norādīti uz futrālīša). Dodoties uz saulainu pludmali vai kalnos – SPF 25, bet vēl labāk – SPF 50. Lūpu klājumu ir nepieciešams atjaunot ik pēc katrām 2–3 stundām.

Galvenās aktīvās vielas aizsardzībai pret sauli šādos lūpu higiēnas līdzekļos ir cinka oksīds, titāna dioksīds un citas.

2.Mitrināt!

Gan jau esat pamanījuši, ka mute mēdz kļūt sausa – un lūpas ir pirmās, kas cieš no nepietiekama ūdens daudzuma organismā. Varbūt vispirms vērts padomāt, vai tiešām dzerat pietiekami daudz ūdens?

Tomēr kļūdāties, ja domājat, ka no sausuma sajūtas lūpās varēsiet atbrīvoties, tās aplaizot. Tā ne tikai nepalīdzēsiet, bet pat nodarīsiet sev pāri. Pareizi ir izmantot higiēnisko lūpu krāsu, kuras sastāvā iekļautas pietiekami efektīvas mitrinošas vielas. Tās lūpas gan aizsargās, gan mitrinās. 

Mitrinoši un ādu mīkstinoši komponenti – divas pamata sastāvdaļas, kurām vajadzētu būt lūpu kopšanas līdzekļos. Šie komponenti palīdz uzsūkt mitrumu, bet pēc tam – noturēt to ādā. Turklāt šādas higiēnas līdzekļa sastāvdaļas aizpilda nelielās krunciņas, līdz ar to padarot lūpu kontūru stingrāku, bet pašas lūpas izteiksmīgākas un koptākas.

3. Barot un rūpēties, lai lūpas veselas.

Vissvarīgākā kvalitatīvas higiēniskās lūpu krāsas sastāvdaļa ir bišu vasks – viela ar lieliskām pretiekaisuma, dziedējošām un mīkstinošām īpašībām. Bišu vasks arī gādā par pašas lūpu krāsas struktūru, cietības un biezuma pakāpi. Tieši bišu vasks veido to aizsargslāni, kas burtiski aizzīmogo lūpu ādu, neļaujot tai zaudēt mitrumu. Turklāt tas arī padara lūpu ādu elastīgāku un tvirtāku.

4.Nodrošināt ar vitamīniem un atjaunot ādu. 

No citām higiēniskās lūpu krāsas sastāvdaļām jāmin dažādi vitamīni. Visbiežāk tas ir vitamīns A un vitamīns E, kas palīdz likvidēt sīkas ādas plaisiņas un pat vecuma krunciņas.

Vitamīns A mīkstina ādu. Vitamīns E ir antioksidants un lieliski pasargā no brīvo radikāļu negatīvās ietekmes. Vitamīnam C un B grupas vitamīniem piemīt dziedējošas īpašības.

Pozitīvi vērtējams, ja kopšanas līdzeklis satur eļļas un augu ekstraktus, kas var samazināt lūpu iekaisumu un mīkstināt ādu. Piemēram, alveja samazina iekaisumu un kairinājumu, kā arī veicina audu reģenerāciju jeb atjaunošanos. Kumelīte un kliņģerīte labi sadziedē plaisiņas un nomierina.

Kam vēl pievērst uzmanību?

Higiēniskās lūpu krāsas sastāvā var būt eļļas, piemēram, rīcineļļa, kam piemīt antiseptiskas īpašības un kas paātrina audu atjaunošanos.

Kviešu asnu eļļa uzlabo ādas stāvokli. Muskatrieksta eļļa izceļas ar savām antioksidatīvajām, antiseptiskajām un brūci dziedējošajām īpašībām.

Kokosa, mandeļu, kā arī jojobas eļļas labi kalpo ādas mitrināšanai, bet šī eļļa (sviests) vispār uzskatāma par vienu no labākajām ādu barojošām komponentēm kopšanas līdzekļos.

Vēl higiēniskajā lūpu krāsā mēdz pievienot tādas labas vielas kā pantenols (dziedinošs), lanolīns (mitrinošs), skvalēns (mīkstinošs), azulēns (novērš ādas sausumu un lobīšanos).

Vīriešiem un bērniem – arī vajadzīga! 

Higiēniskā lūpu krāsa noteikti ir nepieciešama ar vīriešiem un bērniem – arī viņiem jāatceras par lūpu aizsardzību gan no saules, gan no vēja. Vēršoties aptiekā, farmaceits vienmēr palīdzēs piemeklēt piemērotāko higiēnisko lūpu krāsu, kas ne tikai nodrošinās lūpu aizsardzību no ultravioletajiem stariem, bet arī būs ādu kopjoša. Farmaceits zinās, kuru līdzekli no plašā klāsta labāk piedāvāt lietošanai bērniem, bet kuru vecākiem ļaudīm un dārza darbu veicējiem. Tiem, kas dodas ceļojumā uz karstajām valstīm, farmaceits ieteiks higiēnisko lūpu krāsu ar maksimālo saules aizsargfaktoru (starp citu, arī degungalu ar to varēs pasargāt, ja pēkšņi būs nepieciešams).

Un noteikti par savu lūpu aizsardzību, lietojot higiēnisko lūpu krāsu ar atbilstošu SPF, nevajadzētu aizmirst motociklistiem, makšķerniekiem, aktīvās atpūtas cienītājiem, celtniecībā strādājošajiem. Jo runa nav tikai par to, lai ir laba sajūta un izskats, bet arī par lūpu veselību, tas ir, audzēju profilaksi. Diemžēl ļaundabīgi veidojumi ziemeļvalstu iedzīvotājiem nemaz nav retums.

Noderīgi

Higiēnisko lūpu krāsu ar labiem panākumiem var izmantot pret herpes vīrusu jeb aukstumpumpu uz lūpām. Kopjošo līdzekli smērējot uz lūpām šā vīrusa saslimšanas pašā sākumā, no tā var pat pilnībā atbrīvoties. 

Gatavojoties iet gulēt, ir vērts uz nakti lūpas palutināt ar lūpu balzamu – tas ir līdzeklis, kas intensīvi iedarbojas uz ādas slāņiem, nodrošinot tās kopšanu un barošanu miega laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits