Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ledus graušana, mēles pīrsingi, regulāras uzkodas un vēl 12 zobiem kaitējoši ieradumi

Steidzīgajās ikdienas gaitās pat nenojaušam, ka daudzi mūsu paradumi var kaitēt zobu veselībai. Iespējams, no dažiem var atbrīvoties bez pūlēm, bet ar citiem tik labi neveiksies. Tad kaitējumu zobiem kaut daļēji var kompensēt ar piemērotiem mutes kopšanas līdzekļiem.

“Daži, zobu pastai beidzoties, iemet jaunu tūbiņu pirkumu grozā tāpēc vien, ka tā ir acij vai maciņam tīkamāka, citi tomēr pārcilā kārbiņas, lasa aprakstus un apjūk. Ne mazums ir arī to, kuri dodas uz aptieku, jo līdz ar pirkumu tur var iegūt arī noderīgu padomu,” savus vērojumus klāsta “Mēness aptiekas” farmaceite Ieva Turonoka un uzsver, ka zobu kopšanas līdzekļu patiešām ir ļoti daudz un tie ir paredzēti daudzveidīgām mutes un zobu problēmām. Tāpat arī zobu sukas ir ārkārtīgi atšķirīgas – ne tikai pēc krāsas un formas, bet arī pēc saru mīkstuma, izvietojuma, leņķa, garuma. Tās var būt gan eklektiskas, gan izgatavotas no ekoloģiska materiāla, piemēram, bambusa. Nav brīnums, ka ir grūti izvēlēties.

“Lai arī mutes un zobu kopšanas līdzekli farmaceits varēs pielāgot praktiski visām vajadzībām, līdztekus ir jāatgādina regulāri apmeklēt zobārstu, kā arī ir vērts pārskatīt savus ieradumus. Iespējams, dažs labs šķietami nekaitīgs paradums var būt pie vainas sliktam zobu un smaganu stāvoklim. Daži jautājumi un neliela informācija par tiem var palīdzēt fiksēt riskus un atrast labāko mutes un zobu higiēnas līdzekļu kombināciju,” skaidro Ieva Turonoka un atgādina, kādi ieradumi kaitē zobu veselībai un kas var palīdzēt saglabāt to veselību.

Ledus graušana

Kurš gan kādreiz bērnībā nav grauzis lāstekas? Ledus ir arī daudzu kokteiļu un dzērienu neatņemama sastāvdaļa un, deju, spēļu vai ballītes starplaikos bieži vien to nokraukšķinām kā stikleni, gūstot tūlītēju atvēsināšanās un spirgtuma sajūtu. Ledus ir dabīgs un nesatur cukuru, tāpēc, šķiet, ka tas ir nekaitīgs. Taču, graužot cietos ledus kubiņus, zobi var saplaisāt vai pat nolūzt. Neuzmanīgi košļājot tiek kairināti mīkstie audi zoba iekšpusē, kam var sekot regulāras zobu sāpes. Pamīšus lietoti karsti un auksti ēdieni var izraisīt asas un pat ilgstošas ​​zobu sāpes.

Nepietiekama zobu fiziska aizsardzība

Kontakta sporta veidi bez zobu aizsargiem ir pilnīgi nepieņemami! Neatkarīgi no tā, vai spēlējat futbolu, hokeju vai jebkuru citu kontakta sporta veidu, sākot spēli vienmēr lietojiet zobu aizsargu. Dinamiskas spēles gaitā bez tā zobi var saņemt spēcīgu triecienu, sašķelties vai pat tikt izsisti. Ir dažāda veida zobu kapes un aizsargi, kas var palīdzēt pēc iespējas ilgāk saglabāt veselus zobus.

Zobu griešana

Zobu griešana jeb bruksisms ar laiku bojā zobus. Visbiežāk to izraisa psihoemocionālie faktori un miega traucējumi. Ja zobu griešanai ir emocionāls iemesls, var lietot nomierinošus līdzekļus gan dienai, gan naktij. Atbrīvoties no bruksisma nav viegli. Taču kaut kas ir jādara, lai uzreiz atvieglotu zobu griešanas dēļ radušās problēmas. Izvairīšanās no cieta ēdiena var samazināt zobu nodeldējuma dēļ radītās sāpes. Farmaceits palīdzēs piemeklēt zobu kopšanas līdzekļus. Zobu pasta emaljas aizsardzībai un mutes skalojamie līdzekļi, piemēram, ar hloreheksidīnu sastāvā, būs tikai ietekmes novēršanai. Lai samazinātu un atrisinātu nedaudz situāciju, aptiekā iegādājamas kapes var palīdzēt pret zobu nodilumu, ko rada zobu griešana naktīs.

Pudelīte pirms naktsmiera mazulim

Nekad nav par agru sākt domāt par zobu veselību. Ja pirms gulētiešanas bērnam iedodat pudelīti ar sulu, pienu vai mākslīgā piena maisījumu, tas var bojāt zobus, pat ja tie vēl nav izauguši. Tieši pirms gulētiešanas der tikai ūdens, turklāt – jebkurā vecumā.

Mēles pīrsingi

Lai arī mēles pīrsings ir stilīgs, dažkārt nejauši uzkožot metāliskajai rotai, var nolauzt zobu. Lūpu pīrsingi rada līdzīgu risku. Piedevām, metālam mutē trinoties, mēdz rasties smaganu bojājumi, kas var draudēt ar zoba zaudēšanu. Mute ir arī baktēriju mājvieta, tāpēc pīrsingi palielina infekciju un čūlu risku. Tāpat ar mēles pīrsingu pastāv risks nejauši pārdurt lielu asinsvadu, kas var izraisīt smagu asiņošanu. Pirms šādas savas ārienes dekorēšanas, konsultējieties ar zobārstu par riskiem.

Saaukstēšanās simptomu mazinoši medikamenti

Lielākā daļa klepus vai temperatūru mazinošu sīrupu ir saldināti, tāpat arī klepus refleksu mierinošas konfektes un pastilas ir bagātīgi aizdarītas ar cukuru. To sastāvā mēdz būt arī lakrica un medus. Cukurs ir visbiežāk sastopamā palīgviela klepus sīrupiem un kakla sūkājamajām tabletēm. Noteikti izvēlieties saaukstēšanās preparātus, kopā ar farmaceitu, lai būtu droši, ka tie nesatur cukuru. Neatkarīgi no tā, vai cukurs nāk no saldināta šķidra medikamenta vai cietas konfektes, tas uz zobiem rada aplikumu. Nereti arī tautas līdzekļi pret saaukstēšanos ir ļoti saldi, lai mazinātu, piemēram, Islandes ķērpja vai citu pretklepus tēju rūgtumu. Tradicionālā liepziedu tēja daudziem iedarbīga šķiet tikai ar medu. Līdzīgi rosinājums slimošanas laikā vairāk lietot šķidrumu, rezultējas “zaptsūdenī”, piemēram, atšķaidot upeņu ievārījumu ar karstu ūdeni. Tādējādi saaukstēšanās bēdas tiek vareni saldinātas! Taču pēc tam baktērijas barojošo vielu radītajā aplikumā “padarbojas” un pārvērš cukuru skābē, kas, savukārt, noēd zobu emalju. Un tas ir sākums kariesam. Tādēļ pēc šādu līdzekļu lietošanas zobi obligāti jāiztīra.

Želejveida konfektes

Visi saldie kārumi veicina zobu bojāšanos, taču dažas konfektes ir jāizceļ kā īpaši zobu veselību ietekmējošas. Lipīgā želejkonfekšu cukura masa pielīp zobiem un to starpās, un vēl stundām ilgi turpina iedarboties. Vislabāk, ja spēsiet iztikt bez šādiem saldumiem, vai arī pēc tam pakošļāsiet košļājamo gumiju, lai veicinātu siekalu izdalīšanos.

Saldināti dzērieni un sulas

Vienā saldinātā dzēriena glāzē var būt līdz 11 tējkarotēm cukura! Šie dzērieni satur arī fosforskābi un citronskābi, kas “palīdz” cukuram sabojāt zobu un noēd zobu emalju. Diētiskie bezalkoholiskie dzērieni var būt arī bez cukura, taču tiem ļoti iespējams būs pievienots vēl vairāk skābes mākslīgo saldinātāju veidā.

Nav šaubu, ka pēc kārtīga treniņa auksts sporta dzēriens ir atspirdzinošs. Bet arī šajos dzērienos parasti ir daudz cukura. Bieža to dzeršana var izraisīt zobu bojāšanos. Labāks veids, kā uzturēt hidratāciju sporta zālē, ir padzerties ūdeni – tajā nav ne cukura, ne kaloriju.

Ar augļu sulu varam uzņemt vitamīnus un antioksidantus, taču lielākā daļā sulu ir ar cukurs. Dažās sulās vienā porcijā var būt tikpat daudz cukura kā saldinātā dzērienā. Piemēram, apelsīnu sulā no pakas ir par 10 gramiem vairāk cukura nekā svaigā apelsīnu sulā. Augļi jau paši par sevi ir dabiski saldi. Izvēlēties sulu, kam nav pievienots cukurs, protams, ir labāk, taču tas nav ideāls risinājums. Cukura saturu var samazināt, atšķaidot sulu ar nedaudz ūdens. Tomēr jāpatur prātā, ka zobu veselības kontekstā “mazāk cukura” nenozīmē to pašu, ko “nav cukura”.

Zobi kā darbarīks

Pudeļu korķu, dažādu vāciņu vai cita plastmasas iepakojuma atvēršana ar zobiem var būt ērta, taču tas nav draudzīgs ieradums. Izmantojot zobus kā instrumentu, tie var saplaisāt vai nolūzt. Tā vietā lieciet lietā atvēršanas  darbībām paredzētos instrumentus. Atcerieties – zobus izmantojam tikai ēšanai!

 Regulāras uzkodas

Uzkožot izdalās mazāk siekalu nekā maltītes laikā, tādejādi atstājot ēdiena paliekas zobos daudz ilgāk. Izvairieties no pārāk biežām uzkodām un labāk izvēlieties tādas, kurās ir maz cukura un cietes, piemēram, burkānus. Baktērijas, kas atrodas uz zobiem esošajā aplikumā cieti saturošus pārtikas produktus sadala skābē. Ja ēdiens, bieži našķojoties starp ēdienreizēm, iestrēgst zobu starpās, skābe nākamās 20 minūtes vai pat ilgāk, pakļauj zobus nelabvēlīgai iedarbībai. Viena no kaitīgām uzkodām ir populārie kartupeļu čipsi. Ja nu tomēr gadījies ko tādu apēst, ieteicams lietot zobu diegu. Zobu diegošana ir laba prasme, kas jāapgūst ikvienam, un tam vienmēr ir jābūt pa rokai. Aptiekā iegādājami dažādi zobu diegu veidi, kas piemērojami atkarībā no zobu starpu platuma, lietošanas biežuma, garšas patikas, zobu jūtīguma.

 Zīmuļu un pildspalvu košļāšana

Vai kādreiz košļājat zīmuli, koncentrējoties uz darbu vai mācībām? Tāpat kā ledus graušana, šis ieradums var izraisīt zobu plaisāšanu vai pat to nolauzt. Šķiet, ka līdz ar datoru ienākšanu ikdienā, ieradums ir gājis mazumā, taču, ja tas piemīt, ir jāmeklē veids, kā atbrīvoties. Košļājamā gumija bez cukura ir labāka izvēle. Tas liks siekalu dziedzeriem vairāk izdalīt siekalas, kas var stiprināt zobus un aizsargāt pret emalju ēdošām skābēm. Jāizvēlas tādu košļājamo gumiju, kam nav pievienots cukurs.

 Kafijas dzeršana

Kafijas tumšā krāsa un skābums laika gaitā var izraisīt zobu dzeltēšanu. Par laimi ar dažādām balināšanas metodēm, pigments ir visvieglāk likvidējamais zoba defekts. Ja raizējaties par zobu krāsas maiņu, konsultējieties ar zobārstu, kurš ieteiks speciālu terapiju. Palīdzēt var arī farmaceits. Aptiekā iegādājams bagātīgs zobu pastu klāsts nelielai un saudzējošai zobu pigmentācijas mazināšanai. Šādas zobu pastas parasti satur silīcija daļiņas, B5vitamīnu, alantoīnu.

 Smēķēšana

Cigaretes, kā arī citi tabakas izstrādājumi var veidot zobu pigmentāciju un būt par iemeslu to izkrišanai smaganu slimību dēļ. Tabaka var izraisīt arī mutes, lūpu un mēles vēzi. Tādēļ vislabāk būtu no smēķēšanas atteikties. Ja nu tomēr kāds to nespēj vai nevēlas, aptiekā iegādājami speciāli mutes kopšanas līdzekļi tieši smēķētājiem. No citiem līdzekļiem tie atšķiras ar to, ka ir pievienoti balinoši līdzekļi, Islandes ķērpis baktēriju samazināšanai, flourīds zobu emaljas aizsardzībai. Taču tie noteikti negarantēs zobu veselību vai nepasargās no citām iespējamām sekām. Minētie līdzekļi vairāk paredzēti tieši pigmentācijas mazināšanai un nepatīkamās elpas atsvaidzināšanai.

 Vīns

Vīnā esošās skābes noēd zobu emalju, padarot zoba virsmu nelīdzenu, un tas rada labvēlīgus apstākļus pigmenta plankumiem.

Sarkanvīns satur arī spilgto pigmentu, ko sauc par hromogēnu, un tanīnus, kas palīdz krāsai pieķerties zobiem. Šī kombinācija ļauj vīna sarkanajai krāsai noturēties uz zobiem vēl ilgi pēc tam, kad glāze ir tukša.

Varētu šķist, ka izvēloties baltvīnu saudzējat zobus, taču vīnā esošās skābes tāpat bojā emalju, atstājot zobus porainus un neaizsargātus pret citu dzērienu, piemēram, kafijas, traipiem. Cīnīties ar vīna ietekmi var, izskalojot zobus ar ūdeni pēc vīna malkošanas vai lietojot zobu pastu ar maigu balinātāju.

 Ēšanas traucējumi

Pārēšanās bieži ir saistīta ar pārmērīgu saldumu uzņemšanu, kas var izraisīt zobu bojāšanos.  Bieža, kompulsīva pārēšanas, kam dažu ēšanas traucējumu gadījumā seko izraisīta vemšana, lai atbrīvotos no apēstā, vēl vairāk kaitē zobu veselībai. Spēcīgās kuņģa skābes, ko satur atvemtā masa, var bojāt zobus, padarot tos trauslus un vājus. Šīs skābes rada arī sliktu elpu. Bulīmija var izraisīt dažādas nopietnas veselības problēmas, tāpēc šādos gadījumos noteikti jākonsultējas ar ārstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits