Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Uzticības persona - zinošs, iejūtīgs, un atbildīgs farmaceits

25. septembris ir Vispasaules Farmaceita diena. Bez gudra un atsaucīga farmaceita nav iedomājama neviena aptieka, jo kādēļ gan citādi tūkstošiem cilvēku visā pasaulē ik dienu tur iegrieztos. Tieši aptieka ir vieta, kur ātri un viegli sastopami tik nozīmīgie veselības aprūpes speciālisti. Mēness aptiekas un pētījumu aģentūras Norstat veiktajā aptaujā Latvijas iedzīvotāji apstiprinājuši, ka, apmeklējot aptieku, lielākoties izjūt rūpes, laipnību un ieinteresētību no farmaceitu puses.

“Farmaceits aptiekas apmeklētājam savā veidā ir uzticības persona, ārstu lielās noslodzes dēļ nereti arī pirmā persona, kam tiek izteiktas sāpes, bažas par veselības stāvokli sev vai tuviniekiem, meklēta palīdzība. Līdz ar to apzināmies, ka no mūsu komunikācijas, konkrētajā brīdī konkrētajam apmeklētājam iespējami noderīgākas informācijas sniegšanas ir atkarīga viņa rīcības tālākā izvēle – veselība vai pat dzīvība. Jebkurš no pieredzējušākajiem kolēģiem savā praksē atcerēsies kādu gadījumu, kad sniegtais padoms steidzami apmeklēt ārstu vai pat neatliekama pirmās palīdzības sniegšana aptiekas apmeklētājam bijusi liktenīga. Atceramies, vēsturiski aptiekārs paņēma ārsta izrakstītu recepti un tālāk individuāli gatavoja zāles. Mūsdienās, kad aptieku sortimentā dominē rūpnieciski ražoti preparāti, farmaceita galvenais uzdevums ir sniegt farmaceitisko aprūpi, kas pēc mūsu standarta ir aptiekas apmeklētāja augstas kvalitātes apkalpošana un informācijas sniegšana. Klientam nepieciešamo zāļu izsniegšana ir būtiska darba sastāvdaļa,  bet mūsu galvenais uzdevums ir maksimāli konsultēt par pareizu to lietošanu – rīts, vakars, pirms vai pēc ēšanas, ko papildus drīkst lietot, ko nē, kādas ir iespējamās blakusparādības un kā no tām izvairīties, kādas vēl papildu darbības nepieciešamas, lai pasargātu sevi un apkārtējos no saslimšanas,” vērtē „Mēness aptiekas” farmaceite, aptiekas vadītāja Jeļena Bebre.  

Farmaceita konsultācija tiek novērtēta un uzklausīta. Tā aptieku uzņēmumam „Mēness aptieka” ir gan nelielas aptiekas reģionos, gan klientu iecienītas aptiekas tirdzniecības centros, poliklīnikās. Ir aptiekas ar doktorātu līdzās, diennakts aptiekas un aptiekas ar zāļu izgatavošanas funkciju, kā arī viena no vecākajām Rīgas aptiekām – “Vecpilsētas aptieka”, kas savas funkcijas pilda jau vairāk nekā 200 gadus. Un katrā no tām ar rūpēm par ikvienu pacientu, strādā zinoši farmaceiti, kuri allaž savā darbā tiecas uz izcilību! Turklāt mūsdienās farmaceiti nodrošina arī attālinātas farmaceitiskās aprūpes konsultācijas un ir aktīvi veselības vēstneši ārpus aptiekas, piedaloties dažādos informatīvos un veselības profilaksei veltītos notikumos.

Ko par sava  darba vērtību saka paši farmaceiti

Irina Korčagina, “Mēness aptiekas” vadītāja: “Labs farmaceits ir zinošs, iejūtīgs, strādīgs un atbildīgs. Izcilam farmaceitam piemīt viss nupat minētais plus iniciatīva – viņš dara vairāk nekā no viņa sagaida, piemēram, sniedz arī nemedikamentozu konsultāciju, piedāvā līdzekli, kas var novērst izrakstīto zāļu blaknes, pasniedz glāzi ūdens, redzot, ka cilvēks tur pat aptiekā vēlas iedzert zāles, piedāvā medikamentu piegādi uz mājam klientam, kurs nestaigā. Lielisks farmaceits ir arī lielisks kolēģis, uz kuru var paļauties, kurš vienmēr atbalsta un palīdz.”

Daiva Āboliņa, farmaceite “Mēness aptiekā”: “Izcils farmaceits ir ne tikai zinošs, bet arī zināšanas sekmīgi pielieto katra pacienta aprūpē, vēlas palīdzēt, vieš uzticību un, nepieciešamības gadījumā, veido dialogu ar ārstu. Lielisks farmaceits pilnveido profesionālās zināšanas visa mūža garumā un nezināmo uztver, kā izaugsmes iespēju.”

Klāvs Kazaks, farmaceits. Zāļu pagatavošanas nodaļas vadītājs “Jaunajā Torņakalna aptiekā”: “Labs farmaceits ir farmācijas speciālists, kurš pārzina pieejamos medikamentus un medicīnas preces un spēj veikt kvalitatīvu farmaceitisko aprūpi, balstoties uz savam zināšanām. Izcils farmaceits ir tas, kurš izmanto ne tikai studijās un tālākizglītības programmās iegūtās zināšanas, bet arī aktīvi seko līdz jaunumiem nozarē, pārzina un labi orientējas datu bāzēs, laikus iegūst informāciju, lai sniegtu augsta līmeņa farmaceitisko aprūpi un palīdzētu nodrošināt ārsta ieplānoto medikamentu terapiju, kā arī apzinās savu kompetenci un nepieciešamības gadījumā var ieteikt speciālistu, pie kura aptiekas klientam griezties konkrētajā situācijā.”

Reprezentatīva iedzīvotāju aptauja „Mēness aptieka” sadarbībā ar pētījumu aģentūru „Norstat” 2023. gada februārī veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Respondenti aptaujā snieguši atbildes uz pieciem jautājumiem, izvēloties vairākus atbilžu variantus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Farmaceiti atgādina, kur saules zobi kož jau pavasarī

Pirmās vasarīgās dienas nereti nāk ne tikai ar prieku par siltā apģērba noglabāšanu tālākajā plauktā, bet arī ar saules apdegumiem, kas, kā zināms, kaitē ādai un veselībai kopumā. Ņemsim vērā – pat li...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits