Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VCA un Mēness aptiekā notiks mērījumi sirds veselības profilaksei

Oktobrī iedzīvotājiem būs pieejamas sirds un asinsvadu risku pārbaudes vairākās Veselības centru apvienības (VCA) iestādēs un Mēness aptiekās Rīgā, Bauskā, Daugavpilī, Liepājā un citviet Latvijā. 4. oktobrī mērījumi tiks veikti Veselības centru apvienības Magnētiskās rezonanses diagnostikas kabinetā tirdzniecības centrā Sāga Rīgā, Biķeru ielā 4 un Mēness aptiekā Rīgā, Biķernieku ielā 160.

4. oktobrī no plkst. 12.00 līdz 14.00 iedzīvotājiem būs iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu un noteikt cukura līmeni asinīs „Mēness aptiekā”, Rīgā Biķernieku ielā 160. Laikā no plkst. 14.00 līdz 16.00 iedzīvotāji aicināti bez maksas veikt asinsspiediena, cukura un holesterīna līmeņa pārbaudes, kā arī noteikt ķermeņa masas indeksu un saņemt konsultāciju VCA Magnētiskās rezonanses diagnostikas kabinetā tirdzniecības centrā „Sāga” Rīgā, Biķeru ielā 4 (tuvākā ieeja „Puķu vārti”). Mērījumi notiks bez iepriekšēja pieraksta, un iedzīvotāji ir aicināti rēķināties ar uzgaidīšanai nepieciešamo laiku.

Mērījumi sirds veselības profilaksei „Mēness aptiekās”  un VCA notiks sadarbībā ar biedrību "ParSirdi.lv" akcijas “KARDIO-LOĢISKI” ietvaros,  mudinot iedzīvotājus Latvijā rūpēties par sirds un asinsvadu veselību.

„Nopietna sirds slimība tikai retos gadījumos rodas pēkšņi. Parasti par to, ka problēma veidojas, sirds mēģina mums pastāstīt jau labu brīdi iepriekš. Tādēļ ir tik svarīgi  pievēst uzmanību pazīmēm, kas varētu būt pirmie brīdinājuma signāli, ka sirdij vajadzīga palīdzība, un to ir iespējams izzināt, veicot profilaktiskus mērījumus. Atzīstami, ka par šādiem mērījumiem šobrīd aizvien vairāk ir informēti un tos veic arī gados jauni cilvēki.  Tāpat sirds veselības rādītājiem jo īpaši nozīmīgi sekot ir tiem, kuriem sirds veselības problēmas jau ir, lai iespējami mazinātu tālākos veselības riskus,” atgādina kardioloģe Veselības centru apvienībā Vita Vestmane. 

Šovasar, visā Latvijā aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem,  „Mēness aptiekas” un  pētījumu aģentūras „Norstat” veiktajā aptaujā tika noskaidrots – jo gados vecāki ir respondenti, jo mazāk viņu vidū tādu, kuri uzskata, ka asinsspiedienu vajadzētu sākt mērīt jau agrā jaunībā. Savukārt 18-29 gadus jauno cilvēku vidū populārākais  viedoklis ir, ka asinsspiedienu vajadzētu sākt mērīt 15-34 gadu vecumā – šādi uzskata 45%. Vecumā no 50 – 74 gadiem respondenti visvairāk ir pārliecināti, ka asinsspiediena mērīšana jāuzsāk no 35 gadiem un vēlāk, piemēram, no 50 gadiem.

Atbildot par to, no kura vecuma vajadzētu noteikt holesterīna līmeni, lielākā daļa aptaujāto – 39% pauda, ka tas būtu jādara vecumā no 34-49 gadiem. Populārākais šāds viedoklis ir 30-74 gadu vecumā. Gados jauno cilvēku (18-29) vidū vairāk izplatīts uzskats ir, ka holesterīna līmeni jāmēra jau 15-34 gadu vecumā. Ja šādi uzskata 46% jauno cilvēku, tad attiecīgi 30-39 gadu vecumā tā domā 31% aptaujāto iedzīvotāju. Mazāk populārs viedoklis ir, ka holesterīnu vajadzētu mērīt no 50 gadu vecuma, un šāda pārliecība ir tikai 15% aptaujāto.

Tikai 12% respondentu nesaskatīja nozīmi asinsspiediena mērīšanai un tikai 10% tādās domās ir par holesterīna mērīšanas nepieciešamību.

Reprezentatīva iedzīvotāju aptauja „Mēness aptieka” sadarbībā ar pētījumu aģentūru „Norstat” 2022. gada 1. pusgadā veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits