Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jāņusiers

Es jāņusieru sienu pēc Jūrkalnes suitu sievu receptes, ko pirms gadiem desmit man ierādīja viena no viņām – Taiga. Viņa to sējusi jau kopš bērnības. Sākumā skatījusies, kā to dara ome, bet vēlāk "omamma bricelēja mūs ar brāli, jo pašai rokas vairs neturēja".

Lai sanāktu kārtīgs siers, vajag piešaut gan aci, gan roku. Taiga, sieru sienot, katlu maisīja ar roku, jo roka labāk nekā karote jūtot siera struktūru. Es, lai gan izmantoju viņas recepti, tomēr maisu ar koka karoti. Mana roka netur to karstumu.

Es arī sieru gatavoju no veikala piena un biezpiena. Taiga toreiz teica, ka viņai ir viņas "trīs meitenes, ar kurām strādā". Tās bija Taigas trīs govis, kas dod treknu pienu. 

Recepte ir šāda: vajag  5 l piena (treknākais veikalā nopērkamais, piemēram, 3,8%), 1 kg sausa vājpiena biezpiena (jo skābāks un sausāks, jo labāk), 100 g saldkrējuma sviesta bez sāls, 100 g skāba treknākā krējuma, 3 olas, sāls, ķimenes pēc garšas.

1. Gaļas mašīnā samaļ biezpienu. Lielā katlā ielej pienu, pievieno biezpienu un uz ļoti mazas uguns, visu laiku maisot, lēnām karsē, lai biezpienu nepierauj pie katla dibena.

2. Pēc apmēram 15–30 minūtēm biezpiens no piena būs paņēmis visas olbaltumvielas un sāks velties lielās pikās, pēc taustes kļūs gumijains.

3. Tūliņ arī no biezpiena izveidosies liels kunkulis. Piens var iegūt sūkalu krāsu, bet var arī palikt balts kā sākumā. Šis ir pats svarīgākais brīdis siera gatavošanā. To nedrīkst palaist garām. Ja biezpiens pārvārīsies, tas kļūs kā putra un būs metams laukā.

4. Kad jūtams, ka katlā izveidojies lielais kunkulis (nedaudz gabaliņu vēl var arī nebūt sagājuši kunkulī), žigli jārauj katls no uguns nost.

5. Izkāš caur marli un caurduri, atdalot sūkalas no biezpiena masas. Pikuci vai nu ar rokām, vai karoti riktīgi atsūkalo. Tas jādara nekavējoties, jo biezpiens nedrīkst atdzist. 

6. Otrā katlā ieliek visu sviestu un olas, pieber sāli un ķimenes, pielej daļu krējuma. Liek katlā gumijoto biezpiena masu.

7. Katlu liek uz ļoti mazas uguns un sāk smagāko darbu siera siešanā – nepārtrauktu un intensīvu kulšanu. Ja biezpiens ir ļoti gumijains, kulšanas laikā nāksies pielikt arī pārējo krējumu. Taču, ja būsiet izmantojuši treknāku biezpienu, var gadīties, ka atlikušo krējumu nemaz nevajadzēs. 

8. Intensīvā maisīšana jāturpina tik ilgi, līdz biezpiens, sviests, olas un krējums saveļas viendabīgā masā. Tas notiks aptuveni 15 minūtēs.

10. Trauku, kurā tiks likts siers, mazliet ieziež ar sviestu, lai vēlāk sieru vieglāk izņemt. Lej iekšā siera masu un atdzesē.

11. Ja vēlas veidot rituli, karsto siera masu liek mitrā marlē un zem sloga – pēc šīs metodes gatavotajam sieram sūkalu vairs nebūs. Slogs vajadzīgs, lai siers iegūtu rituļa formu. Ja negaršo ķimenes, to vietā sieram var pielikt garšaugus: raudeni, timiānu u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko