Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 2. jūlijs
Lauma, Ilvars, Halina

Ķiršu laiks

Trīs receptes ar sulīgiem Latvijas dārzu ķiršiem.


Pirmajai receptei ir smalks franču nosaukums – clafoutis, bet būtībā tā ir vienkārša pannas kūka no piena, olām un augļiem. Ķiršu vietā varat izmantot arī citas ogas vai augļus.

Ķiršu pudiņkūku raksturošu tā – ķirši un mandeles ir debešķīgs garšas salikums. Ja vēlaties, varat to papildināt vēl ar karoti saldējuma vai putukrējuma pasniedzot.

Par smilšu mīklas pīrāgu – ja gribat ātrāku un vienkāršāku variantu, pīrāgam varat izmantot saldētu kārtaino bezrauga mīklu.

Virskārtai var arī neveidot mīklas režģi, bet uzlikt to kā vāciņu. Tad gan mīkla vairākās vietas jāiegriež, lai ir, kur nākt ārā tvaikam.
 


Ķiršu klafutis

Sastāvdaļas: 

450 g ķiršu (svars bez kauliņiem), 3 ēd. k. cukura + cukurs pārkaisīšanai, 3 ēd. k. ķiršu liķiera (pēc izvēles); mīklai – 20 g sviesta + sviests veidnes iesmērēšanai, 2 olas, 3 ēd. k. cukura, 2 ēd. k. vaniļas cukura, 1 ēd. k. (ar kaudzi) miltu, 50 ml piena, 75 ml saldā krējuma, šķipsna sāls

Pagatavošana: 

1. Uzmanīgi sajauc kopā ķiršus, cukuru un ķiršu liķieri (ja nolemj to izmantot). Atstāj uz divām stundām, lai garšas savelkas. Cukurs, lēni kūstot, pastiprinās ķiršu aromātu un garšu.

2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Ietauko cepamformu (bez noņemamām malām) un vienmērīgi izkaisa tajā 2 ēd. k. cukura.

3. Gatavo mīklu. Mazā katliņā uz lēnas uguns izkausē sviestu, neļauj sviestam piedegt. Noņem katliņu no plīts un noliek siltā vietā.

4. Lielā bļodā kopā sakuļ olas, atlikušo 1 ēd. k. cukura, vaniļas cukuru.

5. Pakāpeniski pievieno miltus un turpina kult, līdz mīkla viendabīga. Lēnām pievieno pienu, saldo krējumu, šķipsnu sāls un izkausēto sviestu. Visu samaisa.

6. Šķidrajā mīklā iemaisa izmērcētos ķiršus un visu lej iepriekš sagatavotajā formā. 7. Liek cepeškrāsnī un cep apmēram 30–35 minūtes, līdz virsiņa nedaudz paceļas un mīklā iedurtais nazis nāk ārā neapķepis. 8. Pārkaisa ar cukuru un pasniedz siltu.


Ķiršu pudiņa kūka

Sastāvdaļas: 

600 g ķiršu (svars bez kauliņiem), 6 ēd. k. ķiršu vai cita ievārījuma, 200 g mīksta sviesta, 200 g cukura, 3 lielas olas, 50 g miltu, 1 strīķēta tējk. cepamā pulvera, 140 g maltu mandeļu vai mandeļu miltu, 1 tējk. mandeļu vai vaniļas ekstrakta, 50 g mandeļu skaidiņu, šķipsna sāls, pūdercukurs pārkaisīšanai

Pagatavošana: 

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

2. No kauliņiem izņem ķiršus. Pannā ielej ķiršu sulu, kas izdalījusies no ķiršiem, pievieno ievārījumu un karsē, līdz šķidrums samazinājies uz pusi, tas kļuvis sīrupains un sāk biezēt.

3. Pie sabiezējušā sīrupa pieliek notīrītos ķiršus, visu samaisa un noliek malā.

4. Cepamformu (18 x 25 cm diametrā) izsmērē ar sviestu.

5. Lielā bļodā kopā saputo mīkstu sviestu, cukuru, olas, miltus, mandeļu miltus, mandeļu vai vaniļas ekstraktu un šķipsnu sāls. Visu maisa, līdz mīkla kļūst viendabīga.

6. Mīklu ar karoti liek sagatavotajā cepamformā, virsu viegli izlīdzina.

7. Pa virsu liek sagatavotos ķiršus. Daļa ķiršu nedaudz iegrims mīklā.

8. Pārkaisa ar mandeļu skaidiņām un cep apmēram 45 minūtes, līdz mīklā iedurtais irbulis nāk ārā tīrs. Atdzesē, tad pārkaisa ar pūdercukuru un pasniedz.


Smilšu mīklas ķiršu pīrāgs

Mīklai: 

400 g miltu + mazliet iekaisīšanai veidnē, 50 g + 2 ēd. k. maltu mandeļu, 225 g auksta sviesta, 75 g cukura, 2 olu dzeltenumi, 2 ēd. k auksta ūdens, šķipsna sāls; 

pildījumam: 

800 g ķiršu, 150 g ķiršu ievārījuma, 50 g cukura + cukurs pārkaisīšanai, 2,5 ēd. k. cietes, 1 olas baltums – sakults

Pagatavošana: 

1. Vispirms pagatavo mīklu. Bļodā sīkos gabaliņos sagriež vai sarīvē sviestu, pievieno miltus, 50 g malto mandeļu, cukuru un šķipsnu sāls. Visu ar pirkstiem strauji samīca, līdz veidojas rīvmaizei līdzīga konsistence.

2. Olas sakuļ kopā ar aukstu ūdeni un izšļaksta virs miltu un sviesta maisījuma. Visu ar pirkstiem ātri samīca, līdz mīkla sāk turēties kopā, tad ātri samīca.

3. Sadala mīklu divās daļās un katru gabalu saplacina. Ietin pārtikas plēvē un noliek mīklu uz pusstundu ledusskapī.

4. Pa to laiku ķiršiem izņem kauliņus. Sajauc ķiršus ar ievārījumu, cukuru un cieti, līdz nav neviena miltaina kunkuļa.

5. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Izkaisa cepamformu (25 cm diametrā) ar miltiem.

6. Izņem mīklu no ledusskapja, vienu gabalu izrullē atbilstoši formai – ar aprēķinu, lai mīkla noklātu gan formas dibenu, gan sānu malas līdz pat formas augšai.

7. Ieklāj mīklu formā. Virsū izkaisa rezervētās 2 ēd. k. malto mandeļu. Tad uzliek sagatavotos ķiršus.

8. Izrullē otru mīklas gabalu tādā izmērā, lai tas pārklātu pīrāgu. Mīklu sagriež strēmelēs. No strēmelēm virs pīrāga veido režģi, ar pirkstiem piespiežot strēmeles pie mīklas maliņām. Pārziež ar sakultu olas baltumu un tad maliņas saspiež.

9. Cep apmēram 55–60 minūtes. Ja mīkla sāk apbrūnēt ātrāk, virspusi pārklāj ar foliju, lai mīkla nedeg. Izņem pīrāgu no krāsns, atdzesē pilnībā, lai ķiršu sula netek ārā, tad griež un pasniedz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko