Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Rudenīgi našķi

Šīs trīs receptes noderēs brīžos, kad gribas ko saldu.

No visām trim visvienkāršākie un ātrāk pagatavojamie ir burkānu un ābolu kēksiņi. Vispiņķerīgākā – ar sīrupu piesūcinātā kūka, jo jāgaida, kamēr divreiz uzrūgst rauga mīkla un vēl kamēr tā piesūcas ar sīrupu. Pasaulē šo apaļo cukursīrupā un alkoholā svaidīto kūku pazīst kā Saverēna kūku, kas nosaukta franču jurista, politiķa un gardēdības aprakstītāja Žana Antelma Brijā-Savarēna vārdā. 

Pēc izvēles liķiera vietā kūkas piesūcināšanai var izmantot arī rumu vai brendiju, savukārt dekorēšanai izvēlēties jebkurus sezonas augļus – plūmes, sīrupā apvārītus bumbierus vai ko citu.

Atvasaras plātsmaizes recepte ir vienkārša. Plātsmaizi padarīt greznāku, kamēr tā cepas, var sakult stingrās putās vienas olas baltumu ar cukuru, pāršļakstīt olbaltumu pāri izceptajai plātsmaizei un paturēt to vai nu dažas minūtes 130 grādu karstumā, vai grila režīmā.

 

Burkānu un ābolu kēksiņi

Sastāvdaļas:

  • 300 g burkānu,
  • 400 g skābu ābolu,
  • 60 ml augu eļļas,
  • 350 g brūnā cukura,
  • 640 g miltu,
  • 2 olas,
  • 0,5 tējk. sodas,
  • 0,5 tējk. kanēļa,
  • 20 g cepamā pulvera,
  • 250 g sviesta

Pagatavošana:

1. Burkānus un ābolus notīra, āboliem izņem serdes. Ābolus sarīvē uz rupjās, burkānus – uz smalkās rīves.

2. Sviestu saputo ar cukuru, pievieno kanēli, olas, cepamo pulveri un visu kārtīgi samaisa.

3. Mīklai pievieno eļļu, burkānus, ābolus un visu kārtīgi samīca.

4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

5. Mīklu lej ar eļļu iesmērētās kēksiņu formiņās un cep 15–20 minūtes 200 grādu temperatūrā. Gatavību pārbauda, iedurot ar koka irbulīti.

6. Kad kēksiņi gatavi, tos mazliet atdzesē un izņem no formiņām.


Ar sīrupu piesūcinātā kūka

Sastāvdaļas:

Kūkai:

  • 350 g miltu,
  • 50 g cukura,
  • 10 g sausā rauga,
  • ½ tējk. sāls,
  • 3 ēdamk. piena,
  • 6 vidējas olas,
  • 180 g sviesta istabas temperatūrā + sviests veidnes ietaukošanai,
  • norīvēta miziņa no 1 citrona un 1 apelsīna

Sīrupam:

  • 300 g cukura,
  • sula no 1 citrona un 1 apelsīna,
  • 100 ml ūdens,
  • 100 ml augļu vai ogu liķiera

Pagatavošana:

1. Lielā bļodā kopā sajauc sausās sastāvdaļas: miltus, cukuru, raugu.

2. Mazākā bļodā sajauc sāli, pienu un olas.

3. Šķidrās sastāvdaļas pakāpeniski lej pie sausajām sastāvdaļām un ar koka karoti visu sajauc, līdz izveidojas bieza, lipīga mīkla.

4. Sakapā sviestu un pievieno mīklai, līdz tā kļūst elastīga, spīdīga.

5. Visbeidzot mīklā iemaisa citrona un apelsīna miziņu.

6. Bļodu pārsedz ar dvielīti un atstāj uz vienu stundu uzrūgt.

7. Pa to laiku pagatavo sīrupu. Pannā izkausē cukuru, pievieno citrona sulu, apelsīna sulu, 100 ml ūdens un maisot karsē, līdz cukurs izkusis. Sīrupu noņem no plīts, iemaisa tajā izvēlēto liķieri un atstāj atdzist.

8. Kad mīkla bļodā uzrūgusi, ar sviestu ietauko cepamformu (23 cm diametrā).

9. Ieliek mīklu cepamformā, izlīdzinot to gar malām. Pārsedz ar dvielīti un atstāj vēl uz apmēram 45 minūtēm, lai tā uzrūgtu no jauna, līdz sasniedz un aizpilda ¾ no cepamformas.

10. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

11. Cep apmēram 25 minūtes, līdz kūka kļūst zeltaini brūna. Tad izņem kūku no cepeškrāsns un patur uz restītēm 5–10 minūtes.

12. Kad kūka ir tiktāl atdzisusi, ka var to ar rokām izņemt no formas, izņem to ārā un kūkas formā ielej pusi iepriekš sagatavotā sīrupa. Uzmanīgi ieliek kūku atpakaļ veidnē atdzist un piesūkties ar ielieto sīrupu.

13. Kad puse sīrupa iesūkusies, atlikušo sīrupu pārlej pāri kūkai un atstāj, kamēr sīrups iesūcas.

14. Tad kūku pārceļ uz servējamā šķīvja. Dekorē ar augļiem un pasniedz ar putukrējumu.


Atvasaras saldā plātsmaize

Sastāvdaļas:

  • 100 g mīksta sviesta,
  • 80 g +50 g cukura,
  • 1 tējk. vaniļas cukura,
  • 1 ola istabas temperatūrā,
  • 100 g kviešu miltu,
  • 100 g mandeļu miltu,
  • 1 tējk. cepamā pulvera,
  • 140 g skābā krējuma,
  • 200 g ābolu,
  • 150 g plūmju,
  • pūdercukurs,
  • kanēlis

Pagatavošana:

1. Nomizo ābolus un sagriež gabaliņos. Plūmēm izņem kauliņus un sagriež vairākās daļās (atkarībā no lieluma).

2. Mīkstu sviestu saputo ar 80 g cukura un vaniļas cukuru.

3. Pievieno olu un saputo, masā iemaisa skābo krējumu.

4. Sajauc sausās sastāvdaļas: cepamo pulveri, kviešu un mandeļu miltus.

5. Miltu maisījumu pievieno sviesta, olu, krējuma maisījumam un visu sajauc vienmērīgā masā.

6. Cepamplāti (20×30 cm) izklāj ar cepampapīru vai ietauko un izkaisa ar miltiem.

7. Liek mīklu uz cepamplāts un izlīdzina.

8. Mīklai pārber ābolus un plūmes, daļu augļu nedaudz iespiežot mīklā. Pārkaisa ar 50 g cukura un kanēli.

9. Plāti liek līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 35 minūtes, līdz plātsmaize gatava.

10. Izceptu atdzesē, sagriež gabaliņos, pārkaisa ar pūdercukuru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sriracha – pikanto ēdienu kultūras simbols

Tiem, kam garšo ēdiens ar asumiņu, visdrīzāk virtuvē garšvielu un mērču klāstam pievienojusies pudele ar sarkano pildījumu un zaļo korķīti – Sriracha.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko