Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vasaras ogas desertos

Jūlija vidus ir laiks, kad apēdam sezonas pēdējās zemenes, bet dārzos sākt ienākties upenes, ērkšķogas, jāņogas – nepretenciozas, bet pārsteidzoši labas ogas kulinārijā.

Upenes un ērkšķogas labi sader ar krēmiem. Jāņogām šī savienība padodas visgrūtāk. Lai gan jaunākās šķirnes ir patiešām saldākas, tās vēl aizvien jāņogas. Taču saldākas tās padara saldētava.

Gan upenes un jāņogas, gan ērkšķogas ir spēcīgas garšas ogas, kas tikai iegūst, ja tās viegli apvāra (pārlej ar 2–3 ēdamkarotēm ūdens un apber ar vienu ēdamkaroti cukura, pārberot ar tikpat daudz cukura, tās var viegli apcept arī cepeškrāsnī 180 grādos). Tādas iepriekš sagatavotas ogas tad iemaisa putukrējumā, piejaucot bezē vai zefīra gabaliņus (īpaši labi ar upenēm). Putukrējumu var samaisīt ar maskarponi (parasti attiecībā 1:1). Un pievienot ar dakšiņu viegli saspaidītas upenes vai viegli apvārītas ērkšķogas. Sanāks izcils deserts! Putukrējumu var sajaukt arī ar grieķu jogurtu, iegūstot viegli skābenu, krēmīgu masu (arī šeit attiecība parasti ir 1:1).

Ērkšķogas ļoti labi sader ar vārīto olu krēmu (custard – anglu. val.). Tas gan nav ātri un vienkārši pagatavojams.

No upenēm taisiet sorbetu – tas patiešām sanāk dievīgs. To gatavo, cukura sīrupu (cukurs un ūdens attiecībā 1:1) sajaucot ar caur sietu izberztu ogu biezeni (tas var būt vārīts arī ar cukuru), bet ir arī citas, krēmīgākas versijas, piemēram, ogu biezenis sajaukts ar maskarponi vai skābo krējumu. Biezeni var likt klāt arī klasiskajam plombīram un var pat iztikt ar lielveikalā nopērkamo (atlaidina saldējumu, to labi samaisa ar ogu biezeni, pēc tam atkal sasaldē). Pavisam viegli ir tikt pie ogu un jogurta saldējuma, jo īpaši, ja mājās ir saldējummašīna: ogas sablendē ar vienu vai divām ēdamkarotēm cukura (pēc garšas), ja vēlas, izberž caur sietu un samaisa ar vaniļas vai dabisko jogurtu, liek mašīnā, un pēc desmit vai nedaudz vairāk minūtēm saldējums ir gatavs.

Var rīkoties gandrīz tradicionāli. No upenēm parasti vāra ievārījumu, kas spēcinās organismu ziemā, bet es ieteiktu spiest sulu. Bez cukura, tik vien kā pasterizēt. Tā būs ellīgi stipra, toties kas par labumu! Savukārt ērkšķogas ļoti labi garšo ievārījumā kopā ar banāniem. Tā kā šīs ogas satur daudz pektīna, ievārījums sanāk gandrīz kā želeja, kurā ik pa brīdim pavīd banānu gabaliņi. Savukārt jāņogas var sasaldēt. Ziemā tās noderēs zibenīgi uztaisāmiem desertiem.

Var pagatavot vasaras ogu saldējumu – uz 1 kg ogu ņem 300 g cukura un 100 ml skābā krējuma. Ogas saber katlā, lēnām karsē, kamēr tās sāk pārsprāgt. Atdzesē un izrīvē caur sietu.

Biezeni ievieto saldēšanai paredzētā traukā un liek saldētavā uz divām stundām. Pēc tam ar mikseri vai blenderi iemaisa skābo krējumu ogu biezenī. Saldējumu var atstāt sasalt (gatavs pēc 4–5 stundām). Ja vēlas krēmīgāku, ik pa pusstundai izmaisa to ar dakšiņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko