Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nebaidies pieklauvēt! Režisore Rūta Znotiņa uz Lielo Kristapu pretendē ar filmu Sāc visu no jauna

"Šo darbu ir iedvesmojusi mana kaislība pret dokumentālo kino," par savu īsmetrāžas spēlfilmu Sāc visu no jauna saka jaunā režisore Rūta Znotiņa, kura pretendē uz Lielo Kristapu

Šodien, 23. februārī, sākas ikgadējais Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps festivāls ar vairākām filmu pirmizrādēm un nominēto filmu seansiem. Festivāls tiks atklāts ar Andreja Verhoustinska dokumentālo filmu Nr. 105555 un Kristīnes Briedes dokumentālo filmu Svārstības un noslēgts 26. februārī ar svinīgo balvu pasniegšanas ceremoniju, kurā tiks noskaidroti uzvarētāji divdesmit piecās kategorijās.

Uz divām balvām pretendē jaunā režisore Rūta Znotiņa ar savu Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarbu Sāc visu no jauna, kas nominēts kategorijās Labākā īsmetrāžas spēlfilma un Labākā studentu filma. Tā ir mokumentāla traģikomēdija par režisores ekscentrisko tēvoci, rokmūzikas entuziastu Raimondu, kuram ir ambiciozs sapnis izveidot leģendārās grupas Līvi kompozīcijas Sāc visu no jauna videoklipu, tomēr Raimonda pašvērtības problēmas rada negaidītus sarežģījumus viņa gaitās.

Sākotnēji Rūtai Znotiņai ir bijusi doma veidot dokumentālo filmu par savu radinieku, jo šajā kino veidā viņa jūtoties visērtāk, taču dzīve ir izdarījusi savas korekcijas: režisore uzlikusi noklausīties šo Līvu dziesmu, un pēkšņi galvā ir parādījusies aina, kas tagad redzama filmas beigu titros. "Sapratu, ka man ir jāveido spēlfilma, jo tā es varu kontrolēt visu, kas notiek uz ekrāna," atklāj Rūta Znotiņa, kura šajā īsmetrāžas spēlfilmā atveido (gandrīz) pati sevi – kino studenti, kas veido dokumentālo kino.

Vizuālā līdzība

Raimonda lomu spēlē Jaunā Rīgas teātra aktieris un režisores tēvs Kaspars Znotiņš – viņš ir Sāc visu no jauna galvenā varoņa prototipa brālēns. "Es patiešām nedomāju, ka tik drīz savā karjerā sākšu strādāt ar Kasparu, bet šajā gadījumā pati filma pieprasīja šādu izvēli," norāda Rūta Znotiņa. Lūk, te viņš ir – ģērbies džinsu jakā un saplēstās biksēs, gariem matiem un lakatu ap galvu. Kādreiz spēlējis grupās Shadows of Death un Flow Master (zināmi arī kā Flomāsteri), bet tagad iestidzis pusmūža krīzē.

"Viņi abi ir vizuāli līdzīgi un ciešā kontaktā esoši cilvēki. Es zināju, ka neviens cits Raimondu nenospēlēs tik labi, cik Kaspars, es arī zināju, cik milzīgu vērību viņš velta katram savam tēlam, ar ko viņš strādā, un ka nekas nevar noiet greizi," saka režisore. Ģimenes saišu dēļ Rūtai ir bijusi privilēģija ilglaicīgi strādāt pie galvenā varoņa radīšanas – jebkurā brīdī atnākt pie tēva un sākt sarunu par šo tēlu. Viņi ir sapratušies no pusvārda.

Šajā īsmetrāžas spēlfilmā attēlotā dokumentālās filmas galvenā varoņa aizstājēju spēlē Kaspara Znotiņa kolēģis Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs (kāds kalambūrs!). "Šī ideja radās kā joks, jo šķiet, ka Andris Keišs ir piedalījies visās latviešu filmās, bet pēc tam es izdomāju: kāpēc ne?! Kino varam darīt visu, ko gribam," uzsver Rūta Znotiņa, kura ir radījusi as ­ prātīgu filmu ne tikai par Raimondu, bet arī par dokumentālista likstām, kad galvenais varonis nolemj atteikties no turpmākās sadarbības.

Dažādas pastaigas

Sava diplomdarba Sāc visu no jauna veidošanas laikā Rūta Znotiņa ir iepazinusies arī ar Ainaru Virgu. "Ideju par šādu īsfilmu viņam ieskicēja mans kursa ­ biedrs, ar kuru viņi ir čomi, un jau pēc tam es zvanīju Ainaram, kurš mūsu sarunā uzreiz sāka palīdzēt domāt par lokāciju un tamlīdzīgām lietām," atminas režisore. Viņas atveidotā kino studente kopā ar Raimondu dodas pie viņa uz Liepāju, lai izrunātu videoklipa ideju. Kājas noslaucīji? – jautā Ainars Virga, kurš filmā spēlē pats sevi. Pie viņa dzīvokļa durvīm ir nolikts kājslauķis ar uzrakstu For Those About to Knock. Tā ir atsauce uz rokgrupas AC/DC dziesmas For Those About to Rock nosaukumu. "Viņam ir svarīgi, lai katrs ienācējs izietu cauri šim īsajam rituālam," stāsta režisore. Izgājusi cauri Latvijas Kultūras akadēmijas beigšanas rituālam, filma Sāc visu no jauna ir izpelnījusies vairākas balvas – atzinību Latvijas Kultūras akadēmijas rīkotajā festivālā Patriarha rudens, skatītāju simpātiju balvu Rojas kino, mākslas un mūzikas festivālā RojaL – un kļuvusi par vienīgo studentu filmu, kas pretendē uz Lielo Kristapu kategorijā Labākā īsmetrāžas spēlfilma.

"Ja būtu to zinājusi pagājušā gada rudenī, kad sāku domāt par ideju – man patīk domāt idejas, staigājot parkā ar suni –, es uzsprāgtu un uzlidotu gaisā no prieka," savās sajūtās dalās Rūta Znotiņa. Tagad – pēc uzņemšanas procesa, montāžas visas vasaras garumā ar sakostiem zobiem un filmas nonākšanas uz ekrāniem – viņa jūtas nedaudz atsvešinājusies no tās. "Es priecājos par filmu, bet vairs nejūtos kā daļa no tās," piebilst režisore. Viņas veikums jau ir kļuvis par patstāvīgu būtni, kas palaista pasaulē.

Jauns pavasaris 

Apmēram pusgadu Rūta Znotiņa ir nodzīvojusi Nīderlandē un strādājusi Roterdamas kinofestivāla preses departamentā. "Tā bija pēcskolas prakse pirms ieiešanas lielajā dzīvē," saka režisore. Tā bija gatavošanās festivālam vairāku mēnešu garumā ar ļoti intensīvām un atbildības pilnām divpadsmit dienām tā norises laikā no 25. janvāra līdz 5. februārim. Šogad pēc divu gadu pārtraukuma festivālu atkal varēja piedzīvot klātienē, nevis tiešsaistē.

"Es ļoti priecājos par šo pieredzi – pirms tam biju iepazinusi kino no tā veidošanas puses, bet šajā reizē man bija izdevība to iepazīt no filmu izplatīšanas skatpunkta, kas man kā režisorei ir ļoti vērtīgi," uzskata Rūta Znotiņa. Šobrīd viņa ir gatava atgriezties sev tuvajā dokumentālajā kino. Tajā Rūtu saista iespēja iebrist nezināmā pasaulē, izpētīt to un jau montāžā radīt savu stāstu. Viņas iepriekšējo darbu sarakstā ir divas dokumentālās īsfilmas Sapņu pavasaris (2020) un Jurģis (2021).

Jaunākais no šiem darbiem ir stāsts par deviņus gadus vecu zēnu ar autiskā spektra traucējumiem. "Man ir vēlme turpināt filmēt Jurģi, ik pēc pāris gadiem fiksējot, kā viņš aug," stāsta Rūta. Viņas nākamo projektu vidū ir vēl viens dokumentāls stāsts un īsmetrāžas spēlfilma, ko režisore veidos kopā ar savu draudzeni Līvu Polkmani, kuras Putekļu sūcēju pārdevējs arī pretendē uz uzvaru kategorijā Labākā studentu filma.

Informācija: lielaiskristaps.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja