Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Opera Māsa Andželika jaunās balsīs. VEF Kultūras pilī rādīs Džakomo Pučīni operas iestudējumu

Džakomo Pučīni viencēliena operas Māsa Andželika iestudējums – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) asociētā profesora diriģenta Guntara Bernāta jubilejas izrāde tieši viņa dzimšanas dienā – piektdien, 24. novembrī, plkst. 19.00 izskanēs VEF Kultūras pils Lielajā zālē.

Pandēmijas dēļ gadu vēlāk svinot savu 55. jubileju, G. Bernāts būs pie diriģenta pults un arī ieskandinās zvanus izrādes sākumā. Iestudējuma režisors ir Vladimirs Okuņs, kurš ilgus gadus bijis galveno baritona lomu atveidotājs Latvijas Nacionālajā operā un šogad svin astoņdesmito gadskārtu.

Titullomas atveidotāja Laima Krīgere, soprāns jau otrajā paaudzē, ar panākumiem nodziedājusi šo lomu Mančinelli operas teātrī Itālijā. Savukārt mecosoprāns Irma Pavāre Hercogienes lomu ir sagatavojusi un dziedājusi Šveicē – Bernē un Sigrisvilā –, gūstot lielu publikas atsaucību. Pārējās lomas uzticētas JVLMA Vokālās mākslas nodaļas absolventēm un vecāko kursu studentēm. Piedalīsies arī Irlavas kultūras nama sieviešu koris Irlava un Rojas kultūras centra sieviešu koris Kalva. Pavadījumu atskaņos Latvijas Nacionālās operas orķestra stīgu kvartets (Svetlana Okuņa, Ludmila Kalniņa, Inese Ušpele un Inga Ozola), pie klavierēm – JVLMA koncertmeistare Inguna Puriņa. Iestudējuma repetitore ir Zigrīda Krīgere.

Viencēliena operas Māsa Andželika darbība risinās XVII gs. klosterī Itālijā, un šis darbs nav līdzīgs nevienai citai Pučīni operai. Pats komponists to pirmoreiz noklausījies baznīcas klosterī ar mūķenēm, starp kurām bija arī Pučīni karsti mīļotā māsa Indžina. Guntara Bernāta vadībā veidotajam iestudējumam ir interesants liktenis, jo tas tapis pēc ilggadējā Talsu novada Ģipkas evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzes priekšnieka un šī dievnama atjaunošanas entuziasta Valda Randes ierosinājuma. Pēc pirmizrādes 2022. gada jūnijā iestudējums jau atkārtoti rādīts Ģipkas baznīcā, kā arī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā un Sātu baznīcā Tukuma novadā.

"Baznīcas gaisotnei šajā operā ir īpaša nozīme," uzsver G. Bernāts. Māsa Andželika ir no dižciltīgas ģimenes un uz klosteri nosūtīta ārlaulībā dzimušā bērna dēļ. Pēc septiņiem gadiem pie viņas ierodas Hercogiene, kas pieprasa, lai Andželika atsakās no pretenzijām uz mantojumu. Kad Hercogiene paziņo, ka Andželikas dēls ir miris, bēdu sagrauztā māsa paraksta dokumentu un izdzer indi. Saprotot, ka līdz ar pašnāvību izdarījusi nāves grēku, viņa lūdz Jaunavai Marijai žēlastību un mirstot redz vīziju: parādās Jaunava Marija kopā ar māsas Andželikas dēlu, kurš skrien viņu apskaut.

Biļetes – Biļešu paradīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja