Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Seviljas bārddziņa jauniestudējumā LNO gaidāms ironisks skatījums uz mīlestību

Džoakīno Rosīni komiskās operas "Seviljas bārddzinis" jauniestudējuma pirmizrāde 5.martā Latvijas Nacionālajā operā uzrunās skatītājus ar tumšāku un ciniskāku humoru, nekā līdz šim ierasts — atklāj iestudējuma režisors Aiks Karapetjans, kuram šis darbs ir debija operā. Franču dramaturga Pjera Bomaršē lugas un arī Rosīni operas pazīstamo stāstu par Rozīnu, viņas tēvoci Bartolo, kurš vēlas jaunavu precēt un viņas iemīļoto jaunekli Almavivu, kuriem palīdz attapīgais un viltīgais bārddzinis Figaro režisors risina Franču Lielās revolūcijas laikā, izrādē parādot rokoko laikmeta dekadenci.

"Tas ir ironisks skatījums uz mīlestību kā jūtu revolūciju, kas tiek pausta pārspīlējumu, karikatūras, farsa un melnā humora veidā," stāstīja  Karapetjans, kurš par "Seviljas bārddziņa" notikumu fonu izvēlējies Lielo franču revolūciju. Kā paskaidroja režisors, “revolūcija šeit parādās ne tikai kā vēsturiska vide, bet arī kā Almavivas iekšējās pasaules trauksmaino pārmaiņu alegorija, grāfam iemīloties Rozīnā. Fona notikumu dramatiskais raksturs, nežēlība un nejēdzība iet roku rokā ar šķēršļiem, ko Almavivam un Rozīnai nākas pārvarēt.” Jaunais režisors, kurš līdz šim izpaudies kino, neslēpj, ka operas iestudēšana viņam ir liels izaicinājums, sevišķi jau tāpēc, ka “Seviljas bārddzinis ir viena no visu laiku vispopulārākajām operām un tās pasniegumam ir savas tradīcijas.

"Es centos atrast jaunu skatupunktu, kaut ko, kas agrāk nav izmantots, visu laiku paturot prātā, ka komēdija ir viens no viltīgākajiem un sarežģītākajiem žanriem," atzina režisors. Jauniestudējumā būs saglabāta 18.gadsimta vide: krāšņi rokoko stila kostīmi un augstas parūkas, kuras būšot lielākas par galvu. Vienu no vislielākajām parūkām valkāšot Figaro, kurai gatavojas baritoni Jānis Apeinis un Andrejs Žilihovskis. Būšot arī redzams, kā revolūcija paplucinājusi rokoko bezrūpīgo greznību – krāšņie, kostīmu mākslinieces Kristīnes Pasternakas veidotie tērpi izskatīsies pavalkāti, pat ieplēsti un ar asins traipiem – izstāstīja Rozīnas lomas atveidotājas Inga Šļubovska un Evija Martinsone. Rozīnas lomu gatavo arī Gunta Davidčuka. Grāfa Almavivas lomā izrādēs redzēsim LNO tenoru Viesturu Jansonu un viesi Bogdanu Mihaju. Dona Bartolo lomai izraudzīti Pjotrs Micinskis un Imants Erdmans, komisko mūzikas skolotāju Donu Bazīlio atveidos Krišjānis Norvelis, Romāns Poļisadovs un Rihards Mačanovskis. Izrādes muzikālais vadītājs Modests Pitrens priecājas, ka operu iestudē divos sastāvos, no kuriem lielāko daļu izdevies nokomplektēt no LNO solistu vidus. To viņš vērtēja kā būtisku sasniegumu, jo Rosīni mūzika dziedātājiem izvirza augstas vokālās un mākslinieciskās prasības.

Režisora Aika Karapetjana un operas galvenā diriģenta Modesta Pitrena vadītajā jauniestudējuma radošajā komandā strādā diriģents Andris Veismanis, scenogrāfe Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, gaismu mākslinieks Kevins Vins-Džonss, grima mākslinieces Gita Dobelniece un Kristīne Papša, kura no Krievijas atvestiem pamatiem veido arī iespaidīgā izmēra parūkas. Operas varoņi rokoko tērpos un augstajās parūkās pēc izskata atgādināšot mēmā kino personāžus.

"Seviljas bārddzinis" ir viena no 19.gadsimta labākajām komiskajām operām, kas sacerēta trīspadsmit dienās un piedzīvojusi visas iespējamās neveiksmes pirmizrādē, sākot ar izsvilpšanu un beidzot ar Rozīnas brunčos sapinušos kaķi, bet vēlāk kļuva par vienu no visu laiku populārākajām muzikālajām komēdijām ar jokiem, pārģērbšanos un laimīgām beigām.

Džoakīno Rosīni operas “Seviljas bārddzinis” pirmizrāde notiks 5. Martā plkst.19. Šomēnes jauniestudējumu parādīs vēl arī 6.III un 18.III Biļetes nopērkamas Operas un “Biļešu paradīzes kasēs” par Ls 4 – Ls 35


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja