Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Brāļi Ābeles: Latvijas popmūzika balstās uz būrī audzētiem cilvēkiem

Meklējot galveno lomu atveidotājus vēsturiskai filmai par latviešu tautas brīvības cīņām un citiem piedzīvojumiem, brāļi Lauris un Raitis Ābeles, šķiet, būtu ļoti laba izvēle. Blondi, garmataini, spēcīgi puiši, kuri prot un, šķiet, paspēj visu nepieciešamo — gan nolikt pie vietas citādu viedokļu paudējus argumentētās sarunās, gan nepieciešamības gadījumā mesties tuvcīņā, ar dēli zem kājām laisties gan no sniegota kalna, gan pretī okeāna milzīgajiem viļņiem.

Uzspēlēt ģitāras savā grupā Soundarcade un savaldzināt meitenes, izpeldēties āliņģī, noķert un izcept zivi, pasēdēt ar draugiem pie alus kausa līdz rīta gaismai, kad mājupceļš sen aizmirsies, izremontēt māju un arī uzņemt kino.

Pēdējā pieminētajā jomā viņi nupat guvuši panākumus ar īsfilmu Kastrāts Kuilis, kuras pirmizrādē Rīgā sanākušie tika cienāti ar kandžu, bet labākā uzkoda bija konservēti pauti. Fakts, ka pēc uzvaras Tamperes īsfilmu festivālā Eiropa Kastrātu Kuili izvirza Oskara balvām, brāļus uzjautrina, un viņi priecājas, ka Amerikas Kinoakadēmijas locekļi nu to būs spiesti noskatīties.

Šomēnes notikusi pirmizrāde arī Raita un Laura populārzinātniskajai vēsturiskajai filmai Kurši. "Tādas filmas cilvēki parasti skatās uz paģirām. Kad nav kur likties, uzliec doķeni par vēsturi un pārciet to. Mūsdienu mediju kultūrtelpā nekā par baltu ciltīm nav. Kāpēc tieši par kuršiem? Mums ir daudz radu Kurzemē. Jūras krasts, kad tur nav neviena cilvēka, ir ļoti iedvesmojoša vieta. Mēs turp braucam sērfot. Šoziem jūra neaizsala un vismaz katru otro nedēļu bija fenomenāli, okeāna cienīgi viļņi," stāsta filmas idejas autors Raitis. Kuršus pabeigt motivējis līgums ar Latvijas Televīziju, kas, ieraugot safilmēto materiālu, piedāvājusies to nopirkt.

Brāļi sākuši arī ziemas peldēšanu. Izpētījuši, ka Ķīpsalā pludmale, kuru daži cilvēki sauc par Ušakova pludmali, vēsturiski tur kādreiz jau ir bijusi — tā saukta par Saules pludmali un bijusi ziemas peldētāju bāzes vieta Rīgā. Paši nemaz neapzinoties, brāļi ir atdzīvinājuši tradīcijas, katru nedēļu ziemā tur ejot peldēties. Stāstot par vēl kādu ziemas peldēm piemērotu vietu — Jelgavas roņu centru Ānē, Lauris atceras tur pie veikala redzētu plakātu ar liliputiem un uzrakstu, ka nepietiekamas apmeklētības dēļ liliputu cirks tiks atcelts. "Liliputu cirkam ir kaut kas kopīgs ar bērnu teātri. Mums nepatīk tās latviešu it kā joku grupas — Svešie un Duets Sandra, kuri paši sevi uztver nopietni, jo saņem par koncertiem naudu, bet publika smejas. Nav ētiski apsmiet cilvēkus, par kuru garīgo veselību neesam pilnīgi droši. Mums jau pietiekami daudz mūzikā ir ākstu, kas par tādiem netiek pasniegti. Es runāju par tiem, kuri savus vārdus ieguva realitātes šovos un joprojām ar tiem dzīvo. Latviešu popmūzikas pārstāvjus kā tādus dzīvniekus uz mēnesi ieslēdza kastē, kādu mēnesi tur turēja, tad izlaida ārā un palaida tautiņās. Tas ir fenomenāli, ka Latvijas popmūzika mūsdienās ir būvēta uz būrī audzētiem cilvēkiem ar izdomātiem vārdiem," attieksmi pauž Lauris, un Raitis solās ieviest tikumības policiju, kas pret visām neētiskajām lietām cīnīsies ar tūlītēju sodu — pērienu.

"Mūsu prezidents ir pelnījis pērienu, man liekas, gandrīz katru dienu. Kāpēc cilvēks, kurš vispār nemāk runāt, kuram nav tādu dotību, kas nepieciešamas prezidentam, iedomājās, ka viņš varētu būt prezidents? Pat ja viņam kāds piedāvāja: hei, vai negribi būt par prezidentu, viņam bija jāapsver šī lieta paškritiski un jāatbild: džeki, es nevaru. Bet viņš piekrīt. Un tur nāk iekšā tikumības policija, par tādu lēmumu norauj trīs ādas loksnes no muguras un…" par šo ideju iekarsis, aizrautīgi stāsta Raitis, un Lauris, izsaucot visu klātesošo jautrību, papildina: "… apber ar sāli." Raitis vēl arī — dššš! — riktīgi uzšautu ar tādu labu pletni, jo par vēl kādu Latvijas prezidenta grēku pat domājot uzņemt dokumentālo filmu. "Mūsu prezidentam ir 4000 latu pensija. Valstī vienā brīdī bija nesakārtota likumdošana, kad varēja iemaksāt divos gados katru mēnesi pietiekami lielu summu, un tad tāda pensija sanāca. Latvijā tā ir 200 cilvēkiem, kuri zināja šo caurumu un to izmantoja. Mūsu prezidents ir viens no tiem. Ja tu zini, ka ir tāds caurums likumdošanā, tad ej un norādi, ka to vajag sataisīt."

Šajā brīdī Raitim iezvanās telefons, un viņš brauc mājās. Iesaka to darīt arī Laurim, jo nākamajā dienā jādodas uz Austriju snovot, bet vecākā brāļa fiziskā forma neļauj bohēmas turpinājumam teikt "nē". Pirms pazūd ielās, Lauris uz atvadām izstāsta par divām dzeršanas spēlēm. Vienai nosaukums ir Eirovīzija, un tajā visi iedzer pa šotiņam katru reizi, kad dziesmās ieskanas vārds love. Otrā spēlē visi dzer bez jebkāda iemesla tik ilgi, kamēr nomirst. Un šo spēli sauc Līvi.

Visu rakstu par brāļiem Ābelēm lasiet žurnāla Sestdiena 27.marta numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata