Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

Vienkārši un garšīgi

Ar šīm divām receptēm noslēdzam sīpolu un ābolu mēnesi – protams, tikai žurnālā, ne jau dzīvē! Jo sīpoli un āboli ir mūžīgas vērtības, kas ik dienas bagātina mūsu ēdienkarti. Šoreiz elementāri pagatavojama ābolu plātsmaize un tikpat vienkārša sīpolmērce, kas garšo kā restorānā.

 

Uzlabotā sīpolmērce

Tad nu tā – ja starp jums ir kāds, kuram tāpat kā man no bērnības nāk līdzi trauma par miltaino sīpolu mērci, lūdzu, izmēģiniet šo recepti! Man izdevās pārkāpt sev pāri, un varu teikt, ka uzlabotā sīpolmērce ir burvīga. Izcili der pie gaļas ēdieniem, kartupeļu biezeņa un visur citur, kur gribas!

 

Pagatavošanas laiks: 25 minūtes

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Daudzums: 2 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS

  • 1 paliels sīpols (150 g)
  • 2 ēd. k. sviesta (20 g) un mazlietiņ eļļas cepšanai 1 ēd. k. miltu (10 g)
  • 250 ml dārzeņu buljona 1 tējk. tomātu pastas 1 ēd. k. sojas mērces 2 ēd. k. sausā sarkanvīna ½ tējk. maltu koriandra sēklu
  • mazlietiņ citrona sulas
  • sāls, pipari un cukurs pēc garšas

Cukurs nav obligāti, tomēr tas ir arī garšas pastiprinātājs – šķipsniņu beigās var piebērt, ja šķiet, ka vajag. Tāpat ar eļļu – var cept sīpolus tikai sviestā, tomēr mazliet eļļas klāt nekaitē, jo tā neļauj sviestam piedegt.

 

GATAVOŠANA

1. Sīpolu nomizo un sagriež pēc ieskatiem – vai nu sakapā mazos gabaliņos, vai sagriež plānos pusgredzenos.

2. Pannā vai katliņā ielej mazlietiņ eļļas un izkausē sviestu. Liek cepties sīpolus vidējā karstumā – maisot cep, līdz viegli zeltojas.

3. Tad katliņu pavelk nost no uguns, pārkaisa sīpoliem miltus un visu rūpīgi samaisa. Liek atpakaļ uz plīts un maisot karsē, līdz milti maigi iebrūnē.

4. Pārlej karstu buljonu, uzvāra, pievieno tomātu pastu, sojas mērci, sarkanvīnu, maltu koriandru. Visu samaisa, uzliek vāku un piecas minūtes uz ļoti nelielas uguns vēl pakarsē.

5. Beigās pieregulē garšu ar sāli, pipariem, citrona sulu un cukuru. Ja mērce šķiet par biezu, to var pašķaidīt ar ūdeni.


Elementārā ābolu plātsmaize ar kārtaino mīklu

Te pat īsti nav, ko teikt, – tik viegla ir šī recepte. Bet tieši tādas jau daudzi cilvēki meklē, vai ne? Vieglas, ātras un garšīgas receptes. Lūk, te viena no tādām!

 

Pagatavošanas laiks: 35 minūtes

Sarežģītības pakāpe: vieglāk par vieglu

Daudzums: 2 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS

  • 2 plāksnes saldētas kārtainās mīklas
  • 4–5 nelieli ābolīši
  • apmēram 2 ēd. k. cukura un kanēļa maisījuma
  • sāļās karameles mērce

Karameļu mērci var gatavot pats, var iegādāties veikalā. No pirktajām iesaku ICA sāļās karameles mērci no Rimi, tai ir laba garša un konsistenc

GATAVOŠANA

1. Kārtainās mīklas plāksnes izliek uz iemiltotas virsmas, lai atlaižas.

2. Tikmēr sagriež ābolus plānās šķēlītēs. Mizošana ir gaumes jautājums, es nemizoju.

3. Kad mīklas plāksnes atlaidinājušās, tās parullē mazliet lielākas un plānākas, savieto blakus uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru (uz vienas klasiska izmēra pannas ļoti labi savietosies). Uz mīklas plāksnēm, atstājot tukšas maliņas apmēram 2 cm platumā, zvīņveida rakstā savieto ābolu šķēlītes un to visu pārkaisa ar kanēļcukuru. Tukšās mīklas maliņas ieloka uz iekšu līdz āboliem.

4. Liek 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram uz 20 minūtēm jeb līdz mīkla viegli zeltaina. Izņem ārā, pārlaista ar karameļu mērci un iešauj krāsnī vēl uz piecām minūtēm. Gatavs!

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata