Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss
Neizprotama ir arī VARAM pozīcija pēdējo mēnešu notikumu kontekstā

Absurdie sodi teju 34 miljonu eiro apmērā

Mēneša laikā Valsts vides dienests (VVD) sodījis jau trīs atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumus par normatīvu prasību neievērošanu, piemērojot bargas sodu summas – 12,9, 12 un deviņu miljonu eiro apmērā. Pirmais uzņēmums – SIA Riepu bloki – jau guvis bēdīgi slavenu publicitāti saistībā ar pārkāpumiem nolietoto autoriepu apsaimniekošanā, kur sākotnēji tika mēģināts rast kompromisu situācijas sakārtošanā, taču visi pūliņi beidzās ar daudzmiljonu soda piemērošanu un faktu, ka tagad VVD nelikumīgo riepu kalnu izvešanu no Čiekurkalna Rīgā nāksies finansēt atkal no nodokļu maksātāju naudas, jo uzņēmums līdz ar sankciju piemērošanu savu darbību ir pārtraucis. Pagaidām gan vēl nav zināms, cik šis process kopumā izmaksās, – VVD sola šo informāciju sniegt tuvākajā laikā. Bet brīvdienās TV raidījums Nekā personīga "iepriecināja" ar jaunu ziņu – VVD piemērojis miljonu sodus vēl diviem uzņēmumiem.

Uzskatu, ka ir jāsoda uzņēmēji, kuri nepilda likumus, un nozare ir jāsakārto tā, lai sistēma neradītu riskus ne valstij, ne biznesam, ne arī vides tīrībai. Tomēr pēdējie notikumi liek domāt, ka daudzie skandāli atkritumu apsaimniekošanas jomā nav neveiksmīga apstākļu sakritība, bet gan likumsakarīgas sekas tam, ka kāds vai kādi ir pārāk pavirši darījuši savu darbu. Joprojām no atmiņas neizgaist VVD pārstāvja frāze, ka teju visi pēdējā laika notikumi vides jomā esot pret VVD organizēta nomelnošanas kampaņa.

Tikai VVD pārstāvis nez kādēļ nepapūlējās savu domu izskaidrot plašāk – vai ir kādi konkrēti aizdomās turamie, vai VVD ir vērsies tiesībsargājošajās iestādēs ar attiecīgu iesniegumu un tā tālāk.

Esmu pārliecināts, ka nekas tamlīdzīgs nav noticis un šis apgalvojums ir ne mazāk tukšs kā politiķu iecienītie paziņojumi par "politisko pasūtījumu" brīžos, kad viņu vārdi tiek saistīti ar kādiem skandāliem.

Kontekstā ar diviem "svaigākajiem" VVD piemērotajiem sodiem uzmanīgu gan dara VVD vadītājas Ingas Koļegovas atklātība – viņa nenoliedz, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izdarījusi spiedienu uz viņu. VVD vadītāja arī atzinusi, ka miljoniem lielie sodi ir absurdi, jo skaidrs, ka uzņēmumi tos nesamaksās, tomēr iesākto praksi VVD nemainīšot. Bet tad rodas pamatots jautājums – priekš kam to darīt? Un ko īsti nozīmē Koļegovas atklāsme par VARAM izdarīto spiedienu uz viņu? Būtu tikai loģiski sagaidīt no VVD vadītājas precizējumu, kurš tieši un kādā kontekstā uz viņu ir izdarījis spiedienu? Un ko īsti nozīmē spiediens – VVD (vai varbūt pašai iestādes vadītājai?) ir izteikti pārmetumi par nepietiekami kvalitatīvu darbu? Vai varbūt spiediens izpaužas kā prasība piemērot daudzmiljonu sodus, kas publiski izskatās visai iespaidīgi, taču patiesībā nozīmē, Koļegovas pašas vārdiem sakot, populistisku absurdu? Jo tos tāpat nekad nepiedzīs, bet ilgstošas tiesvedības šajā jautājumā gan jau piedzīvosim, kas nozīmē atkal izdevumus no budžeta naudas.

Un beigu beigās – neizprotama ir arī VARAM pozīcija pēdējo mēnešu notikumu kontekstā. Pārsvarā tā tomēr izpaužas kā publiska klusēšana. Vai tiešām par nozari atbildīgajam ministram nav nekas sakāms sabiedrībai šajā jautājumā, piemēram, ka viņš uzņemas personīgu atbildību, ka Jūrmalas ugunsgrēkam līdzīgus vides skandālus vairs nepiedzīvosim?

Top komentāri

tak
t
Tā ir apslēpta tautas apzagšana visos valsts līmeņos .
Buba
B
izskatās, ka pateicoties Koļegovai drīz visi klūsim miljonāri ( vai vismaz dabūsim sprāguša ēzeļa ausīs) Man gan labāk patiktu trešais variants - kaut reāls gadiņš Brasas cietumā
a ko ta nu?
a
Šādiem uzņēmumiem nevajadzēja izsniegt atļaujas. Ja nu arī atļauja ir izsniegta, tad tādi uzņēmumi bija jākontrolē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē