Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Pēdējā laikā sabiedrības polarizēšanās redzama saistībā ar viesstrādniekiem

Arī atbraucēji ir dažādi

Kopumā mēs, Latvijas iedzīvotāji, esam analītiski domājoši un protam objektīvi novērtēt situāciju, kāda ir izglītībā, politikā, ekonomikā, kultūrā, sportā un citās jomās. Taču ir kāda tēma, par kuru diskutējot allaž uzbango emocijas un tiek pausti gluži histēriski viedokļi. Šī tēma ir ārvalstnieku ierašanās Latvijā. Te nu mūsu sabiedrība demonstrē aiziešanu galējībās un sekošanu vai nu pārliecībai "Bez cilvēkiem, kas uz Latviju atbrauc no ārvalstīm, mēs nevaram iztikt tāpēc, ka viņi ir gudrāki", vai arī pretējai pārliecībai "Ikviens ārvalstnieks, kurš ierodas mūsu valstī, apdraud Latvijas identitāti".

Brīdī, kad saistībā ar Eiropas Savienības institūcijās apspriesto bēgļu ierašanos dalībvalstīs notika polarizēšanās "par" un "pret" bēgļiem, bija vērojams – viena daļa Latvijas sabiedrības ikkatrā bēglī saskata skarbu apstākļu upuri, kuru vajag viesmīlīgi atbalstīt, bet otra sabiedrības daļa jebkuru bēgli uztver ar histēriskām bailēm. 

Pēdējā laikā sabiedrības polarizēšanās redzama saistībā ar viesstrādniekiem. Vērojams, ka daži uzņēmēji uzskata: darba tirgus viesstrādniekiem jāatver pēc iespējas plašāk, jo tad atbrauks cilvēki, kuri būs gatavi strādāt par tik zemām algām, par kādām Latvijas iedzīvotāji vairs nav ar mieru strādāt. Savukārt viesstrādnieku ierašanās pretinieki ignorē to, ka Latvijā ir jomas, kurās tiešām vakanču ir daudz vairāk nekā atbilstošo speciālistu.

Jāmin arī regulāri aktualizētais temats par ārvalstu studentiem. Nenoliedzami, vairākām augstskolām ārvalstu studentu ierašanās ir iespēja pelnīt naudu, un nav pamata apgalvot, ka ikviens ārvalstu students tik ļoti mīl Latviju, ka te visu mūžu nesavtīgi strādās tikai ar vienu ideālistisku mērķi – stiprināt mūsu valsts labklājību. Taču nav arī taisnīgi visus ārvalstu studentus apvainot, piedēvējot viņiem seklus un pat negodīgus motīvus. Turklāt arī par ārvalstu mācībspēkiem vērojami pretēji viedokļi – viens no viedokļiem ietver centienus noniecināt vietējos Latvijas mācībspēkus, apgalvojot, ka vienīgi ārvalstu lektori spēj nest gara gaismu studentiem, bet otrs viedoklis mudina likt birokrātiskus šķēršļus tam, lai mūsu augstskolās varētu strādāt starptautiski respektēti ārvalstu eksperti. 

Ir vērts saprast, ka ārvalstnieki, kuri ierodas Latvijā, ir tikpat dažādi kā mūsu valstī dzimušie un dzīvojošie cilvēki. Turklāt mūžsenā patiesība vēsta – parasti cilvēkus vada nevis ideālistiski sapņi padarīt turīgu visu Latvijas sabiedrību vai centieni mums ieriebt, apdraudot mūsu nācijas identitāti, bet gan pašu personīgie izglītošanās un karjeras plāni, kā arī vēlme dzīvot visumā harmonisku dzīvi

Top komentāri

terminologs
t
Vārds ''histērisks'' pirmkārt attiecas uz velkamistiem, kas histēriski mēģina part katru cenu - pat eiropiešu drošības cenu- uzspiest ''nelaimīgos upurus''. Varbūt mēs paši esam pārlaimīga miljonāru nācija un nezinām, kam vēl uzdāvināt liekos tūkstošus?
ekonomikas pamati
e
Raksta autorīte vai nu viltoto izglītībs dokumentu dēļ nevar, vai maizes tēvu izmaksāt honorāru dēļ spītīgi atsakās izlasīt un saprast frāzi ''Tirgus ekonomikā nav deficīta, ir tikai neadekvāts pieprasījums vai piedāvājums., kurš paliek bez atbildes.'' Vergu darbaspēks var būt vienalga cik pieprasīts, tas netiek un netiks piedāvāts. Ja vergturis nevēlas maksāt, lai strādā pats; ja nevar samaksāt, lai bankrotē. Es neesmu labdarības iestāde un man nav pienākuma dotēt noziedzniekus, vergojot viņiem par sociālo pabalstu. Starp citu, hroniskas vakances un totāla kadru mainība bija, ir un būs štruntīga uzņēmuma pirmās pazīmes.
folklorists
f
Svešā zemē ierados, Par cietēju uzmetos. Tie, kas mani neatgriež, lai nu tagad paši cieš.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē