Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atbilžu nebūs?

Donalds Tramps un viņa atbalstītāji ir sākuši virzīt procesu, kas jau iedēvēts par Obamageitu un kura ietvaros bijušie ASV prezidents Baraks Obama un viceprezidents, šobrīd pretendents uz prezidenta amatu no demokrātu rindām Džo Baidens tiek vainoti valsts nozieguma izdarīšanā.

Šie apgalvojumi balstās uz izmeklēšanu pret Trampa pirmo padomnieku nacionālās drošības jautājumos, ģenerāli Maiklu Flinnu. Tieši Flinna lietu Trampa oponenti ilgstoši pozicionēja kā pierādījumu, ka pastāv slepena sadarbība starp ASV prezidentu un Krieviju, tomēr beigās pierādījumi, kas apstiprinātu šīs apsūdzības, netika atrasti. Kā atklājies jau tagad, izmeklēšanas gaitā arī pieļauta vesela buķete likumpārkāpumu, cenšoties par katru cenu pierādīt Flinnam vismaz nepatiesu liecību sniegšanu.

Galvenā šajā gadījumā gan nav politizēta un neobjektīva izmeklēšana, bet ģenerāļa Flinna slepenas izsekošanas un noklausīšanās fakts. Tieši tas ir minētais valsts noziegums, pie kam nevis tāpēc, ka tā vēlas prezidents Tramps, bet ļoti ticams, ka pēc būtības un atbilstīgi likumiem.

ASV nākamais prezidents un vadošie viņa kabineta locekļi pirms stāšanās amatā tiek iepazīstināti ar virkni slepenu procedūru, personiski iepazīstas ar stratēģiskos amatos esošām militārpersonām utt. Šī iepazīšanās norit atbilstīgi noteiktam plānam, ar mērķi nodrošināt, lai nākamais prezidents uzreiz pēc stāšanās amatā nepieciešamības gadījumā spētu pieņemt nozīmīgus lēmumus.

Vienlaikus, līdzko sākas procedūra, nākamais prezidents un viņa kabinets kļūst par augstākās pakāpes valsts noslēpuma nēsātājiem, un uz viņiem attiecas tie paši drošības noteikumi, kas uz esošo prezidentu un viņa kabinetu. Attiecīgi nav šaubu, ka bez ļoti augstu amatpersonu kaut neoficiālas sankcijas neviens neriskēs īstenot nākamā ASV prezidenta padomnieka nacionālās drošības jautājumos slepenu noklausīšanos. Jautājums ir tikai par to, kurš no iepriekšējās administrācijas šādu sankciju deva un vai par notiekošo zināja (vai varbūt deva sankciju) toreizējie prezidents un viceprezidents.

Teorētiski atbildes ja ne uz visiem, tad daudziem jautājumiem varētu sniegt izmeklēšana, tomēr izmeklēšanas sākšana pret šāda līmeņa bijušajām un savā ziņā arī esošajām amatpersonām būs precendents ar neparedzamām sekām, un nav arī skaidrs, kas to varētu veikt. Tādā nozīmē, ka izmeklētāju, protams, netrūktu, taču trūktu pārliecības par rezultātu objektivitāti. Šāda situācija kā minimums grauj ASV prestižu, tomēr likmes ir tik augstas, ka šobrīd par to neviens nedomā. Savukārt pēc tam jau var izrādīties, ka ir vēlu un domāt vairs nav par ko.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka Maikla Flinna reabilitācija ir absolūti nepieciešama un atgrieztu ASV atpakaļ pie reālas demokrātijas.
Tavs vārds
T
Ja Tramps uzvarēs vēlēšanās, pie šī jautājuma viņš vēl atgriezīsies.
reptilis
r
Pats interesantākais,ka pat Latvijas informācijas līdzekļos komentāru sadaļā rakstā apspriestais jautājums izsauc spēcīgu ASV ""demokrātu""...welkomistu...un cilvēku ""par visu labo un toleranto"" pretreakciju...:)))))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē