Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Avionozares spožuma gals?

Dažādu nozaru kāpumi un kritumi ir neatņemama ekonomikas iezīme.

Jāatceras, piemēram, XXI gadsimta sākumā pieredzētais banku un nekustamo īpašumu jomas triumfs un ar to saistītā plašā kreditēšana, kam punktu pielika 2008.–2010. gada globālā finanšu krīze.

Patlaban rodas iespaids, ka pa vidu starp triumfu un kritumu balansē avionozare. Pēc Covid-19 pandēmijas gados ieviesto ierobežojumu atcelšanas gaisa satiksme piedzīvoja uzplaukumu, taču jau drīz tās reputācija sāka pasliktināties. Latvijas iedzīvotājiem situācija avionozarē ir būtiska ne tikai kā pasažieriem, bet arī tāpēc, ka mūsu valstij ir sava aviokompānija – airBaltic galvenā akcionāre ir Latvijas valsts, kam pieder 97,97% akciju, un airBaltic sekmē arī to, ka Rīga ir Baltijas valstu aviosatiksmes centrs. Galvenais pārmetums airBaltic ir saistīts ar to, ka lidsabiedrība izmanto tādas sadarbības partneru lidmašīnas, kurās komforts un serviss ir zemākas kvalitātes nekā pašas airBaltic lidmašīnās, ar kurām, iegādājoties biļeti, rēķinājušies pasažieri. Te jāatceras plašu sabiedrības uzmanību ieguvušais gadījums, kad pasažierei ar suni pavadoni nebija iespējams lidot airBaltic piesaistītās aviokompānijas Carpatair lidmašīnā.

 

Savukārt pārmetums ne tikai airBaltic, bet arī citām aviokompānijām ir saistīts ar reisu kavēšanos, pārcelšanu un pat atcelšanu. Šovasar nestabilitāte avionozarē ir tā pastiprinājusies, ka pasažieri ironizē: iegādājoties lidmašīnas biļeti, neviens nevar būt drošs, ka galamērķī nonāks paredzētajā laikā, ka neaizkavēsies nodotā bagāža un negadīsies citas ķibeles.

Aviokompāniju reputāciju apēno arī tas, ka tās demonstrē milzīgu vienaldzību pret savu pasažieru plāniem. Ne jau visi cilvēki kāpj lidmašīnā tādēļ, lai galamērķī pavadītu nedēļu kūrortā vai divas nedēļas pie draugiem. Dažiem ir svarīgi apmeklēt konferenci, kurā jāuzstājas, vai noteiktā vietā un laikā piedalīties kādā citā būtiskā pasākumā. Saprotams, ka lidojumos uz galamērķiem, kas atrodas 1000 un vairāk kilometru attālumā, gaisa satiksmei spēcīgas konkurences nav un nebūs, taču tādās aptuveni 300 kilometrus garās distancēs kā no Rīgas līdz Tallinai vai Viļņai lidmašīnām pasažierus var atņemt sauszemes transports, it īpaši, ja veiksmīgi realizēsies dzelzceļa Rail Baltica projekts.

Avionozares neprognozējamība arī nodrošina paliekošu popularitāti attālinātai saziņai, piemēram, konferencēm tiešsaistē, kas ļauj ietaupīt laiku un naudu, kā arī izvairīties no stresa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē