Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +22 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Baidena un Trampa debates

Ceturtdien, 27. jūnijā, Atlantā Džordžijas pavalstī ir paredzētas ASV vēsturē pirmās televīzijas debates pirms nākamajām vēlēšanām starp esošo un bijušo Savienoto Valstu prezidentu – attiecīgi demokrātu un republikāņu galvenajiem kandidātiem Džo Baidenu un Donaldu Trampu.

Debates, kuras organizē televīzijas kanāls CNN, solās būt interesantas gan ar to, ka tās pēc ilgāka pārtraukuma būs pirmā Baidena un Trampa tikšanās aci pret aci, gan ar to, ka tās ir vārda tiešā nozīmē apkrautas ar dažādiem nosacījumiem. Piemēram, abi politiķi pusotru stundu pavadīs kājās, nevarēs izmantot nekādus palīglīdzekļus vai asistentu palīdzību, vienam runājot, otra mikrofons būs izslēgts, šādi liedzot ASV iecienīto iejaukšanos oponenta teiktajā un bārstīšanos ar neglaimojošiem epitetiem, u. c. Protams, debatēm vajadzētu iezīmēt arī atbildes uz virkni jautājumu, par kuriem pagaidām nav zināms, kā viens vai otrs no ASV prezidenta amata kandidātiem grasās tos risināt savas ievēlēšanas gadījumā.

Cits jautājums, ka pastāv aizdomas – debates izvērsīsies ne tik daudz par programmu konkurenci, cik par mēģinājumiem parādīt oponentu nelabvēlīgā gaismā. Tā plašsaziņas līdzekļos nonākusī informācija liecina, ka Baidena štābs plāno uzsvaru likt uz apgalvojumiem par Trampu kā "notiesātu kriminālnoziedznieku", kamēr Trampa štābs cer, ka Baidens debates neizturēs fiziski, un arī uz to, ka bez asistentu palīdzības esošajam prezidentam varētu būt problēmas ar daudzu atbilžu sniegšanu. Apkārt šīm tēmām, kā arī faktam, ka Tramps ir piekritis debatēm CNN (pēc viņa atbalstītāju domām – ienaidnieka teritorijā), arī ir sacelts ievērojami vairāk ažiotāžas nekā tam, ko galvenie pretendenti uz nākamā ASV prezidenta amatu gatavojas teikt par konkrētiem jautājumiem.

Cīņa šajā gadījumā, protams, risināsies par svārstīgo vēlētāju balsīm, un izplatīts ir viedoklis – jo centīgāk esošais un bijušais ASV prezidents apkaros viens otru, jo vairāk šādu balsu iegūs trešais nozīmīgākais kandidāts Roberts Kenedijs jaunākais. Šis politiķis neatbilst visiem dalībai CNN rīkotajās debatēs izvirzītajiem kritērijiem, taču beigās var izrādīties galvenais ieguvējs no tām.

Vēl būtiskāk ir, ka debatēm būs pievērsta arī daudzu pasaules valstu politiķu un ekspertu uzmanība, cenšoties saprast, ko turpmāk gaidīt no ASV – iekšpolitiskās turbulences un konfliktu turpināšanos vai tomēr stabilu un prognozējamu politiku? Kā labi noprotams, pirmais variants ir atklāti neiepriecinošs ASV sabiedrotajiem, Latviju ieskaitot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bez vēstures nav nākotnes

Vismaz vidusskolu līmenī šogad rudenī tiks novērsts ierēdņu un politiķu savulaik ieviestais absurds izglītības jomā atteikties no vēstures kā atsevišķa priekšmeta mācīšanas skolās, tā vietā šo...

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē