Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Bīstami, ja nodokļu politikas izmaiņas politiķi apspriež šaurā klubiņā

Bez populisma, kungi!

Uzņēmēji vēlas stabilitāti, paredzamas nodokļu izmaiņas, konkurētspējīgu vidi un pārdomātus lēmumus, lai var plānot un rēķināties ar izdevumu slogu. Nav pieļaujamas nodokļu izmaiņas tikai mainīšanas pēc vai uzliekot kaut mazāko papildu izmaksu vai administratīvo slogu tiem, kas jau šobrīd godprātīgi maksā visus nodokļus. Šādu diezgan vienkāršu, bet reizē precīzu viedokli nesen notikušajā uzņēmēju un politiķu diskusijā pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis.

Noklausoties teju visu diskusijas ierakstu, diemžēl nācās kārtējo reizi pārliecināties par Latvijai raksturīgo tendenci – uzņēmēji ir gatavi iet palīgā valstij ar idejām, priekšlikumiem un dalīties ar savu gadiem uzkrāto praktisko pieredzi, tajā pašā laikā politiķi aizvien turpina bezbēdīgi dzīvot paši savā pasaulē, vienalga, vai to saucam par fiskālo telpu vai nacionālajiem attīstības plāniem.

To, ka visas iepriekšējās valdības un politiķi ir pie vainas stagnācijai un ekonomikas buksēšanai, ierasti dzirdēt no katras nākamās valdības, koalīcijas. Taču agri vai vēlu izrādās, ka arī it kā jaunie politiskie spēki nekur tālāk netiek. Manuprāt, ir vairāk nekā bīstami, ja iecerētās nodokļu politikas izmaiņas politiķi apspriež savā šaurā klubiņā, lielākoties tikai formāli uzklausot tos cilvēkus, kuri šos nodokļus arī reāli maksā un uztur gan politiķus, gan valsts pārvaldi kopumā.

Jau gadiem uzņēmēji aicina politikas plānotājus īstenot kvalitatīvu, konkrētos aprēķinos un reālajā dzīves situācijā bāzētu diskusiju, lai nesteidzīgi, rūpīgi un tālredzīgi radītu patiešām jaunu, godīgu un labklājību veicinošu nodokļu sistēmu. Diemžēl tā vietā teju ik gadu kaut kur varas slēgtajos kabinetos tiek uz ātru roku saradītas izmaiņas, kas rezultātā nevis sekmē biznesu un nodokļu ieņēmumu palielināšanos, bet gan tieši pretēji – mazina Latvijas uzņēmēju konkurētspēju, veicina ēnu ekonomikas pastāvēšanu un rezultātā – mūžīgo naudas deficītu budžetā ar bēdīgām sekām visiem, izņemot pašus lēmumu pieņēmējus.

Tāpēc aicinu ar vārdiem Rīgā, bet ar darbiem aizkrāsnē nereti esošos politiķus nolaisties uz zemes un ieklausīties cilvēkos, kuri zina, cik viegli vai grūti ir nopelnīt naudu, nodrošināt darbvietas un adekvātas algas darbiniekiem, samaksāt nodokļus un beigās vēl pašiem būt paēdušiem.

Diemžēl arī šīs Saeimas un valdības laikā dzirdēts vairāk skaļu vārdu, bet redzēts mazāk profesionāla darba. Tāpēc draudzīgs padoms lēmējiem – mazāk veltiet laiku skaistu frāžu virknēšanai, bet vairāk praktiski radiet ilgtermiņā nozīmīgas un paliekošas vērtības. Populismu esam piedzīvojuši pārpārēm. 

Top komentāri

Andris
A
Semjuels Džonsons: "Patriotisms ir neliešu pēdējais patvērums." Mums arī Rīgas mēra kandidāts PATRIOTS UN ZEMESSARGS...
Dostojevskis
D
Pretruna starp politiķiem un uzņēmējiem veidojas tāpēc, ka uzņēmēju masu pamatā veido veiksminieki, bet politiķu masu pamatā veido lūzeri. Un jūs viņiem gribat atņemt pašu pēdējo, kas palicis - populismu?
Elmārs
E
Un tagad parēķināsim, cik procentiem no reāli balsojošā elektorāta kas reāli pieder... Tad nu cienījamie uzņēmēji, nevaidiet, ka balso par suņubūdas iemītniekiem. Paši takš sponsorējāt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē