Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Birokrāti šķeļ sabiedrību

Līdz ar oktobra sākšanos daudziem iedzīvotājiem ir pienācis laiks maksāt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) atbilstoši nosacījumiem, kas ieviesti no 1. jūlija.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera ir paudusi, ka "atbalsta minimālo VSAOI ieviešanu, taču 1. jūlijā spēkā stājušos likumu Par valsts sociālo apdrošināšanu vērtē kā brāķi". Kritiku dažām jauno prasību niansēm ir veltījis ēnu ekonomikas pētnieks Arnis Sauka. Turklāt uz nepilnībām VSAOI regulējumā ir norādījis pat Valsts prezidents Egils Levits.

Savukārt Finanšu ministrija (FM) 1. oktobrī izplatīja paziņojumu, ka «darba grupa uzklausa plašu ekspertu loku minimālā VSAOI regulējuma pilnveidošanai». Vairāk par pusi no FM sagatavotā teksta veido skaidrojums, kas ir VSAOI, un tajā ietverts teikums, kas rada iespaidu, ka FM veicina sabiedrības šķelšanos, proti, FM apgalvo, ka "pašnodarbinātajiem un mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem samaksāto nodokļu apmērs nav tāds pats kā, piemēram, cilvēkam, kurš strādā SIA".

Šāds formulējums "par samaksāto nodokļu apmēru" ir visai diskutabls, jo, pirmkārt, VSAOI nav nodoklis klasiskā izpratnē kā, piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodoklis, bet gan obligāts maksājums, otrkārt, pašnodarbināts informācijas tehnoloģiju eksperts var nodokļos kopumā samaksāt lielāku summu nekā SIA strādājošs krāvējs un, treškārt, FM rīcībā nu gan vajadzētu būt informācijai par to, ka Latvijā ir cilvēki, kuri vienlaikus ir darba ņēmēji un pašnodarbinātie vai sava mikrouzņēmuma īpašnieki, un līdz ar to šāds dalījums – vienā segmentā "pašnodarbinātie un mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji", otrā segmentā – "cilvēki, kuri strādā SIA", – neatbilst realitātei. Pēc būtības tas, ka cilvēkiem jābūt sociāli apdrošinātiem, ir loģiski. Tas, ka finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) gadiem cīnās, lai ieskaidrotu, ka ir svarīgi apzināties VSAOI nozīmi, ir vērtējams atzinīgi.

Problēma tikai tā, ka rodas iespaids – politiķi un ierēdņi ir iekapsulējušies pagātnē un ignorē to, ka situācija nodarbinātībā mainās. Patlaban aktuāli ir kļuvuši tādi jēdzieni kā "darbaspēka noma" un "digitālie nomadi", t. i., cilvēki, kuri bieži maina dzīvesvietu un iztiku pelna, izmantojot modernās tehnoloģijas. Attīstās nozares, kuras darbiniekus meklē visā Eiropā. Mainoties paaudzēm, iedzīvotāju karjeras plāni kļūst aizvien globālāki. 

Līdz ar to FM vajadzētu iniciēt VSAOI regulējuma pielāgošanu digitālai, globālai ekonomikai, nevis šķelt Latvijas jau tā sašķelto sabiedrību pareizajos un nepareizajos nodokļu maksātājos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē