Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Birokrātijas efekts

Pandēmija Krievijā ir novedusi pie šīs valsts prezidenta Vladimira Putina popularitātes mazināšanās, tostarp atsevišķas aptaujas rāda, ka atbalsts šīs valsts līderim, kas vēl nesen pārsniedza 80%, šobrīd ir noslīdējis jau zem 60%.

Kā atzīst daudzi eksperti, tendences pamatā ir Krievijas birokrātiskās sistēmās ārkārtīgā neefektivitāte, it īpaši jautājumos, kas saistīti ar atbalsta sniegšanu iedzīvotājiem un uzņēmējiem pandēmijas apstākļos. Ievērojams skaits no viņiem birokrātisku iemeslu dēļ ir palicis bez prezidenta solītajām izmaksām, pat neraugoties uz to, ka centrālās varas iestādes ir piešķīrušas nepieciešamos līdzekļus.

Situācija ir savā ziņā paradoksāla. Neraugoties uz ievērojamo inficēto skaitu, Krievija demonstrē labus rezultātus cīņā ar pandēmiju, kuras upuru skaits valstī ir pavisam neliels. Ir apstiprināta virkne teorētiski efektīvu plānu ekonomisko problēmu mazināšanai. Vienlaikus zemākos līmeņos, tostarp sākot ar ekonomiskā bloka ministrijām, atbalsta programmas ir tikušas apvītas ar lielu skaitu birokrātisku, daudziem neizpildāmu procedūru, un izdalītie līdzekļi nenonāk līdz mērķim, palīdzības programmas izrādās neefektīvas utt.

Kopumā pandēmija ir uzskatāmi pierādījusi, ka Krievijas valsts aparāts funkcionē slikti, bet ievērojama daļa augstu ierēdņu, it īpaši atbildīgu par finansēm vai ekonomiku, nestandarta situācijās netiek galā ar saviem pienākumiem. Aizvien pieaugošam skaitam iedzīvotāju visas šīs problēmas tikmēr asociējas nevis ar kādiem anonīmiem ierēdņiem, bet ar Krievijas prezidentu, kura paspārnē darbojas birokrātiskā sistēma.

Kas attiecas uz Putina reitingiem, tad tiem, protams, ir maza nozīme alternatīvu neesamības dēļ. Prezidenta reitingi arī nespēs būtiski mainīt gaidāmā referenduma par izmaiņām Krievijas konstitūcijā iznākumu. Ja nu vienīgi izmaiņu atbalstītāju skaits izrādīsies nepietiekams, lai varētu paziņot, ka tās atbalsta vairāk par pusi valsts iedzīvotāju, kam atkal ir maza nozīme.

Tajā pašā laikā Krievijas birokrātiskā aparāta atklātā bezspēcība ne tikai mazina Putina reitingus, bet arī uzskatāmi liecina – ja ne visi, tad daudzi no Maskavas šā brīža ambiciozajiem plāniem var un, visticamāk, jau slīgst šajā dūksnājā. Šā iemesla dēļ nav izslēgta iespēja, ka Krievijas prezidents jau drīzā nākotnē izdarīs mēģinājumu radikāli mainīt situāciju. Šī mēģinājuma rezultāts tikmēr var izrādīties visdažādākais – no patiešām efektīvas birokrātijas tapšanas (vismaz teorētiski) līdz pilnīgam funkcionalitātes zudumam.

Top komentāri

Poļitičeskijs
P
Krievijas ģeogrāfiskā karte un vēsture - pamatīga atbilde uz reformu un jauninājumu likteni šajā valstī.
Dostojevskis
D
Ir vēl viena lieta, kas palikusi neizpētīta un neaprakstīta... stāsts par birokrātu, ierēdni, jebkura līmeņa pārvaldes aparāta IZPILDĪTĀJU, kurš cenšas būt godīgs, izdarīgs un pats galvenais - izrādīt INICIATĪVU. Aicinu žurnālistus ķerties pie šī ļoti maz apstrādātā lauciņa. Garlaicīgi nebūs...!
Gudrinieks
G
Jau sen runā, ka Putins plāno pamatīgu tīrīšanu un tikai meklē kādu pamatojumu. Izskatās, ka tagad tāds ir atrasts. Nav tikai skaidrs, ko liks vietā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē