Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Braukt nevar nebraukt

Sevišķi rietumvalstīs plašu kritiku izpelnījusies ANO ģenerālsekretāra Antoniu Guterreša došanās uz Krievijas pilsētā Kazaņā notikušo BRICS valstu līderu samitu un viņa tikšanās ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu.

Tostarp Guterrešam tiek atklāti pārmests, ka šovasar viņš neuzskatīja par nepieciešamu ierasties Šveicē notikušajā Ukrainas miera samitā (uz kuru gan neieradās arī virkne rietumvalstu līderu), toties ir uzskatījis par iespējamu apmeklēt Krieviju laikā, kad tur sapulcējušies «ap diviem desmitiem Putina atbalstītāju». Cits jautājums, ka īpaši daudz izvēles iespēju ANO ģenerālsekretāram nebija un uz Kazaņu viņš būtībā devās glābt ANO vai to, kas vēl atlicis no šīs organizācijas.

Realitāte diemžēl ievērojami atšķiras no Rietumos izplatītās tēzes, ka Kazaņā notikušais BRICS samits ir starptautiskajā politikā ne īpaši nozīmīgs notikums un ne vairāk kā Krievijas draugu kopā sanākšana. Nerietumu pasaulē jeb globālajos dienvidos šis samits tiek uzskatīts par ārkārtīgi nozīmīgu notikumu, galvenokārt tādēļ, ka tā gaitā BRICS valstis ir panākušas virkni svarīgu kompromisa vienošanos par to, ko tieši tās vēlas panākt dažādos konkrētos virzienos. Kā arī iezīmējušas darbības plānus. Arī neatbildētu jautājumu, protams, ir palicis daudz, tāpat daļa plānu joprojām ir stipri abstrakti, taču tas nemaina faktu, ka virknē virzienu ir piedzīvots izrāviens, kas kļūs aizvien redzamāks ilgtermiņā.

Viens no plašu diskusiju virzieniem (runa pamatā ir par diskusijām pirms tikšanās, jo līderu kopā sanākšanas tradicionāli tikai likvidē atlikušās domstarpības un «apzīmogo» iepriekš panāktās vienošanās) tikmēr bija par globālajām organizācijām – ANO, Starptautisko Valūtas fondu, Pasaules Tirdzniecības organizāciju u. c. Globālajos dienvidos valda vispārēja pārliecība, ka to ietekme un iespējas šajās struktūrās sen neatbilst vadošo nerietumu valstu ekonomiskajai un ģeopolitiskajai ietekmei un ka situāciju nepieciešams mainīt.

Piedāvātie varianti savukārt bija divi – vai nu dibināt savas, jaunas struktūras, vai arī mērķtiecīgi un saskaņoti virzīties uz nerietumu ietekmes ievērojamu palielināšanu esošajās organizācijās. Virsroku šajā gadījumā ir guvis (un plaši atspoguļots samita noslēguma deklarācijā) otrais variants. Kas tostarp kļuva iespējams, pateicoties ANO un tās ģenerālsekretāra centieniem un diplomātijai. Tajā skaitā arī viņa ierašanās Kazaņā dēļ. Atliek vienīgi minēt, kur sāktu virzīties globālie dienvidi, ja šādas diplomātijas nebūtu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē