Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Brisele arī kā barotne

Iespēja saņemt lielas summas no Briseles budžeta un līdz ar to sagādāt darba vietas un legālas izcelsmes ziedojumus partijas kasē ir tā motivācija cīņai par ievēlēšanu Eiropas Parlamentā (EP), kuru neviens politiķis publiski neakcentēs.

Šo iespēju vairāk vai mazāk ekspluatējuši visi, bet, caurskatot ziedotāju un ziedojumu sarakstus, tā izceļas partija Latvijas attīstībai (LA), ka citus pat nešķiet vērts pieminēt.

No LA ievēlētais Ivars Ijabs, kurš šogad par ceļazīmi uz Briseli cīnās kopā ar Arti Pabriku un Vjačeslavu Dombrovski, kopš 2019. gada vasaras, kad Briseles krēslā nonāca pirmo reizi, pats vien LA kopumā noziedojis 24 700 eiro, bet partiju apvienībai Attīstībai/Par (tagad – PLI) – 9520 eiro, tātad kopumā vairāk nekā 34 000 eiro.

Ijaba Briseles birojā strādā Attīstībai/Par polittehnologs un "smadzene" Pēteris Viņķelis, kurš pa šiem gadiem partiju apvienībai un tās tolaik otrai dalīborganizācijai Kustībai Par! noziedojis un biedra naudā iemaksājis kopumā ap 10 000 eiro.

Kā palīgiem savā Rīgas birojā Ijabs devis darbu gan Edgaram Jaunupam, kuru pamatoti uzskata par LA ietekmīgāko figūru, lai gan iesaistīts dažādos KNAB izmeklētos, bet līdz apsūdzībām nenovestos korupcijas skandālos, un nu jau labu laiku oficiālu amatu partijas valdē neieņem, gan viņa māsai Dacei Bargajai, kura jau iepriekš piesaistīta partijas vēlēšanu kampaņās. Pa šo laiku Jaunups LA biedra naudās iemaksājis 18 800 eiro, bet Dace Bargā ziedojusi vairāk nekā 5000 eiro.

Nesenos materiālos no lietas, kurā KNAB centās izmeklēt LA nelegālu finansēšanu, atklājās, kā pa 1000, 2000 eiro un pat mazākām summām uz partijas kasi aizdomīgas izcelsmes naudu kā skudriņas stiepuši nejauši cilvēki. KNAB izmeklētājiem viņi stāstījuši atklātus pekstiņus, kā naudu sakrājuši, paši būdami parādos līdz ausīm, aizņēmušies no mammas dīvāna iegādei, bet tad izlēmuši, ka LA tā būs noderīgāka. Citi KNAB pratinātie atklāti atzinuši, ka bijuši vien starpnieki, kuriem kāds ar LA saistītais devis naudu tālākai ieskaitīšanai tās kontā. Kriminalizēt šos pārkāpumus KNAB nav izdevies it kā likuma nepilnību dēļ, bet par 13 epizodēm KNAB tomēr spējis pierādīt naudas aizdomīgo izcelsmi vai starpniecību un administratīvi pieprasīt, lai LA to atmaksā – kopumā 32 756 eiro.

Nopietna nauda. Gandrīz puse no Ijaba un viņa komandas noziedotā. Šis konteksts, piekritīsiet, piešķir pilnīgi jaunu nozīmību partijas «briseliešu» noziedotajiem 67 000 eiro, par kuru legālo izcelsmi neviens jautājumus neuzdos, jo aiz tiem nestāv mammas dotā dīvāna nauda, bet Ivara Ijaba amata EP nodrošinātie legālie ienākumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē